Geforce 9M - osvěžení mobilních grafik

20. 2. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Stanislav Kepák

Brzy tomu bude již rok, co NVIDIA uvedla na trh řadu GeForce 8M. Nyní přichází opět vhodná doba k aktualizaci produktové řady pro notebooky. Pro tuto chvíli jsou připraveny dva modely - 9500M GS a 9300M G. Pojďme se podívat na první informace o nich.

Geforce 9M - osvěžení mobilních grafik

První vlna

Společnosti se podařilo pro začátek aktualizovat dva modely.
Nová GeForce 9300M G je nástupcem 8400M GS. Zůstává tedy 64bit paměťová sběrnice a 16 unifikovaných stream procesorů. Takty by měly zůstat na stejné úrovni, stejně jako výkon karty v 3D. GeForce 8600M GT bude poslána do křemíkového nebe čipem GeForce 9500M GS. Parametry opět dědí po svém předchůdci (32 stream procesorů a 128bit šířka paměťové sběrnice).

Prakticky jediná změna, zato však pro majitele notebooků podstatná, bude změna výrobního procesu, která bezpochyby přinese snížení spotřeby. Oficiálně se společnost zatím nepochlubila, dá se však očekávat, že to bude minimálně 65 nm, se kterými má u TSMC a high-endových grafik zkušenost. Mohlo by jít ale i o menší číslo, vzhledem k tomu, že konkurenční AMD využívá 55 nm, což je pro výrobce notebooků atraktivnější.

Shrnutí parametrů

parametry

Použité technologie

  • Unifikované shadery
  • Plná podpora DirectX 10
  • Podpora multi-GPU technologie SLI
  • Lumenex Engine – umí 16xAA a 128-bit HDR
  • OpenGL 2.1
  • PureVideo HD pro akceleraci videí ve vysokém rozlišení, hardwarové šifrování HDCP
  • PowerMizer v 7. verzi pro regulaci spotřeby

Výkon

Výkon karty se pohybuje mírně nad předchozí řadou. Vždy samozřejmě bude záležet na výrobci notebooku, jestli dodrží referenční takty jádra nebo typy a takty paměti. U prvních kusů na zahraničních serverech bylo naměřeno na referenčních frekvencích u GeForce 9500M GS v 3DMarku 2006 okolo 3700 bodů, v 3DMarku 2005 pak 6800 bodů – předchůdce, GeForece 8600M GT, dosahuje cca 3300, resp. 6000 bodů. Naději do budoucna navíc dává i přídomek "GS" u této grafiky, neboť u NVIDIA tak bývají značené pomalejší verze; jaká asi bude GT? První model s kartou 9500M GT bude Asus M51Sn, slabší variantu z nové řady bude společnost montovat do řady U3Sg.

3D Mark 06

Druhá vlna

Zcela jistě nezůstane jen u těchto dvou modelů grafických karet. Kdy přijdou nové variace (deriváty s příponami G, GS a GT) vyrobené novým procesem je jen otázkou času. Zajímavé bude taky sledovat, s čím výrobce přijde do high-end segmentu, který již 65nm procesem vyráběn je. Vše bude záležet na AMD, která zatím nemá žádný konkurenceschopný produkt v tomto segmentu.

Zdroj: wikipedia.org, nvidia.com, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse