Computex 2008 a novinky pro notebooky

11. 6. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Tradiční mezinárodní výstava výpočetní techniky a spotřební elektroniky Computex letos probíhala v době od 3. - 7.června ve městě Taipei na Tchaj-wanu a jako vždy přinesla spoustu novinek. Pojďme se nyní zaměřit na ty, které nás zajímají nejvíce, tedy události z notebookové oblasti.

Computex 2008 a novinky pro notebooky

Mezi největší lákadla letošního Computexu mělo patřit uvedení dvou mobilních platforem, od koho jiného než společností AMD a Intel. Protože se však Intelu v tomto roce příliš nedaří dodržovat ať už plánovaná data uvedení nebo vyrábět v dostatečném množství, také na Computex nedorazil Intel se vším, co původně plánoval. Naopak AMD bylo připraveno.

AMD vs. Intel

AMD si schovalo na tuto výstavu oficiální odhalení své nejnovější mobilní platformy Puma, ačkoliv informací bylo zveřejněno méně, než se očekávalo. Základem Pumy se stanou procesory AMD Turion X2 (Ultra) alias „Griffin“, čipset AMD M780G s integrovanou grafikou ATI Radeon HD 3200 a v případě použití diskrétní grafiky také Mobility Radeony řady HD 3000. Právě použití diskrétní grafiky by mělo přinést velmi očekávanou technologii ATI PowerXpress, která umožňuje přepínat mezi integrovanou a přídavnou grafikou podle toho, zda-li je potřeba vysoký grafický výkon nebo dlouhá výdrž na baterie. Doplňkem je „stará známá“ ATI PowerPlay omezující spotřebu nevytížené grafické karty na minimum.

O procesorech Turion X2 toho nebylo řečeno příliš mnoho, zatímco Turion X2 Ultra se objeví prozatím ve třech verzích: ZM-80 (2,1 GHz, 32 W TDP), ZM-82 (2,2 GHz, 35 W TDP) a ZM-86 (2,4 GHz, 35 W TDP). Novinky disponují oproti předchůdcům zvětšenou L2 cache na 1 MB v případě Turionu X2, vyšší model Ultra má 2 MB. Dále nabídnou SSE4A instrukce, HyperTransport 3.0 a několik technologií snižujících spotřebu:
*Mobile Optimized Memory Controller: podpora pamětí až DDR2-800, takt je nezávislý na jádrech procesoru
*Power-Optimized HyperTransport 3.0: nová verze přichází s propustností až 14,4 GB/s, rychlost opět řízena podle vytížení s ohledem na nízkou spotřebu
*Enhanced AMD PowerNow! Technology: obstarává frekvenci a napájení procesoru dle jeho aktuálního vytížení
*Independent Dynamic Core Technology: umožňuje nezávisle nastavovat frekvenci a napájení jednotlivých procesorových jader
*AMD Dynamic Power Management: nejen procesor, ale také HyperTransport a paměťový řadič mají nezávislé nastavování napájení
*AMD CoolCore Technology: vypíná nepotřebné části procesoru s cílem snížit spotřebu

foto

Podobně jako u Centrina patří k procesoru a čipsetu také modul bezdrátové komunikace. Zde nechává AMD pole působnosti otevřené třetím stranám, a tak bude záležet pouze na výrobci notebooku, který schválený bezdrátový modul využije. Na našich stránkách jste si navíc mohli minulý týden přečíst exkluzivní test vzorku laptopu od Aceru s Pumou (AMD Puma v krátkém testu), jelikož AMD je již připraveno dodávat platformu výrobcům notebooků a vytěžit tak maximum z odložení Centrina 2. Nové laptopy s Pumou již oznámili například Toshiba nebo ASUS, brzy by je měli následovat další výrobci.

