ASUS Eee PC 900 a jeho pronásledovatelé

7. 5. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

První generace ASUSu Eee PC je na trhu teprve půl roku a za tuto dobu si získala svou nízkou cenou spoustu zákazníků. Dokonce takové množství,které nenechalo konkurenční firmy v klidu a začal tak doslova 'hon' za Eee PC. Také proto byla nyní představena již druhá generace, Eee PC 900. Jeho cena oproti předchůdci sice vzrostla, ovšem zákazník tím získá lepší výbavu a samotné Eee PC má tak vyšší šance obstát v tvrdém konkurenčním boji. Pojďme si shrnout co je Eee zač a srovnat si ho s aktuální konkurencí.

ASUS Eee PC 900 a jeho pronásledovatelé

Když ASUS loni na podzim uvedl první generaci velmi levného malého notebooku Eee PC, mnozí pochybovali o jeho smysluplnosti a asi jen málokdo mu předpovídal takový úspěch. Nikterak výkonný, velmi jednoduchý, ovšem s velmi nízkou cenou okolo 350 dolarů. Právě na poslední argument zákazníci zareagovali, a tak se Eee PC prodalo nečekaně vysoké množství. ASUSu se tedy povedlo uvést na trh skutečného zástupce kategorie levných notebooků/UMPC v podobě, v jaké si ho zřejmě představovala společnost Microsoft před necelými třemi lety, kdy tuto kategorii představila veřejnosti.

fotoASUS Eee PC 701

ASUS Eee PC 701 neboli první generaci jsme vám nejdříve představili v loňském článku "Asus Eee PC - mini notebook pro všechny" a nedlouho poté následovala recenze "ASUS Eee PC 701 - první test v ČR". Už při uvedení Eee PC 701 však ASUS prohlásil, že v dubnu 2008 bude představena druhá generace. Své slovo dodržel a v polovině měsíce dubna oficiálně oznámil příchod následovníka pojmenovaného Eee PC 900.

fotoASUS Eee PC 900

(R)Evoluce Eee PC

Mezi Eee PC první a druhé generace jsou v některých ohledech značné rozdíly. Zákazníci vytýkali prvnímu Eee PC zejména malý displej - přece jen 7" úhlopříčka a rozlišení WVGA (800x480) není na dnešní dobu mnoho. Proto přichází novinka už v základu s větší 8,9" obrazovkou o rozlišení 1024x600. Zvětšení displeje si naštěstí nevyžádalo větší rozměry notebooku, a tak míry 225 x 170 x 20-33,8 mm jsou prakticky totožné s předchozí generací (225 x 165 x 22-35 mm). Mírně narostla pouze hmotnost na celkových 990 gramů (dříve 909 g). Stále se tedy jedná o jeden z nejmenších a nejlehčích notebooků na trhu.

Výkon Eee PC 900 měla zajišťovat nová mobilní platforma Intel Atom, avšak v době uvedení prvních kusů Eee PC na trh ještě nebyla dostupná. Proto obsahuje první série stejný procesor a čipovou sadu jako předchozí generace, konkrétně výše taktovaný Celeron-M doplněný o čipset 915GM. Původně se měl Atom objevit až v kusech vyrobených od června letošního roku. Bohužel vzhledem k akutnímu nedostatku těchto procesorů se dá očekávat určité zpoždění, proto kdy a v jakém množství se dostanou první „Atomová“ Eee PC ke svým majitelům je nyní těžké předpovídat. Každopádně změna to bude jistě vítaná. Výpočetní výkon sice pravděpodobně poklesne, na druhou stranu tento drobný ústupek vynahradí výrazně nižší spotřeba nového procesoru. Podle Intelu spotřebuje Atom pouhých 0,6-2,5 W, což je znatelné snížení v porovnání se 11W spotřebou předchozí generace Eee PC. Budoucí modely by se tak mohly dočkat dokonce pasivního chlazení namísto klasického ventilátoru u současných modelů.

