Asus Eee PC - mini notebook pro všechny

24. 10. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Přenosná PC sice zaznamenala v poslední době pokles cen, avšak opravdu levné zařízení, které by svou cenou bylo přístupné 'pro každého', se zdá být zatím nenaplněním snem milionů uživatelů po celém světě. To by se ovšem mělo brzy změnit díky několika projektům levných notebooků/UMPC. Za jedním z nich stojí Asus - jeho produkt s názvem Eee PC se v těchto dnech dočkal svého oficiálního uvedení na trh. Pojďme se na něj podívat.

Asus Eee PC - mini notebook pro všechny

Eee PC?
Když společnost Microsoft přišla před necelými dvěma lety s myšlenkou ultramobilního PC, které by dokázalo zastat všechny funkce standardního PC a přitom by svou velikostí a hmotností posunulo vnímaní významu slůvka mobilita opět o něco dál, uživatelé jásali. Když se pak na trhu objevila první zařízení, přišla studená sprcha v podobě jejich vysoké ceny, hmotnosti a nízké výdrže na baterie. Prvotní neúspěch, jak jste se mohli v našem nedávném článku dočíst, výrobce neodradil a UMPC se stále tlačí na trhu mobilních PC, nicméně právě toto vlažné přijetí prvních UMPC vedlo výrobce s největší pravděpodobností k tomu, aby se opět zamysleli, co vlastně běžní uživatelé od mobilního zařízení vyžadují. Tak vznikli různé odnože UMPC jako Intel MID (Mobile Internet Device), Via NanoBook nebo dnes popisované Eee PC od společnosti Asus.

Pro našince poměrně vtipný název Eee PC je samozřejmě pouhou zkratkou sloganu propagující zaměření těchto mobilních PC, který zní „Easy to learn, Easy to work, Easy to play“, tedy snadné učení, práce a zábava. Eee PC jsou v podstatě mezistupněm mezi subnotebooky a zmiňovanými UMPC, který si klade za cíl zkombinovat výhody obou - hardwarovou klávesnici, touchpad, velmi dobrou mobilitu a hmotnost s nízkou cenou a jednoduchým ovládáním, a přiblížit tak mobilní PC běžným uživatelům.

Všichni jsou blázni, jen Eee PC je letadlo…
Řada Eee PC čítá aktuálně 4 modely, jejichž specifikace můžete vidět v následující tabulce:

Přehled modelů

Jak ze specifikací vyplývá, Asus se v tomto případe rozhodl na rozdíl od UMPC jít vlastní cestou a nevsadil na výkon, nýbrž na věc, na kterou lidé slyší nejvíc: proklatě nízkou cenu, která aktuálně prakticky nemá žádnou konkurenci a dost možná přiláká masy uživatelů, pro které jsou standardní notebooky pořád cenově nedostupné. Ze specifikací plyne také fakt, že Eee PC není možné v žádném případě považovat za seriozní náhradu pracovní stanice a jedná se spíše o i samotným Asusem proklamovaného ideálního společníka na každodenní cestování, případně velice elegantní náhradu hromad školních sešitů.

V základní výbavě disponuje Eee PC linuxovým operačním systémem, konkrétně výrazně modifikovanou distribucí Xandros s KDE spolu s různým softwarem jako OpenOffice, Firefox nebo Skype. Zařízení by měla s tímto OS nabootovat do provozuschopného režimu za 15 sekund, na čemž má svůj nemalý podíl SSD disk, kterým standardně disponují všechny modely. Pro uživatele, kterým by předinstalovaný OS nevyhovoval, je připravena možnost instalace Windows XP.

Xanadar s KDE

Výrazným mínusem Eee PC může být z pohledu uživatelů disková kapacita, která je v případě nejnižšího modelu s 2 GB opravdu minimální, vezmeme-li v potaz to, že samotný OS si podle neoficiálních informací vyžádá přes 1 GB. Pro dodatečné ukládání dat tak budou muset uživatelé využít na cestách paměťové karty (MMC/SD/MS), nebo přes jeden ze tří USB portů připojit externí disk. Kromě těchto portů disponují Eee PC už pouze VGA výstupem.

Výdrž v podobě 3 hodin není taktéž zrovna oslňující, avšak při využití 6-článkové baterie by se měla zvýšit na 4 až 5 hodin. Za zmínku stojí také poměrně zvláštní umístnění reproduktorů přímo do víka displeje nebo absence Bluetooth.

Eee PC původně mělo stát \$199, čímž na sebe přilákalo velikou pozornost. Jak se však hezky říká – "sliby chyby a skutek utek'" –, a tak ve finále narostla cena základního modelu na hranici \$360 (necelých 6900 Kč). Prý kvůli zvýšení výrobních nákladů. Ovšem ani tento fakt nemění nic na tom, že Eee PC je v současnosti nejlevnější volbou mezi UMPC i subnotebooky.

Nízká cena, linux, mobilita, kde jsem to jen viděl...
Po přečtení předchozích řádků jistě napadlo, že Eee se velmi výrazně podobá nechvalně známému zařízení XO-1, které je základním kamenem pompézního projektu OLPC, kladoucím si za cíl za pomoci levných výukových notebooků s cenou přesně \$100 rozšířit informatizaci v rozvojových zemích. Pokud se podíváme na základní výbavu obou zařízení a porovnáme je, jasně vede Eee PC, které nabízí podstatně vetší výkon a nutno dodat, že i solidnější design. XO-1 naproti tomu disponuje pouze o půl palce větším displejem a webkamerou, kterou Eee PC v základní konfiguraci nemá. V tomto případě je potřeba podotknout také to, že XO-1 je od začátku vyvíjen s důrazem kladeným především na výdrž - jde nabíjet pouhým taháním šňůrky, avšak nabízí se tady poměrně zajímavá otázka, jestli to ospravedlňuje jeho výrobní cenu, která se aktuálně blíží ke \$200 (kde ty časy zaručených \$100 jsou...), kdežto Eee PC se bude prodávat jako komerční produkt s očekávanou kontraktní prodejní cenou \$199, ve které je zajisté zohledněn i zisk. Podle rozvojových zemí asi ne, protože na rozdíl od OLPC, který se je snaží poměrně neúspěšně už nějakou dobu přesvědčit pro nákup XO-1, Asus již eviduje přes milion objednaných kusů právě od zemí třetího světa.

Eee PC pro každého

Třetím hráčem na poli levných mobilních PC je Intel, který je členem jak OLPC projektu, tak i partnerem Asusu a k tomu ještě sám připravuje svůj vlastní produkt s názvem Classmate.

Budoucnost
Jak se zdá, Asus má s Eee PC velké plány, protože ještě před uvedením prvních modelů avizoval, že plánuje uvést v dubnu 2008 druhou generaci těchto zařízení, která budou disponovat již dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo (Merom).
Ten přinese nejen zvýšení výkonu, ale také snížení TDP z aktuálních 11 W při Celeronu (Dothan) na 7 W, což by mohlo vést k jeho úplnému pasivnímu chlazení.

Eee PC je velice zajímavým produktem, který si díky svým specifickým vlastnostem dělající z něho vynikajícího společníka na cesty, a hlavně také díky své neuvěřitelně nízké ceně, místo na trhu mobilních zařízení určitě najde, ba co víc, možná výraznou měrou přispěje k jeho cenové erozi a jeho rozšíření.

Technologie

Diskuse