Dále AMD uvedlo externí grafiku XGP, dosud známou pod označením Lasso. Potvrdilo se tak, že k notebooku se bude XGP připojovat pomocí konektoru specifikace PCI Express 2.0 s přenosovou rychlostí 4,0 GB/s obousměrně, tudíž grafice je vyhrazeno 8 PCI Express linek. To je mnohem více než u ASUSu ROG XG Station, který je připojován pouze jednou linkou. XGP podporuje připojování za provozu, technologii PowerXPress (kombinace výkonu integrované a dedikované grafiky), CrossFireX a také disponuje několika USB konektory pro připojení zařízení. V souvislosti s XGP si svou premiéru odbyla také grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3800. Nejdříve se v prodeji objeví XGP včetně grafické karty Mobility Radeon HD 3870, přičemž by se tak mělo udát u Fujitsu Siemens Computer. Ten se chystá uvést XGP pod názvem AMILO GraphicBooster, společně s notebookem AMILO Sa3650. Model od FSC nabídne všechny základní vlastnosti včetně UVD dekodéru, HDMI výstupu včetně 5.1 zvuku a HDCP ochranu.

foto

Tím se dostáváme k druhé mobilní platformě, Centrinu 2 alias „Montevina“ od Intelu. Jeho uvedení Intel původně plánoval na Computex, okolnosti ho však donutily k odložení Centrina 2 na později. Příčiny byly v zásadě dvě - za prvé modul bezdrátové komunikace zatím nebyl schválen americkým úřadem FCC, což je ale víceméně formální banalita, jejíž vyřešení si nevyžádá dlouhou dobu. Druhým, avšak závažnějším problémem, je nutnost zkontrolovat mobilní čipsety GM45/GM47 kvůli možné přítomnosti blíže nespecifikované závady u integrovaných grafických čipů. Sice bylo možno spatřit na Computexu poměrně slušný zástup notebooků s Centrinem 2, jejich uvedení na trh se bohužel protáhne zhruba o dva měsíce. Jak již bylo řečeno, těchto komplikací se snaží využít AMD ve svůj prospěch a nabídnout zákazníkům notebooky s Pumou co nejdříve.

SSD na sto způsobů

Snahy o rozšíření SSD do notebooků, netbooků a UMPC všeho druhu byly na Computexu patrné téměř na každém kroku. Své zástupce představilo mnoho firem a SSD tak byly k vidění v mnoha podobách s různými vlastnostmi. Přesto byla jasná snaha nabídnout zejména velmi levné SSD, které by se mohly usadit v malých a velmi levných zařízeních. Jedním z nich je například Intel Z-P230. Jedná se o velmi malý flash disk v kapacitách 4 GB a 8 GB, před koncem roku se objeví i 16GB varianta. K připojení slouží PATA konektor, přenosové rychlosti jsou ale poměrně nízkých 35 MB/s a 7 MB/s pro čtení/zápis. Dále lze zmínit Sandisk pSSD, opět s PATA rozhraním a v kapacitách 4 GB, 8 GB a 16 GB. Zvláštností pSSD je kombinace SLC a MLC čipů, přičemž přenosové rychlosti jsou 39 MB/s u čtení a 17 MB/s pro zápis. Jak vidno, nízká cena bude vykoupena menší kapacitou a nízkou rychlostí.

foto
Intel Z-P230

K opačnému konci cenového spektra se blížily vystavované SSD TDK HS1, což je 1,8" série disků používající single-level cell NAND flash paměti. I přesto nejsou přenosové rychlosti nijak převratné - 100 MB/s pro čtení, resp. 50 MB/s pro zápis. Výhodou je použití hardwarového šifrování dat pomocí 128-bit AES včetně 7-bitového kontrolního kódu. Případné zájemce může odradit cena, nejmenší 16GB model stojí \$900, 32GB verze \$1500 a 64GB disk vyjde na \$2000.

Super Talent představil řadu SSD Micro-SATA MasterDrive KX, Opět se jedná o malý 1,8" disk vybavený SATA rozhraním, dostupný v kapacitách 30 GB, 60 GB a 120 GB. Disky dosahují i přes použití MLC paměťových čipů pěkných přenosových rychlostí - 120 MB/s při čtení a 40 MB/s u zápisu. Ceny jsou stanoveny na \$299 za 30GB, \$449 za 60GB a \$679 v případě 120GB verze. Také Kingmax představil SSD, a dokonce ve dvou formách - externí verzi připojitelnou do ExpressCard slotu a interní se SATA rozhraním a v 2,5" i 1,8" velikosti. ExpressCard a 1,8" SSD nabídnou maximální kapacitu 64 GB, zatímco 2,5" modely budou disponovat až 128 GB.

Co je malé, to je... Eee PC?