foto„Vnitřnosti“ Eee PC 900, zdroj: bit-tech.net

Změny nastaly také v ukládání dat. První generace disponovala pouze SSD připájenými na základní desku, jejichž kapacita se pohybovala dle konkrétního modelu od slabých 2GB do 8GB. Eee PC 900 nabídne dvě rozdílné kapacity závislé tentokrát na použitém operačním systému. Na základní desce bude integrován 4GB SSD pro operační systém, doplněný kartou s flash moduly v PCIe slotu - 8GB ve verzi se systémem Windows XP, nebo 16GB u verze s Linuxem. Pravděpodobně díky nulovému licenčnímu poplatku se tak příznivci Linuxu dočkají dvounásobné kapacity, přičemž je samozřejmě možné zakoupit Linuxový model a doinstalovat na něj vlastní XP. Příznivce videohovorů potěší jistě přítomnost kvalitnější 1,3Mpix webkamery u všech verzí. Posledním rozdílem u novinky je přítomnost Multitouch Trackpadu označovaného jako FingerGlide. Jeho zvláštností je možnost použít na touchpadu dva prsty zároveň a snadno tak například zvětšovat obrázek a využívat další funkce usnadňující ovládání. Zbylé vlastnosti jako Wi-Fi 802.11b/g, VGA výstup, dva USB porty nebo čtečka SD/MMC karet jsou shodné pro obě generace.

Specifikace ASUS Eee PC 900
Procesor: Intel Atom (první kusy Celeron-M)
RAM: DDR II 1 GB
HDD: 12GB (4+8) pro Windows, 20GB (4+16) pro Linux
LCD: 8,9" 1024x600
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: 0,99 kg
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka SD/MMC karet, VGA
Webkamera: 1,3Mpix
Dostupné barvy: Bílá, Černá
Cena: \$500 až \$650
foto

Co přinese budoucnost?

ASUS se snaží využít úspěchu Eee PC jak jen to jde. Dle posledních zpráv proto plánuje postupně uvést několik vylepšení, například větší model Eee PC 1001 disponující 10" obrazovkou a později dokonce s 11" displejem. Je jasné, že takto velké panely se již nevtěsnají do stávajícího šasi a bude nutné provést jeho zvětšení. To znamená rovněž větší hmotnost a v neposlední řadě vyšší cenu. Tímto však ASUS neskončí, zvažuje totiž uvést celou rodinu výrobků pod značkou „Eee“ - například Eee TV, Eee desktop nebo Eee monitor.

Dále je nejen u Eee PC plánován do konce roku příchod verze s dotykovým displejem a bezdrátovou komunikací WiMAX. Podle zdrojů ze zákulisí totiž plánuje více výrobců ultralevných notebooků použití dotykových displejů, které právě u těchto lehkých strojů jistě najdou své uplatnění. Navíc pokud bude dotykový displej uchycen na otočném kloubu, získá tím uživatel velmi levný tablet. Krom běžných displejů s rozlišením 1024x600 se například LG chystá vyrábět i panely s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1024x576, jelikož právě tyto vlastnosti jsou považovány za mnohem vhodnější například pro sledování filmů. Příjemnou zprávou je bezpochyby i chystané rozšíření LED podsvícení, které dále sníží spotřebu drahocenné energie a udělá displeje ještě tenčí.

foto

Chystané inovace sice zpříjemní používání, na druhou stranu je otázkou, jak dlouho se při tomto tempu vylepšování bude moci mluvit o „malých“ a „levných“ zařízeních. Větší displeje znamenají zvětšení celého notebooku a zvýšení hmotnosti, navíc ho stejně jako další vymoženosti prodraží. Postupně se tak začnou blížit „dospělým“ notebookům s běžnou 15,4" obrazovkou, které se již dají sehnat za částku pod 10 000 Kč vč. DPH. Bude tedy zajímavé sledovat, jakým směrem se vývoj postupem času ubere a hlavně kterým zařízením dají přednost samotní zákazníci.

Frontální útok konkurence

Velký úspěch Eee PC samozřejmě nenechal v klidu konkurenci. ASUS v podstatě vytvořil nový tržní segment ultralevných notebooků, ze kterého si nyní chce každý „urvat“ co nejvíce pro sebe. Své alternativy představili nejen velcí hráči jako HP, Acer, Dell a další, ale také mnoho méně známých (či neznámých) počítačových prodejců. Konkurence je tak velmi různorodá od jednoduchých a málo výkonných modelů za nízkou cenu až po vybavenější, ale přirozeně dražší kousky. Aktuálně je v prodeji prakticky pouze čtveřice zařízení, jelikož mnoho z nich je pouze mírně pozměněnou variací na referenční design VIA Nanobook. Kromě ASUSu Eee PC si tak zákazníci na vybraných trzích mohou pořídit Dreambook Light IL1, Everex Cloudbook CE1200V (nebo jeho variace) a HP 2133 Mini-Note.

