Intel GMA 950 - evoluce, nikoliv revoluce

8. 2. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Integrovaná grafická řešení pokrývají sice nejnižší, ale zato nejširší segment trhu; vítězí svojí cenou a nízkou energetickou náročností. Mezi notebooky naprosto dominuje integrované jádro Intel. Graphics Media Accelerator 900 právě slaví rok svého působení a na řadu přichází inovovaná verze GMA 950.

Intel GMA 950 - evoluce, nikoliv revoluce

S uvedením nové sady Centrino / Napa a dvoujádrových procesorů od Intelu se na trhu objevila i nová rodina čipsetů, Intel 945M (integrovaným grafický čipem disponuje verze 945GM).

Jádro GMA 950 má 256-bitové rozhraní a běží na frekvenci 400 MHz oproti 333MHz u svého předchůdce, na hrubém výkonu by to tedy mělo být znát. Pro paralelní práci s daty jsou připraveny čtyři pipelines (shodné s GMA 900), celková pixel rate je 1,6 gigapixelů za sekundu, texel rate rovněž 1,6 gigatexelů za sekundu. Intel uvádí hardwarovou podporu DirectX 9.0, bohužel není podporována celá řada pro výkon esenciálních technologií. Pixel Shader 2.0, volumetrické textury a mapy stínování nebo Two-Sided Stencil ve výčtu sice najdeme, ale chybí funkce jako Vertex Shader 3.0 a především Transform and Lighting. Ty jsou bohužel podporovány jen na úrovni ovladačů a jejich zpracování musí přebrat CPU. Grafický výkon tak závisí i na něm a na celkovém vytížení počítače. Hry a aplikace přímo vyžadující Hardware T&L (a těch je celá řada i mezi staršími tituly) na GMA950 nepoběží, a v tomto směru se tedy situace oproti minulosti nikterak nezměnila. Podporováno je samozřejmě rozhraní OpenGL, nově bylo přidáno rovněž anisotropické filtrování.

Novinkou čipové sady 945GM je podpora 667MHz pamětí DDR2, které přináší vyšší propustnost velmi vytížené paměťové sběrnice, a tím další zrychlení práce. Zde se na výkonu kladně podepisuje i podstatně vyšší přenosová rychlost novějšího paměťového řadiče i při zapojení pamětí DDR2-533, používaných v současnosti s čipsetem Intel 915M v sadě Centrino / Sonoma. Za ideálních podmínek může nyní podle Intelu dosahovat datová propustnost až 10,6 GB/s. Ze systémové RAM si grafický čip alokuje až 224 MB dynamicky, tedy proměnlivě podle aktuální potřeby.

Intel GMA 950 nativně podporuje rozlišení až 2048 x 1536 při 75Hz pro analogové i digitální displeje, které mohou být téměř jakékoliv (LVDS, DVI-I, DVI-D, HDTV, TV-out, CRT). Problémem není ani zpracování videa a HDTV, zde se setkáme i s nejvyšším rozlišením 1080i. Obraz je pochopitelně možné sledovat i na dvou monitorech (LCD + externí monitor) zároveň.

V redakci NOTEBOOK.cz jsme nedávno mohli otestovat jeden z prvních notebooků s tímto grafickým řešením na našem trhu, Acer TravelMate 4202. Výsledky syntetických benchmarků pro přehled porovnaných ještě s lowendovou dedikovanou grafikou v podání nVidia Ge Force Go6200 TC můžete vidět zde:


srovnání výkonu v 3D Mark 2001, 03 a 05

Jak je vidět, ani nové funkce a vyšší frekvence nedotáhnou GMA 950 na úroveň nejslabší a nejořezanější dedikované grafické karty se stejným počtem pipelines. V nových testech je však patrný výrazný výkonnostní nárůst oproti předchůdci.

V reálu je situace ještě krušnější a celá řada současných her na GMA 950 spustit nejde vůbec, především kvůli absenci T&L.


srovnání výkonu s GeForce Go 6200 Turbo Cache

Proč trápit integrované řešení náročnými 3D výpočty, když pro aplikace jako jsou dnešní hry není čip, potažmo jím vybavené notebooky, primárně určen? Odpověď je jednoduchá: Windows Vista. Podle všeho bude standardní grafické rozhraní nového operačního systému od Microsoftu na 3D výkon poměrně náročné, a protože se očekává jeho rychlé rozšíření, začíná být už dnes opodstatněné myslet při pořizování nového vybavení dopředu. A integrovaný Intel pro Vistu zcela jistě dobrým řešením nebude.

Máme-li shrnout klady a zápory čipu GMA950, k dobrému můžeme připočíst především cenu, nízké nároky na spotřebu a velmi nízkou výhřevnost. Pro kancelářské použití, internet nebo video je jeho použití více než dostačující. Mezi zápory stále patří výrazný nedostatek 3D výkonu (pokud je potřeba) a nedobrý výhled do budoucna, především díky chybějícím technologiím. Technologicky se jedná o evoluci GMA 900.

Technologie

Diskuse