Nové Centrino aneb co přinesla Sonoma a o čem se nemluví

21. 1. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Viktor Péder

Ve středu 19.1. 2005 vstoupila na trh inovovaná sada čipů Intel Centrino. V ČR byla nová sada, díky časovému posunu, oficiálně uvedena dokonce dříve než v domovské USA. Před dvěma lety přinesla první verze Centrino především lepší mobilní procesor. Letos přinesla inovace důležité změny především v čipsetu, který vnesl do notebooků potenciál pro razantní nárůst výkonu v grafice a práci s daty.

Nové Centrino aneb co přinesla Sonoma a o čem se nemluví

Centrino je označení pro soubor tří hlavních prvků Intel - čipset, procesor a Wi-Fi modul.

Čipset Mobile Intel 915 GM/PM/GMS Express Chipset
Jak bylo řečeno již v úvodu, prodělal hlavní změny především čipset. Ten nově nabízí především PCI Express sběrnici, která svou vyšší datovou propustností podstatně zvyšuje výkonový potenciál pro grafické karty. Nová integrovaná grafika Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 900 nabídne cca dvojnásobný výkon oproti té předchozí, ale i tak to bude stále spíše levnější a méně výkonné řešení z nabídky na trhu. Opravdový nárůst výkonu půjde očekávat od samostatných grafických řešení od výrobců ATi a nVidia, kde postupem času zřejmě přijdou i vyměnitelné grafické moduly. PCI Express sebou přináší i nový formát pro externí PC karty ExpressCardr, které postupně nahradí dosavadní PCMCIA karty. V tomto ohledu se nejvíce hovoří o externích TV tunerech.

Nový čipset dále přináší podporu DDR2 400/533-MHz pamětí, které by v režimu dual channel měly přinést až dvojnásobný výkon oproti dosavadnímu řešení. Rychlejší je i komunikace s procesorem (FSB 533 oproti FSB 400). Další znatelný skok nastane v práci s daty na pevném disku, protože nový čipset již podporuje SATA disky.

Intel omladil i zvukovou kartu. Ta nově nabízí High Definition Audio 7.1 s Dolby Digital, co ale mě zaujalo více je možnost dvoukanálové práce zvukové karty. Zvuková karta je schopna obsloužit 2 aplikace najednou, což v praxi znamená to, že na jeden notebook se mohou připojit 2 uživatelé z nichž jeden bude sledovat třeba TV a druhý přes sluchátka bude poslouchat svou oblíbenou hudbu. Dvoukanálovou zvukovou kartu ocení i hráči síťových her; v jednom kanálu bude pracovat zvuk hry a v druhém kanálu bude hráč moci komunikovat s ostatními hráči. Na tiskové konferenci byla zmíněna i IP telefonie, v níž Intel vidí budoucnost.

Čipset bude nabízen ve třech variantách. 915 GM nabízí vše výše jmenované. 915 PM neobsahuje integrovanou grafiku GME 900 a je připraven pro výkonnější grafiky jiných dodavatelů (ATi, nVidia). 915 GMS má vše co GM, ale podporuje starší Pentium M procesory s FSB 400 a jen jedno-kanálovou (single channel) práci s pamětí DDR2 400. Podporovat bude zřejmě také Procesory Celeron M.

Procesor
Již tak dobrý procesor Pentium M s jádrem Dothan a 2MB L2 prodělal v podstatě jen dvě nepatrné změny. Nově podporuje FSB 533 a zlepšenou ochranu proti některým virům využívajícím tzv. přetečení bufferu (Exekute Disable Bit). V souvislosti s FSB byly změněny některé pracovní frekvence nových procesorů 1.73, 1.86 a 2.13 GHz.

Přehled označení nových procesorů a jejich pracovních frekvencí:
Pentium M 770 2.13 GHz
Pentium M 760 2 GHz
Pentium M 750 1.86 GHz
Pentium M 740 1.73 GHz
Pentium Pentium M 730 1.60 GHz

Bezdrátové sítě
Jako modul bezdrátové sítě (Wi-Fi) bude možno i nadále používat dosavadní Intel PRO/Wireless 2200BG. Nový modul PRO/Wireless 2915ABG nově vedle standardů 802.11 b/g nabídne i 802.11 a.

A o čem se moc nemluví?
Ve stejný den uvedení rodiny čipsetu 915 byla uvedena také jeho upravená verze 910GML. 910 je předurčen pro levnější variantu procesoru Pentium M a tou je procesor Celeron M (L2 1MB, bez přepínáíní frekvencí SpeedStep, FSB 400). Notebooky s procesorem Celeron M dnes tvoří nejlevnější kategorii notebooků s cenou i pod 20 tisíc bez DPH. Do nejlevnější kategorie notebooků se tak díky čipsetu 910GML dostane PCI Express sběrnice, SATA řadič pro pevné disky, podpora dvou-kanálových (dual channel) DDR 2 400 pamětí i lepší integrovaná grafická a zvuková karta. Zároveň byl uveden nový procesor Celeron M

19.1.2005 byly uvedeny také dva nové procesoy (oba s FSB 400).
Celeron M 370 na 1.50 GHz
Intel Celeron M 373 ULV na 1,0 GHz

Související články:
Fujitsu Siemens Computers Lifebook E8020 - nové Centrino (Sonoma) v TESTu!
Upravená Sonoma i pro Celeron M!
MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky

Technologie

Diskuse