Dreambook Light IL1 pochází od australského výrobce výpočetní techniky Pioneer Computers. Jedná se zařízení navržené s cílem co nejnižších nákladů, což se samozřejmě odráží na použitém hardwaru.

Procesor: 1GHz VIA C7-M ULV
RAM: 512 MB až 1 GB
HDD: 40GB Ultra-ATA disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g (volitelně), ethernet
Porty: 2x USB, čtečka karet 3in1, RJ-11, VGA
Webkamera: 0,3Mpix (volitelně)
OS: UBUNTU Linux (za příplatek Windows XP/Vista)
Hmotnost: 1,1 kg
Cena: \$450
foto

Everex Cloudbook CE1200V je prodáván v USA za \$399. Odlišuje ho použití operačního systému gOS Rocket a pouze 512 MB operační paměti.
Packard-Bell Easynote XS-20 je určen pro evropský trh, Malajsii a Singapur. Změna nastala v použití 1 GB RAM, Windows XP a následně také vyšší ceny \$700.
Zyrex Ubud obsahuje rovněž 1 GB paměti, používá Windows Vista Starter Edition a stojí přibližně \$550.
Všechny tři výše jmenované modely mají touchpad umístěný nahoře nad klávesnicí a v rámci nižších výrobních nákladů postrádají dotykový displej. Specifikace Everexu je následující:

Procesor: 1,2GHz VIA C7-M ULV
RAM: 512 MB DDR2
HDD: 30GB 1,8" disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka karet 4in1, DVI-I
Webkamera: 0,3Mpix (volitelně)
OS: gOS Rocket
Hmotnost: 0,9 kg
Cena: \$399
foto Everex Cloudbook CE1200V

Everex Cloudbook CE1200J je vylepšená verze, která byla uvedena do prodeje v Japonsku. Již nabízí dotykový displej a systém Windows XP. Disk má stále kapacitu 30 GB, operační paměť 512 MB. K dostání je za \$600.
Maxdata Belinea s.book 1 je zástupce prodávaný v Evropě. Lepší výbava v podobě 80GB disku, 1 GB RAM a Windows XP Professional je vykoupena vyšší částkou \$840.
Pioneer Dreambook Light CE26 je k sehnání v mnoha variantách na australském trhu. Pevný disk dosahuje kapacity 30 GB nebo 60 GB, RAM má 512 MB nebo 1 GB a v případě operačního systému je na výběr Windows XP/Vista nebo Ubuntu Linux. Vše za cenu začínající na \$640.
iDOT CE260 se prodává pouze v Kanadě. Za částku „pouhých“ \$500 nabízí příjemnou výbavu v podobě 30GB disku, 1 GB RAM a Windows XP.
Aristo Pico 740 je polská mutace Nanobooku. Disponuje 40GB diskem, 1 GB paměti a Windows XP nebo Linuxem. To vše za \$710.
Blue Thunder BT260 se prodává v Malajsii. Po zaplacení \$690 dostane zákazník 30GB disk a 512 MB operační paměti, přičemž operační systém chybí.
Astone UMPC je posledním zástupcem prodávaným v mnoha zemích od Austrálie, Filipín, Singapuru až po Vietnam. Disk má kapacitu 30 GB, RAM 1 GB a nainstalovaný OS se liší dle země prodeje. Cena taktéž osciluje mezi 500 až 650 dolary.
Všechny výše jmenované modely potěší uživatele dotykovým displejem, Bluetooth a touchpadem umístěným na obvyklém místě pod klávesnicí. Specifikace Everexu Cloudbook CE1200J:

Procesor: 1,2GHz VIA C7-M ULV
RAM: 512 MB DDR2
HDD: 30GB 1,8" disk
LCD: dotykový 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet, Bluetooth
Porty: 2x USB, čtečka karet 4in1, DVI-I
Webkamera: 0,3Mpix (volitelně)
OS: Windows XP Home Edition
Hmotnost: 0,9 kg
Cena: \$600
fotoEverex Cloudbook CE1200J

HP 2133 Mini-Note působí vzhledově mnohem solidnějším dojmem než předchozí konkurenti, avšak je také dražší a výrazně těžší. Proslýchá se, že by Mini-Note mělo v blízké budoucnosti opustit platformu VIA a přejít na Intel Atom.

