LightScribe - popisky bez fixky

1. 3. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Možná také znáte situaci, kdy marně tlučete vyschlým lihovým popisovačem o stůl, před vámi se hromadí vypálená CD nebo DVD a na nich nezřetelné šmouhy po marných pokusech o zaznamenání obsahu vším, co je na stole po ruce. Technologie LightScribe je tu právě proto, aby vás podobného problému zbavila. Pokud je vaše optická mechanika touto technologií vybavena, můžete popisky a obrázky vypálit přímo na lícovou stranu média.

LightScribe - popisky bez fixky

Technologie LightScribe byla představena už počátkem roku 2004, jedná se o patent společnosti Hewllet-Packard (HP), ovšem díky celkem přátelské licenční politice se s ní setkáme i u dalších firem. Nějakou dobu ovšem trvalo, než se prosadila do běžného používání. Dnes už jí můžeme potkat i u prvních notebooků, například v některích verzích Toshiba Libretto U100-105 měla LightScribe optiku jen v dokovací stanici, ale ohlášený notebook HP Compaq nx9420 a nebo nový Asus M6VA-S048H nabízejí už integrovanou mechaniku s touto technologií. Co tedy umí, co je pro to potřeba a jak to funguje?

Ve zkratce řečeno, zapisovací laserový paprsek vaší optické mechaniky může vypalovat nejen data do datové vrstvy, ale také tmavší plochy do bronzově barevné, lícové strany speciálního média. Stačí médium vložit, vypálit, otočit a znovu vypálit. Díky obrovské rozlišovací schopnosti zapisovacích mechanik pak není problém ani s obrázky či fotografiemi, o textu nemluvě. Vybrat si můžete (v závislosti na software) několik kvalitativních úrovní, což se ovšem projeví na času vypalování. Prozatím se (opět v závislosti na software) pohybují časy v rozmezí od 2 minut u jednoduchého popisku v nejnižší kvalitě po půlhodinové vypalování rozsáhlejších obrázků na nejlepší kvalitu. Technologie podporuje 256 odstínů šedi, pro další zvýraznění kontrastu můžete tentýž obrázek „vypálit“ několikrát přes sebe (takže DVD může strávit v mechanice třeba hodinu a půl :-) ).

Co je potřeba pro LightScribe? Je třeba mít vypalovačku s podporou LS, LS média a příslušný software. LightScribe je sice patentovaná technologie HP, ale licenci už získali i například LG, Benq, Toshiba, Lite-On, Samsung nebo Philips, velmi významný výrobce NEC prosazuje vlastní technologii LabelFlash. Přestože pro „kreslení“ je využíván běžný zapisovací laser, softwarový upgrade starších vypalovaček možný není, protože LightScribe vypalovačky mají jeden kousek hardware navíc – je to optické čidlo, které podle zvláštních polohovacích znaků na médiu určuje jeho polohu tak, aby obrázek byl jednolitý a všechny jeho body byly tam, kde být mají.


Troj- a čtyřúhelníky po obvodu jsou polohovací znaky na LightScribe médiu - detail středu DVD.

A narážíme na druhou komponentu řetězce, média. Jednak musí mít po vnitřní straně kolem otvoru pro trn mechaniky výše zmíněné polohovací znaky, jednak musí mít na lícové (nedatové) straně speciální vrstvu charakteristické bronzové barvy, do které je možno obrázek vypálit, aniž by byla poškozena data. U DVD je situace relativně jednoduchá, protože datová část je chráněna dvěma polykarbonátovými kotoučky, a teprve zevně je vrstva pro LightScribe, ovšem u CD je kotouček pouze jeden a datová část je chráněna zejména lakem, takže nelze než doporučit kvalitnější značková média. Přestože jsou tedy potřeba zvláštní média, jejich dostupnost už by dnes neměla být problémem a jejich ceny se, zejména v internetových shopech, už přiblížily médiím běžným.


Aktuální ceny cybex.cz pro media značky Verbatim.

Posledním stupněm pro fungování LightScribe je správný software. Určitě potěší fakt, že jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších, Nero, tuto funkci už nějaký čas podporuje, dále máte na výběr třeba z Cyberlink DVD Solution, SureThing DVD Labeler nebo málo známého Droppix Recorder. Všechny programy jsou nabízeny i ve free trial verzi, takže je můžete vyzkoušet bezplatně. Samozřejmě existuje i celá řada dalšího certifikovaného software jak ve free, tak placené verzi.


Výsledek po vypálení obrázku.

Jak se LightScribe prosadí záleží především na spotřebitelích. Tato technologie je relativně jednoduchá, levná a praktická, ale stejně jako u samotného formátu DVD (BluRay x HD DVD) proti ní stojí konkurence NEC s LabelFlash. Přesto si myslím, že díky přijatelné licenční politice a podpoře velkých výrobců mechanik i medií má budoucnost.

Technologie

Diskuse