NVIDIA GeForce Go 6100 - vyspělý základ pro AMD

7. 3. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Markéta Sadílková

O levné notebooky s integrovaným grafickým řešením je největší zájem, a tak se v dnešním článku podíváme na zoubek součástkám od NVIDIA - čipsetu s grafickým jádrem GeForce Go6100. Ten díky novějším technologiím totiž dokáže u AMD notebooků více než zdatně konkurovat hegemonii čipsetů od AMD/ATI.

NVIDIA GeForce Go 6100 - vyspělý základ pro AMD

Technické specifikace

Čipset NVIDIA nForce Go 430 MCP, jak zní jeho plný název, je určen pro spolupráci s mobilními procesory AMD Turion (X2) nebo Sempron. Hlavním komunikačním kanálem je HyperTransport, přenosová rychlost mezi jádrem čipsetu a procesorem je až 8 GB/s (takt 800 MHz). V základní výbavě čipsetu nechybí dnešní standardy jako HD audio, 4 SATA a 2 PATA kanály, sběrnice PCI-Express (včetně podpory pro dedikovanou PCI Express x16 grafiku), síťová karta a nakonec 8 USB 2.0 portů.

Asi nejzajímavější součástí čipsetu je grafické jádro GeForce Go 6100. To vychází z grafických karet série Go 6x00, nejblíže má k lowendovému modelu Go6200. Jako v jiných případech však bylo upraveno (ořezáno) pro potřeby celého čipsetu – především pro snížení spotřeby a také náročnosti výroby.

Grafické jádro hardwarově podporuje DirectX 9c, technologii PureVideo od NVIDIA (podpora HD Videa v plné kvalitě) a výstup HDTV. Jeho frekvence je relativně vysokých 425 MHz oproti 400 MHz u GMA 950 a ATI X1150. Jako jediné integrované řešení na trhu se může pochlubit hardwarovou podporou Shader Modelu 3.0, což je také jeho největším tahákem před konkurencí – integrovaný čip v Radeon Xpress 1150 totiž končí na podpoře Shader Modelu 2.0. Počet pixel a vertex pipelines je 2+1, což je velikou výkonovou brzdou oproti například Go 6200 (4+3). Největší výkonovou brzdou je (jako u všech integrovaných řešení) absence jakékoliv videopaměti, kterou tak má grafické jádro „daleko“, a navíc se o ni musí dělit se systémem.

Co se týče výdrže na baterie, grafická karta by neměla ani vynikat, ani propadat. Technologie PowerMizer SX od NVIDIA dovoluje grafické kartě dynamickou změnu taktování jádra.

Porovnání s konkurencí

Abychom poznali reálný, a ne pouze papírový výkon, je dobré grafickou kartu porovnat s přímými konkurenty v její kategorii. V tomto případě se tak jedná o integrovaná řešení Intel GMA 950 a ATI Radeon Xpress 1150, pro porovnání jsme přibrali i současný nejnižší lowend z dedikované grafiky od NVIDIA – GeForce Go7300.

Velký podíl na naměřených hodnotách má celková konfigurace notebooku. V tomto případě byl notebook s procesorem AMD Mobile Sempron, kdežto ostatní notebooky byly vybaveny silnějším Turionem X2 případně Core Duo. Starší testy 3D Mark s velikou závislostí na výkonu procesoru tak neukazují plnou sílu Go6100 v porovnání s přímou konkurencí (GMA950 a X1150), situace se však začíná i přes slabší CPU obracet u náročného 3D Mark 06. V novějším testu se tak ukázaly výhody podpory novějších technologie.

V porovnání s první, o řád lepší kartou je však na tom Go6100 neporovnatelně hůře, a to i přesto, že je volena nejnižší možná varianta grafické karty s pouze 64 MB vlastní paměti. Tady se projevuje výše zmíněná sdílená paměť a absence více jak poloviny grafického jádra.

Závěrečné zhodnocení

Z reálných testů je vidět, že ačkoliv integrované grafické řešení Go6100 stále dělí propast od dedikovaných, tak díky současným technologiím si nevede vůbec špatně v porovnání s konkurencí. Je to hlavně díky modernějším technologiím a rychlejšímu jádru oproti ostatním řešení. V současnosti by se tak dalo hovořit o graficky nejvyspělejším běžně dostupném integrovaném řešení pro mobilní AMD platformu.

Technologie

Diskuse