VIA Isaiah - úsporný 64bitový rychlík

30. 1. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Procesory, jak je známe dnes, představují jedny z největších žroutů baterie a s ní spojené výdrže mobilních PC. Společnost VIA se již po několikáté snaží tuto nelichotivou skutečnost změnit svými nízkonapěťovými CPU, avšak doposud pouze za cenu výkonu. Jak dopadne její nejnovější (a nadějný) pokus v této oblasti se podívame dnes.

VIA Isaiah - úsporný 64bitový rychlík

Konkurence na poli technologií IT je neúprosná, což je vidět i při pohledu na počet firem, které se v něm doposud drží na špičce. Prakticky každá jeho část je ovládaná dvěma společnostmi, které si jdou po krku ve snaze získat pomyslnou korunu technologického lídra. Rozdat si to i jen s jedním ze současných titánů tohoto průmyslu v případě, že nemáte v záloze nějaký zázrak a hodně velký balík peněz, se jednoduše rovná sebevraždě, a tak jedinou šancí, jak se prosadit, je podívat se na problém „na ruby“ a začít kráčet vlastní cestou (všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo).

Přesně takovouto cestou se rozhodla jít i společnost VIA, a tak místo ultra výkonných řešení přináší již několik let CPU, které oslňují svou nízkou spotřebou a nacházejí uplatnění v ultra mobilních noteboocích nebo jiných přenosných zařízeních. Právě VIA v těchto dnech představila svou dlouho očekávanou novou generaci procesorů, které mají pokračovat v "šetrné tradici" a také oproti svému předchůdci přinést několikanásobně vyšší výkon. Na to, čím vším tato nová architektura s kódovým označením Isaiah je, se podíváme blíže.

Čas šlápnout na plyn

Isaiah nebo také CN je nástupcem C7(Esther) architektury, která se dočkala svého debutu v roce 2005. Původní plán počítal s uvedením CN na rok 2006, avšak kvůli několika průtahům ve vývoji jsme se jej dočkali až teď. Z těchto dvou informací vyplývá, že CN bude oproti C7 disponovat hromadou nových technologií (za 3 roky urazila CPU neuvěřitelnou cestu), ale taktéž to, že v porovnání s konkurenčními CPU by již nemusel být úplně "up to date". Pravdou je v tomto případě obojí, ale pojďme pěkně popořádku.

První velkou změnou je plná podpora 64bitových instrukcí, které by měly být derivátem AMD64. K těm se přidruží hardwarová akcelerace virtualizace, která je pro změnu zase kompatibilní s tou od Intelu, a SSE instrukce 1/2/3. Z dalších zajímavých technologií lze jmenovat Smart cache subsystém – 64 kB L1 cache s 1 MB L2 cache, VIA Adaptive PowerSaver – vyprázdnění cache a uložení stavu CPU s následným odpojením napájení jádra samotného pro úsporu energie, nebo naopak v případě potřeby ho přetaktovat, a v neposlední řadě taktéž nový VIA PadLock Engine, který se stará o zabezpečení dat a instrukcí přímo za chodu, k čemuž mu slouží zabezpečená paměť přímo v čipu samotném.


Schéma Isaiah architektury

Technologií, kterou VIA samotná při Isaiah architektuře vyzdvihuje nejvíce, je Superscalar and speculative out-of-order execution, která slouží pro kombinace více specifických instrukcí do menších a naopak (Macro-fusion a micro-fusion), čímž se maximalizuje jejich počet, který je možné vykonat během jednoho taktu.
Takt procesoru by se měl pohybovat kolem 2 GHz se sběrnicí v rozmezí 800 MHz až 1333 MHz, avšak právě díky všem výše zmíněním technologiím a schopnosti zpracovat téměř jakoukoliv SSEx 128bitovou instrukci v rámci jednoho taktu by měl být výkon CN více než dvakrát vyšší než u jeho předchůdce při zachovaní stejné spotřeby. Jak VIA navíc směle tvrdí, díky jeho frekvenci by se mělo jednat o nejrychlejší CPU při operacích s pohyblivou desetinnou čárkou, které jsou využívané zejména při práci s multimédií. To by bylo velmi pozitivní, neboť právě multimédia jsou aktuálně největší slabinou stávajících VIA procesorů. Majitelé některých mobilních PC může potěšit i fakt, že CN je pinově kompatibilní se svým předchůdcem.

V čem bohužel již CN troška zaostává je, jak jste si jistě všimli, absence více jader, která se již stala standardem. Co v porovnání s konkurencí taktéž není úplně ideální, je výrobní technologie, která se zastavila na 65 nm. Jak však VIA přislíbila, odstranění zmíněných ,,nedostatků“ je jen otázkou času, protože tato nová architektura je podle slov jejího zástupce plně připravená na přechod na 45nm výrobní proces s podporou dvou jader.

Cílový trh a jak to všechno vypadá v praxi

Nasazení CN procesorů je naplánováno již na první čtvrtletí tohoto roku. Objevit by se měli hlavně v ultra přenosných zařízeních coby konkurent procesorů Silverthorne, které jsou základem přicházející ultra mobilní platformy Intel Menlow. Kromě toho by se měly tyto CPU objevit taktéž v různých sub-noteboocích, kde by si to měly rozdat s low-endovými Core 2 Duo procesory.


Plány VIA

Jakou šanci na úspěch má tento procesor demonstrovala VIA při samotném představení, kde byl k vidění například notebook přehrávající plynule HD video o rozlišením 720p disponující kompletně pasivně chlazeným 1,2GHz CN CPU. Při 1,4GHz již pak nebyl problém ani s Blu-ray s plným HD (1080p). A u 2,0GHz modelu v kombinaci s GeForce 7950GT předvedla nejnáročnější hru současnosti, Crysis. Oproti minulé generaci se společnosti VIA tedy podařil opravdu husarský kousek, a pokud se potvrdí její slova o tom, že se jedná opravdu o nejrychlejší FPU při udávaném TDP 20 W (Core Solo má 27 W, Core 2 Duo potom 34 W), mohla by se VIA dotáhnout na aktuálně stagnující AMD a začít představovat pro Intel v tomto segmentu trhu více než zajímavou konkurenci.

Technologie

Diskuse