Procesor: 1GHz až 1,6GHz VIA C7-M ULV
RAM: 512 MB až 2 GB DDR2
HDD: 4GB SSD nebo 120GB až 160GB disk
LCD: 8,9" WXGA (1280x768)
Komunikace: Wi-Fi 802.11a/b/g, ethernet
Porty: 2x USB, Express Card slot, VGA
Webkamera: 0,6Mpix (volitelně)
OS: SuSE Linux a Windows Vista/XP
Hmotnost: 1,27 kg
Cena: \$499 až \$849
foto

Chystaní protivníci

Do souboje s Eee PC se chystá mnoho soupeřů oplývajících rozdílnými a občas dokonce kuriózními vlastnostmi. Jejich číslo pravděpodobně stále není konečné, jelikož se postupem času pořád objevují další modely. Pojďme se proto nyní podívat na už ohlášená zařízení.

2Go PC je notebook založený na návrhu společnosti Intel, která se ovšem nebude podílet na jeho výrobě a přenechá ji třetím stranám. Za 2Go PC stojí firma CTL a ačkoliv je notebook zaměřen především k výuce v rozvojových zemích, bude prodáván i komerčně.

Procesor: Intel Celeron-M 900MHz
RAM: 512 MB
HDD: 40GB 1.8" PATA disk
LCD: 9'' WVGA (800 x 480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet
Porty: 3x USB, čtečka SD/MMC karet, VGA
Webkamera: 0,3Mpix
OS: Windows XP, podpora Linuxu
Hmotnost: méně než 1,36 kg
Cena: předběžně \$400
foto

3K Longitude 400 pochází od méně známého výrobce 3K Computers. Svou výbavou patří mezi slabší kousky, zaujme pouze klávesnice z „dospělého“ notebooku, kvůli které je však Longtitude větší než konkurenti.

Procesor: Ingenic 400MHz
RAM: 512 MB
HDD: 4GB SSD
LCD: 7'' WVGA (800 x 480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 3x USB, čtečka SD/MMC karet
Webkamera: neznámá
OS: Linux
Hmotnost: méně než 1 kg
Cena: předběžně \$399
foto

Acer také plánuje vstoupit do segmentu ultralevných notebooků. O jeho modelu zatím není příliš známo, snad jen že by měl být levnější než ASUS Eee PC.

LCD: 8,9''
Cena: méně než \$350

ACi Ultra-mini pochází od indické firmy ACi, přičemž zatím je nabízen pouze na domácím trhu. Výjimečná je přítomnost solárního panelu, jenž pomáhá prodloužit výdrž baterie až na 12 hodin.

Procesor: VIA 1GHz ULV
RAM: 512 MB až 2 GB
HDD: 40GB disk
LCD: 7'', u vyšších modelů dotyková
Komunikace: Wi-Fi, Bluetooth
Porty: USB
Webkamera: ano
OS: Windows, zřejmě Vista
Hmotnost: 0,95 kg
Cena: předběžně \$400 až \$549
foto

Airis Kira 100 (740) je dvojče Norhtecu Gecko, pouze prodávané pod značkou francouzského prodejce Airis. V nabídce je v několika barevných provedeních.

Procesor: 1GHz VIA C7-M ULV
RAM: 1 GB
HDD: 40GB disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet, 56k modem
Porty: 2x USB, VGA, čterka karet 4in1
Webkamera: volitelná
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: 1 kg
Cena: €299
foto

Blue Digital Systems Deep Blue H1 je výrobek pocházející z exotických Filipín. Zda-li se dostane Deep Blue H1 i na jiné trhy zatím není známo.

Procesor: 1GHz VIA Esther
RAM: 1GB DDR2
HDD: 40GB disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 2x USB, VGA, čtečka karet
Webkamera: ano
OS: Windows XP, LinPus Linux
Hmotnost: 1,2 kg
Cena: přibližně \$400
foto

CTL IL1 je tentokrát založený na vlastním návrhu společnosti CTL. Zajímavá je pouze jeho oznámená cena, která by ho zařadila k nejlevnějším na trhu. O dostupnosti zatím nepadla zmínka.