Bylo jasné, že jedním z tahounů Computexu v mobilní oblasti budou malé a levné laptopy. Na stánku ASUSu byly k vidění tři modely Eee PC, konkrétně Eee PC 901, Eee PC 1000 a Eee PC 1000H. První novinka nabídne navíc oproti „devítistovce“ procesor Intel Atom, Wi-Fi 802.11n a Bluetooth. Šestičlánková baterie s vyšší kapacitou tak zajistí výdrž až necelých 8 hodin. Větší sourozenci Eee PC 1000 a 1000H přichází vybaveni 10" obrazovkou, opět procesorem Intel Atom, maximálně 2 GB RAM a Wi-Fi 802.11n. Model Eee PC 1000 nabídne pro ukládání dat 40GB SSD zatímco 1000H klasický 80GB pevný disk. S většími rozměry narostla i hmotnost na 1,33 kg u modelu 1000, resp. 1,45 kg u 1000H. Výdrž obou bude až 7 hodin, předpokládaná cena je okolo 600 dolarů.

Oficiálně byl uveden také rival ASUSu, malý notebook Acer Aspire one. V základu je vybaven 8,9" WSVGA displejem s rozlišením 1024x600, 1,6GHz procesorem Intel Atom, 512 MB RAM (rozšiřitelná na 1,5 GB), 8GB SSD a tříčlánkovou baterii. Vyšší modely pak nabídnou větší operační paměť, 80GB disk a šestičlánkovou baterii umožňující až šest hodin výdrže. Acer dále obsahuje čtečku karet 5in1, Wi-Fi 802.11 b/g, 0,3Mpix webkameru, ethernet, 3x USB port a v budoucnu se počítá i s integrací 3G modemů. Nejlevnější verze vybavená Linuxem by měla dorazit do obchodů s cenovkou 379 dolarů (6500 Kč).

foto
Acer Aspire One

Ani MSI se nenechal zahanbit a přivezl na Computex vylepšený Wind s 10" displejem o rozlišení 1024x600. Srdcem Windu se stane 1,6GHz Intel Atom, umožňující dosáhnout až 6 hodin výdrže na šestičlánkovou baterii. Wind přijde se dvěma operačními systémy - Linux dostane 512 MB operační paměti zatímco Windows XP přijde s dvojnásobkem, tedy 1 GB. Obě verze obsahují shodný 2.5" 80GB 5400rpm pevný disk, 1,3Mpix webkameru, tři USB porty, Wi-Fi 802.11 b/g a čtečku karet 4in1. Nový Wind bude dostupný s Linuxem a tříčlánkovou baterií za \$399 (asi 6500 Kč), přičemž za Windows XP bude nutno připlatit dalších 100 dolarů.

Mírným zklamáním naopak byla až na jednu výjimku nepřítomnost mini-notebooků založených na platformě VIA Nano (dříve „Isaiah“). Onou výjimkou byl malý notebook Imini SI Mini-Note čínského výrobce TongFang, se kterým se však v Evropě téměř jistě neuvidíme. Imini v sobě ukrývá 1,2GHz VIA Nano, čipset VIA VX700 s integrovanou grafikou UniChrome II, 10,2" displej, 512 MB paměti a velký 2,5" 80GB disk.

foto
TongFang Imini SI Mini-Note

Naopak zástupců s Intelem Atom bylo relativně dost. Intel oznámil, že nedostatek Atomů by měl skončit v září, kdy se naplno rozeběhne výroba v takovém množství, které stačí pokrýt poptávku. Již před výstavou unikly podrobnosti o Gigabytu M912, tabletu s procesorem Intel 1,6 GHz (zřejmě Atom), 1 GB operační paměti, 120 až 250GB pevným diskem a 8,9" dotykový displej s rozlišením 1280x768. Bohaté možnosti komunikace zajišťuje Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 a ethernet. Přítomna je i 1,3Mpix webkamera, čtečka SD karet a 3x USB port. K vidění byl i jeho „jednodušší“ bratříček M724 sdílející pravděpodobně stejné šasi, avšak pouze se 7" obrazovkou. M724 je mířen pouze k vládám rozvojových zemí pro výukové účely, nikoliv ke komerčnímu prodeji. Stejný byl i původní záměr u OLPC XO...

K vidění byl také chystaný ECS G10IL s Atomem, 1 GB paměti a 10,2" displejem. Potěší také přítomnost HSDPA modemu. Vystaven byl v několika barevných verzích, pozornost poutala zejména kombinace černé s bílou klávesnicí.

foto
ECS G10IL

Společnost E-Lead ukazovala inovovanou verzi svého malého laptopu jménem Noahpad, který se od ostatních odlišuje zejména způsobem ovládání. Noahpad totiž neobsahuje klasickou klávesnici, nýbrž dvě velké touchpad plochy, na něž se klávesnice promítá. Nová verze přínáší větší klávesnici a také podporu multidotyku, což má dále usnadnit ovládání.

