Mobilní WiMAX - revoluce za dveřmi?

23. 1. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Zařazení Wi-Fi do sady Centrino a postupně také do běžné výbavy notebooků a jiných zařízení přineslo mobilním uživatelům velkou volnost. Co přesně by mohlo přinést podobné začlenění WiMAXu, od kterého si Intel neslibuje o nic méně než od Wi-Fi, se podíváme dnes.

Mobilní WiMAX - revoluce za dveřmi?

Výhody všech přenosných PC, které vyplývají z možnosti v případě nutnosti jednoduše zavřít víko, přesunout se o pár metrů/kilometrů/kontinentů dál, znovu otevřít víko a pokračovat v načaté činnosti nebo v ideálním případě v ní pokračovat přímo během cesty, asi není třeba nikomu z našich čtenářů zdůrazňovat. Tuto základní ideu se během let několikrát úspěšně podařilo redefinovat a přenosná zařízení tak nabyla nevídané mobility. Jedním z posledních takovýchto milníků, díky kterému zmizel poslední kabel vázající notebooky na místo, je zavedení technologie Wi-Fi neboli bezdrátového přenosu dat. Za těch pár let způsobila ona kouzelná čísla 802.11 revoluci v tom, co si představujeme pod pojmem mobilita a ve své poslední verzi zrealizovala i myšlenku digitálních domácností a pracovišť, kde již není nutné tahat kabely, abyste měli svá data pořád po ruce. Vývoj jde ovšem neustále kupředu a dalším pomyslným milníkem, který se snad již letos konečně podaří pokořit, by mohla být implementace mobilního broadbandu v podobě technologie WiMAX jako dalšího standardu do populární mobilní platformy Centrino.

WiMAX

Komunikační technologie WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je určena pro bezdrátovou distribuci dat se zaměřením na venkovní sítě a zjednodušeně by se tedy dalo říct, že se jedná o vzdáleného příbuzného Wi-Fi. Spojitost mezi těmito technologiemi naznačuje už i samotné označení jejich standardů - 802.11 pro Wi-Fi a 802.16 pro WiMAX. Hlavním rozdílem mezi oběma technologiemi je jejich primární oblast použití, a tak zatímco s Wi-Fi si můžete užívat data "svištící" vzduchem pouze v okruhu pár stovek metrů (max. pár kilometrů), dovoluje WiMAX s hlavním zaměřením na nasazení ve venkovních prostranstvích posílat data až do vzdálenosti 50 respektive 70 km. Cenou za takovýto dosah je samozřejmě rychlost; to sice podle specifikací vypadá slibně a při nejnovějším standardu 802.16e (o kterém je dnes řeč) nabízí 70Mbit/s simultánní konektivitu, v praxi už při vzdálenosti 10 km od hotspotu klesá na 10Mbit/s a méně. Z toho důvodu je WiMAX ideální volbou pro mobilní internetové připojení, protože je jím možné pokrýt velká území a přitom udržet pořád více než dostatečný tok dat pro jakoukoliv běžnou internetovou aplikaci.


WiMAX - připojitelnost všude

802.16e: Intel a ti ostatní

Standard 802.16e nebo také mobilní WiMAX se dočkal svého schválení v roce 2005. Oproti svým předchůdcům, kteří byli vázaní na stacionární bezdrátové přenosy na dlouhé vzdálenosti a sloužili tak především na napájení jednotlivých AP ve Wi-Fi sítích nebo přívod internetu do těžko přístupných oblastí, již není vázán na fixní pozici pro příjem a nabízí různá vylepšení menšího charakteru, které ovšem ve výsledku zkvalitňují připojení vícero uživatelů k jednomu hotspotu spolu s QoS prioritizací paketů. Ta vede ke zkvalitnění VoIP a dalších datově náročných technologií postavených na internetové konektivitě. Za oceánem se tento standard v posledních letech začal poměrně rychle rozšiřovat, a tak není problém narazit již na města, která disponují celkovým pokrytím. Na tento trend zareagovala společnost Intel, která se postavila do čela jeho propagace a oznámila jeho integraci do své mobilní platformy Centrino, ve které by měl koexistovat s Wi-Fi (802.11n) díky bezdrátovému modulu s kódovým označením Echo Peak. Bohužel původní plán na jeho implementování do momentálně aktuální verzi Centrina s označením Santa Rosa nevyšel a své uvedení si tak odbude až v budoucí generaci (Montevina), jejíž uvedení je naplánováno na tento rok.


Echo Peak modul

Kromě standardních mobilních PC plánuje implementovat podporu mobilního WiMAXu taktéž do ultra mobilního segmentu trhu skrz svou platformu Menlow, čímž se v kombinaci se zmíněním VoIP nabízí vznik nejrůznějších komunikátorů.

Kromě Intelu začínají chápat potenciál této technologie už i samotní výrobci mobilních PC, a tak již teď můžeme sledovat její postupné nasazování v některých zařízeních – nová generace Asus EeePC, vybrané modely Lenovo notebooků, UMPC telefon Samsung a mnoho dalších.

Budoucnost

WiMAX jako mobilní broadband skrývá veliký potenciál a jako součást nejpopulárnější mobilní platformy je tato technologie prakticky odsouzená k úspěchu. To potvrzují i slova Intelu, podle nějž tady s námi zůstane ještě minimálně 5 až 10 let. Nám tak nezůstává nic jiného než doufat, že obrázek, který ukazuje vize, jak může tato technologie změnit naši práci či zábavu, se stane brzy skutečností.

Technologie

Diskuse