Procesor: 1GHz VIA C7-M ULV
RAM: 1 GB
HDD: 4GB SSD nebo 60GB disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet, 56k modem
Porty: 2x USB, VGA, čtečka karet 3in1
Webkamera: 0,3Mpix
OS: Windows XP, podpora Linuxu
Hmotnost: 1,2 kg
Cena: „nižší než \$350“
foto

Dell 500 je levný model, u něhož prozatím nebylo oznámeno moc informací. Nejdříve se představí v Indii a Číně, další trhy snad budou následovat později.

Komunikace: Wi-Fi
Porty: čtečka karet 8in1
OS: Windows XP, Ubuntu Linux
Cena: okolo \$600

ECS G10IL vybočuje z řady ultralevných modelů pouze přítomností třípásmového HSDPA a HSUPA modemu (označováno „Super-3G“).

Procesor: Intel Atom
RAM: až 2GB
HDD: SSD nebo 80GB disk
LCD: 8.2" a 10.2"
Komunikace: WiFi 802.11b/g, ethernet, HSDPA a HSUPA, Bluetooth, 56k modem
Porty: 3x USB, čtečka karet 4in1, VGA
Webkamera: 1,3Mpix
OS: Windows XP a Linux
Hmotnost: 0,92 kg
Cena: předběžně \$499
foto

Elonex ONE se začal prodávat na britském trhu jako první notebook „pod 100 liber.“ Nezvyklá je možnost odejmutí klávesnice a vytvoření tabletu, jehož používání však postrádá smysl kvůli chybějící dotykové vrstvě displeje. Ovládání je pak možné pouze „emulátorem“ myši na zadní straně obrazovky. Dodáván je v několika barvách.

Procesor: LNX Code 8 Mobile 300MHz
RAM: 128 MB DDR2
HDD: 1GB/2GB SSD
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet, (volitelně Bluetooth)
Porty: 2x USB
Webkamera: není
OS: Linos Linux
Hmotnost: 0,95 kg
Cena: předběžně \$200
foto

Everex Cloudbook Max je druhá generace Cloudbooku. Everex doufá ve větší úspěch než jaký měla první generace, čemuž má dopomoci lepší hardwarová výbava. Ta bohužel nezbytně zvýšila cenu.

Procesor: 1,6GHz VIA C7-M ULV
RAM: až 2 GB DDR2
HDD: 80GB disk
LCD: 8.9" (1024 x 600)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet, WiMAX
Porty: 3x USB, čtečka karet 4in1, VGA
Webkamera: 2Mpix
OS: Windows Vista
Hmotnost: méně než 1 kg
Cena: neznámá
foto

Fukato Datacask Notebook pochází i přes svůj asijský název z Německa. Odlišuje se použitím procesoru AMD Geode, v jeho prospěch by mohla hovořit nízká cena.

Procesor: 500MHz AMD Geode LX
RAM: 512 MB
HDD: 60GB disk
LCD: 8" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi
Porty: USB, čtečka karet
Webkamera: není
OS: Linux
Hmotnost: 1,1 kg
Cena: €279
foto

Gigabyte M912 je prozatím obestřen tajemstvím, podobně jako Acer nebo Dell 500.

Procesor: Intel Atom
LCD: 8,9"
Komunikace: Bluetooth
OS: Windows XP, Linux

HCL MiLeap X je vyráběn indickou společností HCL. Svým vzhledem připomíná referenční design Intel Classmate, na kterém je pravděpodobně založen.

Procesor: 900MHz Intel Celeron-M
RAM: 512 MB
HDD: 2GB SSD
LCD: 8" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka SD karet
Webkamera: není
OS: Linux
Hmotnost: 1,44 kg
Cena: \$350
foto

Jisus je zajímavé jméno pro netradiční notebook. Nejvíce zaujme použití alternativního 64-bit (!) procesoru čínského původu. Jisus je nabízen celkem v pěti barvách.

Procesor: 1GHz 64-Bit Loongson 2F
RAM: 512 MB DDR2
HDD: 4GB SSD
LCD: 8,9" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 2x USB
Webkamera: není
OS: Ubuntu Linux
Hmotnost: neznámá
Cena: €299
foto

Kohjinsha SCC se může zatím pyšnit titulem „nejlevnější tablet.“ Dotyková obrazovka si však vyžádala ústupek v podobě slabšího hardwaru.

