DDR3 - evoluce, ale nikoliv revoluce

6. 2. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

Nová sada Centrino je 'na dohled' a spolu s ní se k nám blíží další spíše evoluční než revoluční krok v podobě pamětí typu DDR3. Začátek nebudou mít kvůli svým aktuálním výkonům a ceně nejjednodušší, ale jejich vlastnosti je jednoznačně předurčují k nahrazení současných DDR2. Co nového DDR3 přináší, to se dozvíte v našem článku.

DDR3 - evoluce, ale nikoliv revoluce

Paměti typu DDR3 jsou nástupci dřívějších DDR a aktuálních DDR2. Zkratka DDR znamená Double Data Rate, což znamená dvojnásobná rychlost - technologie DDR vylepšila klasické SDRAM paměti tak, že přenáší data na obou stranách hodinového signálu (na vzestupné i sestupné hraně), takže při zachování frekvence přenese dvojnásobné množství dat. DDR2 pak přišla se zdvojnásobením frekvence sběrnice, což přineslo další výkonnostní nárůst - takže např. při 166MHz paměťových čipech získáme konečnou efektivní frekvenci a označení pamětí DDR2-667, zatímco u DDR(1) pamětí pouze DDR-333.

Vlastnosti

Hlavní výhody nových pamětí DDR3 jsou tři: vyšší přenosová rychlost, nižší napětí a zvýšení maximální velikosti jednoho paměťového modulu. Přenosová rychlost byla zvýšená zečtyřnásobením frekvence sběrnice oproti DDR, což umožňuje další nárůst propustnosti, ale za cenu vyšší latence. Vysoká latence v současnosti maže rozdíl mezi DDR2 a DDR3. Navíc se dá očekávat, že podobně jako u desktopů bude i mezi notebooky DDR3 oproti DDR2 zpočátku velmi drahá (nebo ne tak moc levná, jak se to vezme). Nicméně v blízkém budoucnu DDR3 současné paměti postupně nahradí. Postupný přechod notebooků na DDR3 začne letos, s příchodem sady Centrino Montevina a čipsetu Intel Mobile 45 Express s podporou DDR3-800 v první, respektive platformy AMD Puma v druhé polovině roku.

propustnost

Napětí pamětí DDR3 bylo sníženo na 1,5 V (DDR2 využívá 1,8 V), což má za následek celkově menší spotřebu systému (např. také není potřeba tolik chladit). Tato vlastnost bude důležitá zejména pro mobilní počítače, ve kterých se počítá každá úspora energie. Někteří výrobci také propagují použití kvalitnějších tranzistorů (tzv. dual-gate), které snižují úniky energie. V praktických testech bylo zjištěno, že při zatížení paměti typu DDR3 spotřebovávají až o 6 W méně než DDR2 a při nečinnosti o 2 W. Typická spotřeba notebooku přitom bývá okolo 45 W / 25 W - na výdrž baterie tak budou mít nové paměti velmi pozitivní vliv. Posledním vylepšením standardu DDR3 je až 8GB maximální kapacita paměťového čipu, což v praxi bude znamenat až 16GB paměťové moduly.

Paměti typu DDR3 budou dostupné na frekvencích 800 MHz, 1,06 GHz, 1,33 GHz a 1,6 GHz. V současnosti jsou dostupné například 1,06 GHz DDR3 SoDIMM moduly od Kingstonu nebo 1,33 GHz SoDIMM moduly od TwinMOS. Více informací si můžete prohlédnout v tabulce.

parametry DDR3

Paměťové moduly DDR3 pochopitelně nejsou zpětně kompatibilní s DDR2 a na jejich použití v notebooku tak bude zapotřebí krom některého z nových čipsetů také příslušná nová patice.

nahoře DDR3 SoDIMM, dole DDR2 DoDIMM
nahoře DDR3 SoDIMM, dole DDR2 DoDIMM

Výkon

Co se týče výkonu, tak prozatím jsme v redakci z pochopitelných důvodů neměli možnost testovat notebook s těmito paměťmi, ale dle informací vycházejících z desktopů se z výkonnostního hlediska v tuto chvíli paměti DDR3 nevyplatí. Nejvýkonnější moduly DDR2 jsou stejně rychlé, a to za mnohem nižší cenu. Hlavní příčinou těchto výsledků je technicky daná vyšší latence, kterou se podaří eliminovat až s příchodem vyšších frekvencí DDR3.

test

test

test

Závěr

Paměti typu DDR3 budou jistě důležitou technologií, která přinese notebookům lepší poměr výkon/spotřeba, ačkoliv zejména ze začátku se nebude jednat o žádný dramatický výkonnostní nárůst oproti DDR2 (naopak, pramalou radost z vyšších latencí budou mít především procesory AMD). Na reálné a testy ověřené přínosy si nicméně budeme muset počkat až na první notebook s tímto typem paměti.

Technologie

Diskuse