VIA UniChrome Pro - hon za nejnižší cenou

21. 3. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Přestože trh s mobilními čipsety a integrovanými grafikami jednoznačně ovládá gigantický Intel, má na trhu i několik pronásledovatelů. Jedním z nich je i VIA, i když poslední dobou je vidět méně. Na našem trhu však můžeme najít několik notebooků s GPU VIA/S3 UniChrome Pro. Jak moc je konkurenceschopné a nakolik se vyplatí si povíme v dnešním článku.

VIA UniChrome Pro - hon za nejnižší cenou

Společnost VIA rozhodně není známa soustředěním se na výkon, a to je oblast, kde dnešní integrovaná grafická jádra ztrácejí nejvíce. Bohužel ani její počin nazvaný UniChrome Pro situaci nijak nevyřeší, protože VIA upřednostnila jiný aspekt, v dnešním světě notebooků neméně zajímavý – cenu. Stlačování nákladů se na UniChrome Pro podepsalo velmi výrazně, a to jak ve špatném, to zejména na použitých technologiích, tak v dobrém, to na ceně.

Grafická jádra UniChrome se dostala pod taktovku společnosti VIA akvizicí kdysi slavné S3. VIA však s jejich vývojem evidentně příliš nechvátá, neboť současná grafika Unichrome Pro stále vychází ze "starého dobrého" S3 Savage 4, což je rok 1999! Svými technickými specifikacemi tak doopravdy nikoho neohromí, je to v tomto ohledu skromná popelka sedící v koutě, posuďte sami. Dnes již naprosto archaicky působí připojení přes interní rozhraní AGP 8x, které současných standardů nedosahuje ani náhodou a snižuje paměťovou propustnost. V reálu to ale tak hrozné není, protože jádro má také "skromnější" parametry, které naznačují, že příliš širokého datového toku zapotřebí nebude. Běží totiž na taktu 200 MHz a jeho dvě pixel pipelines a jediný vertex shader se tak nepřetrhnou (pro srovnání: dnes nejrozšířenější GMA 950 běží na 400 MHz a disponuje čtveřicí pixel pipelines). Interní datová sběrnice samotného GPU má šířku pouze 128 bitů, což ve spolupráci s ostatními slabinami na výkonu nepřidá. Výhodu má toto jedinou, čipset s integrovaným UniChrome Pro nebude mít ani přehnanou spotřebu energie, ani nebude příliš hřát, což zejména pro levnější, méně propracované a nebo mini notebooky může být docela podstatná vlastnost.

Výrobce se chlubí údaji o pixel a texel bandwidth, ovšem 200 milionů pixelů a 400 milionů texelů přes krásná čísla není na dnešní poměry nic zajímavého.

chipset VIA

Vzhledem k tomu, že se jedná o integrované řešení, musíme nahlédnout i přímo do systému, a to na RAM. Grafické jádro může sdílet maximálně 64 MB systémové paměti, mobilní čipsety od VIA podporují naštěstí i DDR2 moduly, ale pouze do rychlosti 533 MHz, o nejlepší běžné paměti, 667MHz, tedy přijdeme. A i když Windows Vista na přístrojích poběží, musíme si uvědomit, že jeden jejich podstatný doplněk, rozhraní Aero Glass, spustit nepůjde - vinou malé paměti a především chybějící podpoře moderních technologií (nemožnost spuštění Aero Glass na Unichrome Pro oficiálně oznamuje i VIA u FAQ).

blokové schéma northbridge s IGP

Podpora DirectX je sice zmíněna, ale žádná sláva to není, potěší alespoň přítomnost OpenGL driverů. Hardwarová podpora zahrnuje pouze stařičký DirectX 7.0, v případě DirectX 8.0 se 9.0 zde setkáme pouze neúplnou sadou funkcí. To znamená, že čip nepodporuje celou řadu efektů a mnoho her na něm nepůjde vůbec spustit. Jiné než 3D programy s chybějícími funkcemi přílišné potíže mít nebudou.
Reálný 3D výkon jsme měli možnost otestovat v redakčním testu notebooku UMAX VisionBook 2500WXN. S čipsetem VIA VN800 a tímto grafickým jádrem se vůbec nepodařilo spustit syntetický testovací program 3DMark06 ani 05, z 3D Mark 03 běžel pouze první test – důsledek podpory pouze DirectX 7.

Výsledky testů převzaté z výše uvedené recenze:
3DMark 2001: 2409
3DMark 03: 157
3DMark 05: neproběhl
3DMark 06: neproběhl

Na 3D v případě Unichrome Pro raději ani nepomýšlet, grafické jádro je beznadějně zastaralé. Na druhou stranu, toto jádro není určeno k provozu na výkonných herních noteboocích, zaměřuje se na levné kancelářské stroje, kde 3D operace nejsou potřeba. 2D výpočty i přes nižší takt zvládá jádro bez nejmenších problémů.

Potěšující však je, že oblast videa, která by uživatele notebooku s Unichrome Pro zajímat mohla, vývojáři od VIA nezavrhli tak jako 3D. Na hardwarové úrovni zde nejdeme implementaci dekodéru formátu MPEG-2 (tedy přehrávání DVD nebo podpora vysokých rozlišení (HDTV do standardu 1080p). To alespoň významně odlehčí procesoru. Podle firemních měření při přehrávání DVD spotřebovává tento proces 7% kapacity procesoru, podle týchž údajů je to ale u stařičké Intel Extreme Graphics 2 jen o procento méně (6%), což VIA považuje za úspěch.

UniChrome nabízí i další featurky pro práci s videem, například technologie pro práci s prokládáním řádků videa, post-dekódovací operace.

Připojit tento grafický čip lze díky pomocí integrovaných RAMDACů k CRT monitorům do rozlišení 1920x1440 pixelů, případně k LCD s rozlišením 1600 x 1200 pixelů.

Protože UniChrome Pro je grafika určená výhradně k integraci do čipsetů, pojďme se stručně podívat i na čipset VN800, který touto grafikou disponuje.

zapojení s čipsetem VIA
Blokové schema čipsetu VN800

Tyto čipsety jsou určeny pro procesory VIA C7-M a procesory Intel Pentium M včetně dvoujádrových procesorů první generace Core Duo. Podporují FSB do taktu 800 MHz a paměti DDR2 400 nebo 533 MHz, a to až do kapacity 4 GB. Grafika je připojena přes stařičké rozhraní AGP, což je možná největší slabinou čipsetu. Podpora pro paralelní ATA133 je samozřejmostí, nechybí ani SATA 150, od každého rozhraní je možno zapojit po čtyřech discích, byť něco podobného je u notebooků prakticky vyloučeno. Příjemná je i podpora pro gigabitový ethernet, bohužel přímo integrován je pouze 10/100 adaptér. Obdobná situace je i u zvukového rozhraní, kdy podpora je pro osmikanálové zapojení, ale integrováno je pouze šestikanálove. Maximální počet USB 2.0 se zastaví na osmi portech. A nakonec ještě věc pro majitele notebooků vrcholně důležitou, čipset podporuje pokročilou správu napájení, jsou tedy k dispozici i šetřící technologie.

Závěrem mohu napsat, že VIA VN 800 s UniChrome Pro grafikou je levný čipset pro nenáročné použití, jehož přednosti se skrývají především v nízké ceně, ale třeba také s bezproblémové prací s videem. Přesto si myslím, že i v kategorii cena/výkon by měla VIA ještě zapracovat.

Technologie

Diskuse