ATI Mobility FireGL V5200 - grafika pro profesionály

13. 6. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

ATI Mobility FireGL je řada profesionálních grafických karet pro mobilní pracovní stanice, která vychází z mainstreamové řady Mobility Radeon. Její hlavní odlišností je optimalizace pro OpenGL a certifikace pro řadu specializovaných OpenGL programů. Dnes se podíváme, co za technologie se skrývá za v současnosti nejosazovanější FireGL V5200.

ATI Mobility FireGL V5200 - grafika pro profesionály

FireGL byla německá firma vyrábějící profesionální grafické akcelerátory založené na technologiích IBM. Společnost ATI (dnes součást AMD) koupila tuto firmu a dodnes pokračuje v produkci jejích profesionálních karet určených do firemního segmentu CAD (Computer Aided Design) a DCC (Digital Content Creation) aplikací, např. SolidWorks, AutoCAD, Maya, 3ds Max a Microstation. Architektura FireGL vychází z architektury mainstreamových karet Radeon s některými rozdíly v použitých prvcích (vychází ze zaměření karty) a především v ovladačích, certifikovaných pro celou řadu těchto profesionálních aplikací.

Model Mobility FireGL V5200 je v současnosti nejosazovanějším. Ačkoliv ATI uvádí i jeho novější varianty postavené na derivátech od podstatně mladších ATI grafik, FireGL V5200 je v současnosti nejlepší "reálně osazovanou" FireGL v noteboocích. Přitom tento čip není žádným posledním výkřikem techniky, vychází ze starší karty Mobility Radeon X1600 (dobrý rok zpět), z čehož vyplývají i hardwarové specifikace: 12 pixel shaderů, 5 vertex shaderů, 128bitové čtyřkanálové paměťové rozhraní (přesněji řečeno kruhová sběrnice Ring Bus) s 256 MB GDDR3 paměti (podporuje i další typy pamětí: DDR, DDR2, GDDR4), nativní podpora PCI Express x16, dynamická správa napětí a shadery s podporou masivního paralelismu (např. až 128 simultánních pixel vláken). Karta dále podporuje OpenGL 2.0 a DirectX 9c, až 6x Anti-Aliasing vyhlazování, textury s vysokým rozlišením a technologii ATI Avivo (hardwarová akcelerace při kompresi a dekompresi videa).


Rozdíl 8bitového a 16bitového zpracování barev

Avivo zahrnuje programovatelný videoprocesor s podporou dekódování MPEG-2, MPEG-4, DivX, WMV9, VC-1 a H.264 a technologiemi vylepšujícími obraz (např. redukce šumu), dva digitální DVI výstupy, Xilleon TV pro (dle slov ATI) vysoce kvalitní analogový výstup a možnost mít obraz současně na dvou monitorech s odlišným rozlišením a obnovovací frekvencí.

Mobility FireGL V5200 je optimalizována a certifikována pro použití s aplikacemi jako SolidWorks, AutoCAD, Microstation, Maya a 3ds Max. Její ovladače jsou připraveny pro Windows i Linux.Vzhledem k určení do notebooků zahrnuje také správu napájení v podobě dobře známé technologie PowerPlay.

Na internetu jsme se poohlédli po výkonových testech této karty. Teoreticky by její výkon měl být identický s kartou Mobility Radeon X1600, ale není tomu tak. Pravděpodobně především díky optimalizaci pro OpenGL aplikace a ne "běžné" 3D Marky a časté hry na běžné Radeony X1600 ztrácí. Přesto je vidět, že výkon karty není špatný ani ve hrách.

ATI Mobility FireGL V5200

  • 3DMark 05: 3871
  • 3DMark 06: 1667

ATI Mobility Radeon X1600

  • 3DMark 05: 4470
  • 3DMark 06: 1976

Reálnými notebooky s touto profesionální kartou jsou například HP Compaq nw8440, FSC Celsius H240 a nebo ThinkPad T60p a Z61p od Lenovo.

Technologie

Diskuse