Procesor: 500MHz AMD Geode LX800
RAM: 512 MB DDR2
HDD: 40GB disk
LCD: dotykový 8" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka karet 3in1, VGA
Webkamera: není
OS: Windows XP
Hmotnost: 0,95 kg
Cena: €374
foto

Medion Akoya E1210 pochází z Německa. Používání zpříjemní přítomnost „velkého“ displeje, zbylé vlastnosti nijak nevybočují. Dodáván bude ve dvou barevných provedeních - šedém a bílém.

Procesor: Intel Atom 1,6GHz
RAM: 1 GB DDR2
HDD: 1,8" disk
LCD: 10" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka paměťových karet, VGA
Webkamera: 1,3Mpix
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: 0,95 kg
Cena: €399
foto

MSI Wind patří mezi lépe vybavené notebooky. Hned zpočátku nabídne dva displeje různých velikostí a velký disk, na výběr bude také několik barevných variant.

Procesor: Intel Atom 1GHz až 1,6GHz
RAM: 1 GB
HDD: 80GB disk
LCD: 8,9" nebo 10" (1024 x 600)
Komunikace: Wi-Fi, Bluetooth
Porty: 3x USB, čtečka SD karet, VGA
Webkamera: neznámá
OS: Windows XP
Hmotnost: 1,2 kg
Cena: €299 až €699
foto

Noahpad se snaží nalézt alternativní cestu při používání malé obrazovky. Klávesnice je tvořena dvěma velkými touchpad plochami a slouží tak i ke snadnému posunování obrazu, který má virtuální rozlišení 1024 x768. Tvůrci doufají, že tímto řešením učiní práci snadnější.

Procesor: 1GHz VIA Eden C7-M
RAM: 512 MB DDR2
HDD: 30GB 1,8" disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet, Bluetooth
Porty: 2x USB, čtečka SD karet
Webkamera: 0,3Mpix
OS: Ubuntu Linux, podpora Windows XP
Hmotnost: 0,8 kg
Cena: přibližně \$500
foto

Norhtec Gecko je typickým zástupcem levných notebooků. Prodáván je rovněž pod značkou Airis Kira 100 (740).

Procesor: 1GHz VIA C7-M
RAM: 256 MB DDR2
HDD: 1GB až 4GB SSD nebo 40GB 2.5" disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, ethernet, Bluetooth
Porty: 2x USB, čtečka karet 3in1, VGA
Webkamera: ano
OS: Linpus Linux Lite
Hmotnost: 0,8 kg
Cena: přibližně \$300
foto

Proview Handbook PC-81001 přichází z dílen brazilského výrobce Proview. Práci usnadní větší displej a potěší možnost rozšíření PCMCIA slotem.

Procesor: 500MHz AMD LX 800
RAM: 512 MB
HDD: 60GB disk
LCD: 10,2" (1024x600)
Komunikace: Wi-Fi, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka karet 3in1, VGA, PCMCIA
Webkamera: ano
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: menší než 1,2 kg
Cena: přibližně \$480
foto

Sungjut TangoX patří do rodiny notebooků založených na designu VIA Nanobook. Zatím se neví, zda-li se dostane i mimo korejský trh.

Procesor: 1,2GHz VIA C7-M ULV
RAM: 1 GB DDR2
HDD: 40GB nebo 80GB disk
LCD: dotyková 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11 a/b/g, ethernet, Bluetooth
Porty: 2x USB, čtečka karet 4in1, DVI
Webkamera: není
OS: neznámý
Hmotnost: méně než 1 kg
Cena: neznámá
foto

Surcouf La Révolution Mobile PC je notebook francouzského původu, rovněž postavený na základu VIA Nanobook. Od svého vzoru se přitom ničím zvláštním neodlišuje.

Procesor: 1,2GHz VIA C7-M ULV
RAM: 1 GB DDR2
HDD: 60GB disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi, ethernet, Bluetooth
Porty: 2x USB, DVI
Webkamera: volitelná
OS: Windows Vista
Hmotnost: méně než 1 kg
Cena: €399
foto

Zdroj: asus.com, eeesite.net, gizmodo.com, engadget.com, reghardware.co.uk, cloudbookumpc.com

Technologie

Diskuse