DLNA - notebooky a digitální domácnost

20. 6. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

Na noteboocích několika značek se začíná objevovat logo certifikace DLNA. Jde o sdružení výrobců počítačové techniky, spotřební elektroniky a mobilních zařízení a zároveň logo a certifikace takových produktů, které jsou dohromady schopny zajistit vytvoření domácí multimediální sítě pracující zcela samostatně. Pojďme se podívat, co vše se za touto zkratkou skrývá.

DLNA - notebooky a digitální domácnost

DLNA (Digital Living Network Alliance) je sdružení, které bylo původně založeno firmami Sony a Intel v červnu 2003. Dnes se skládá z osmi hlavních představitelů (board companies – HP, Intel, Matsushita, Microsoft, Nokia, Philips, Samsung, Sony), šestnácti hlavních propagátorů (non-board promoter companies – AMD, Broadcom, Comcast, DigiOn, Dolby, Huawei, IBM, Kenwood, Lenovo, LGE, Motorola, NXP, Pioneer, Sharp, ST Microelectronics, Toshiba) a přibližně dalších 240 „běžných“ členů (kompletní seznam členů). Je to mezinárodní skupina výrobců počítačové techniky, spotřební elektroniky a mobilních zařízení, tedy sdružuje výrobce z různých průmyslových odvětví a umožňuje spolupráci jejich produktů. Hlavním cílem DLNA je vytvoření pevné a bezdrátové sítě, ve které budou schopny spolupracovat počítače, spotřební elektronika a mobilní zařízení, a to nejenom doma, ale i na cestách. Dalším cílem je vytvoření „bezešvého“ prostředí pro sdílení multimédií (hudby, videa a fotografií). Sdružení toho chce dosáhnout vytvořením průmyslových standardů, tzv. design guidelines, a testováním interoperability různých výrobků.

Někdo by mohl namítnout, že na trhu již jsou technologie, kterými lze dosáhnout podobného efektu, např. Wi-Fi, Bluetooth a UPnP (Universal Plug’n’Play), nicméně jim rozhodně chybí jednoduchost nastavení a bezproblémová kompatibilita. Naopak DLNA se zaměřuje právě na bezproblémovou interoperabilitu, takže umožňuje například poslouchat hudbu z počítače na mnohem výkonnější sestavě domácího kina nebo obráceně umožní film umístěný na harddiskovém DVD přehrávači sledovat na počítači.

dlna - Přehrávání hudby z počítače na sestavě domácího kina.
Přehrávání hudby z počítače na sestavě domácího kina.

dlna - Přehrávání filmu z DVD přehrávače na počítači.
Přehrávání filmu z DVD přehrávače na počítači.

Nyní se pojďme podívat na technickou stránku věci. Technická specifikace DLNA je založena na dnes běžně známých standardech, které šikovně spojuje dohromady v jeden dobře fungující celek. Takže síťová konektivita je zajištěna dobře známým protokolem IP, v současné době je použita starší, ale nejvíce rozšířená verze IPv4, v budoucnu se přejde na IPv6 (jednou z hlavních výhod je dostatečný adresový prostor, takže doslova každé zařízení bude moci mít vlastní IP adresu). Zařízení v multimediální síti musí být schopna se sama nakonfigurovat a zjistit, které další prvky se nacházejí kolem. K tomu slouží DCP Framework (Device Control Protocol), který si DLNA vypůjčila od UPnP. Dalším důležitým prvkem je použití standardních formátů, např. obrázků JPEG, hudby ve formátu MP3 a videa ve formátu MPEG-2. V neposlední řadě je podporována i správa digitálních práv DRM (Digital Rights Management), která je nezbytná pro šíření kvalitního multimediálního obsahu na legální bázi. Zařízení v multimediální síti se dělí na poskytovatele obsahu DMS (Digital Media Server) a klienty DMP (Digital Media Player).

DMS a DMP
DMS a DMP

Všechny produkty, které jsou schopny práce v síti DLNA, jsou testovány a v případě úspěchu certifikovány a označeny logem DLNA Certified. U každého takového výrobku je zajištěna interoperabilita s ostatními produkty a je na něm také uvedeno tzv. DLNA Product Description, tedy přesnější popis funkce – např. DLNA Certified Video Server. V současnosti jsou na světě čtyři testovací laboratoře – v USA, Japonsku, Belgii a na Taiwanu. Produkty jsou testovány podle již zmíněných DLNA guidelines, jejichž první verze byla publikována v červnu 2004 a umožňovala spolupráci pouze nemobilních zařízení. V současnosti je k dispozici novější verze 1.5 těchto pravidel, která rozšířila svoji působnost i na mobilní zařízení.

Celkově se tedy jedná o velmi zajímavý počin, který se stane jistě velmi úspěšným, pokud dodrží, co bylo avizováno. Každý člověk ocení, když bude moci sdílet svoji sbírku hudby, filmů a fotografií. Nicméně jde především o snadnost konfigurace (nejlépe nulová) a bezproblémovou funkčnost. Na trhu již jsou k dispozici některé produkty honosící se logem DLNA Certified. Za zmínku stojí například některé z notebooků Sony Vaio.

Další informace:
www.dlna.org
Wikipedia

Technologie

Diskuse