Svého „Eee-konkurenta“ vystavovala i u nás nepříliš známá společnost GeCube. Její model s 10,2" displejem o rozlišení 1024x600 je postaven na platformě VIA, opět bohužel jenom na starším procesoru C7-M. Společníky mu dělají 512MB RAM s jedním volným slotem, 80GB 2,5" SATA disk, ethernet, Wi-Fi 802.11g a trojice USB portů. Zejména váhou 1,5 kg se však poměrně vzdaluje od konkurence, v negativním slova smyslu. Předinstalován bude gOS, k dispozici je také Windows XP.

foto
GeCube

Zástupce kategorie UMPC představil Clarion. Její MiND disponuje vestavěnou GPS, dotykovou 5,2" WVGA 800x480 obrazovkou, Wi-Fi, Bluetooth a poháněn je platformou Intel Menlow. Operačním systémem je upravená verze Linuxu, vybavená základním software pro přístup na internet a přehrávání multimédií. V Evropě se MiND objeví na začátku příštího roku za částku okolo \$700. Chystá se také verze „Pro“ s integrovaným 3G WWAN modulem.

foto
Clarion MiND

Zajímavosti aneb co se jinam nevešlo

K vidění bylo i několik zajímavých doplňků pro mobilní oblast, k nimž bezesporu patří i mini (spíše mikro) cestovní projektory. Ty jsou už sice známé delší dobu, ale na Computexu se do jejich řad přidalo několik zástupců. Jedním z nich je Aiptek PocketCinema V10, vybavený projekční technologií 3M, se kterou je schopen promítnout obraz o velikosti 50 palců (127 cm). Pro připojení k počítači slouží jeden kompozitní video a dva kompozitní audio vstupy, případně je možné zobrazovat data z vnitřní 1GB paměti nebo vsunout kartu do integrované SD/MMC/MS Pro čtečky. Podporovány jsou formáty JPEG, ASF, AVI a MPEG-4. PocketCinema V10 také obsahuje stereo reproduktory a vestavěnou baterii.

Druhým vystavovaným mini-projektorem byl Foxconn PD-W1001 se zobrazovací technologií DLP Texas Instruments s nativním rozlišením 854 x 480. Skutečně miniaturní rozměry 55 x 46 x 26 mm a váha pouhých 65 gramů jsou vykoupeny nízkou svítivostí pouhých 25 Lumenů.

foto
Foxconn PD-W1001

Společnost Canonical, stojící za Ubuntu distribucí Linuxu, oficiálně oznámila na Computexu operační systém Ubuntu Netbook Remix (UNR), určený speciálně pro netbooky a MID s procesorem Intel Atom. Od běžné verze Ubuntu se UNR liší zejména v optimalizaci podpory úsporných technologií Atomu, což by mělo přinést delší výdrž na baterii a také zlepšení implementace dotykové obrazovky. V podstatě bylo převzato jádro běžné Ubuntu distribuce a provedeny na něm patřičné úpravy. Nakolik je rozdíl mezi UNR a normální Linuxovou distribucí ukáží až první ostré testy.

Podobný systém pro netbooky, MID a podobná zařízení oznámil také Xandros. Založen na Linuxu, s rozšířenou podporou Atomu, by měl rovněž zajistit delší výdrž na baterii. Opět, před zhodnocením přínosu si raději počkáme na reálné testy.

Broadcom připravil řešení v podobě rodiny přídavných karet BCM970012 pro všechny notebooky, které nedisponují dostatečným výkonem pro přehrávání HD videa. Nabízeny jsou s rozhraním Express mini-card a ExpressCard 34, pro stolní počítače je dostupná karta s rozhraním PCI Express. Hlavním účelem je hardwarová akcelerace videa a ulehčení procesoru, resp. překonání jeho nedostatku výpočetního výkonu. Karty fungují v operačních systémech Windows Vista, XP i Linux.

foto
modely Broadcom BCM970012

Zdroje: amd.com, electronista.com, engadget.com, dailytech.com, aboutprojectors.com, tweaktown.com

Technologie

Diskuse