AMD M780G - výkonný čipset pro Pumu

19. 11. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Mobilní platforma AMD s kódovým názvem 'Puma' je podobně jako u konkurence složena z balíku komponent, do něhož spadá i čipset M780G. Jeho výbava je na dobré úrovni, což podtrhuje výkonný integrovaný grafický čip ATI Radeon HD 3200. V porovnání s čipsety ostatních výrobců se tak rozhodně nemá za co stydět.

AMD M780G - výkonný čipset pro Pumu

S uvedením platformy Puma nabídlo AMD výrobcům notebooků ucelené řešení sestávající z procesoru, čipsetu a případné dedikované grafické karty. Podrobnější představení Pumy jste si mohli přečíst v našem dřívějším článku „AMD Puma pod drobnohledem“, dnes se podrobněji zaměříme na zmiňovaný čipset AMD M780G alias RS780M.

Podobně jako u Intelu se čipset u AMD dělí na jižní a severní můstek, nejedná se tedy (zatím) o jednočipové řešení. M780G je párován s jižním můstkem SB700, nabízejícím na poměry notebooků více než dostatek funkcí. Možnost osazení až dvanácti USB 2.0 portů a dvou USB 1.0 portů nevyužije prakticky žádný výrobce, stejně tak až šest SATA rozhraní. Naopak užitečná je přítomnost eSATA portu, přičemž jeho vyvedení opět záleží na výrobci konkrétního notebooku. Přídavné karty nebo diskrétní grafiky mohou být připojeny přes rozhraní PCI-Express 2.0, které má dostatečnou rezervu v přenosové rychlosti.

foto
Čipset AMD M780G

Slibná grafika

Jedním z hlavních lákadel čipsetu M780G bezesporu byl a stále je integrovaný grafický čip ATI Radeon HD 3200. V době uvedení M780G se jednalo o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu, které kromě výkonu pro rozumné hraní nabízí také další funkce v podobě například ATI Avivo HD. Tato technologie umožňuje hardwarové dekódování videa pomocí čipu Unified Video Decoding (UVD), což výrazně odlehčí procesoru a tím i sníží celkovou spotřebu energie. Podporovány jsou formáty MPEG2, VC-1 a H.264, tedy i Blu-ray.

Jádro HD 3200 nedisponuje vlastní pamětí, ačkoliv jeho stolní protějšek umožňuje volitelně osadit na základní desku samostatný modul právě pro grafický čip. Frekvence HD 3200 je v základu 500 MHz, na stejné rychlosti pracuje i 40 unifikovaných jednotek. Ze systémové paměti si může čip „ukousnout“ až 512 MB. Podporován je DirectX 10 a Shader 4.0. Jak je patrné z následujícího grafu, Radeon HD 3200 bez problému výkonnostně předčil nejnovější integrovaný čip Intel GMA 4500MHD. Titul „nejvýkonnější integrovaný grafický čip“ si však neužil příliš dlouho, jelikož v tomto sektoru převzal nadvládu nedávno uvedený čipset NVIDIA GeForce 9400M G.

foto
Porovnání výklonu současných integrovaných grafik

Hrubý výkon ale rozhodně není vše. Bohatá je rovněž nabídka výstupních portů, kde obligátní HDMI a DVI s podporou ochrany přenosu dat HDCP doplňuje stále ještě poněkud futuristický DisplayPort. Další technologií je ATI Hybrid CrossFireX, jejímž účelem je spojit výpočetní výkon integrované HD 3200 s dedikovanou grafikou řady Radeon HD 3400 (pokud je osazena) a zajistit tak zejména vyšší herní výkon. S tím souvisí funkce ATI PowerXpress sloužící k přepínání mezi integrovaným a diskrétním grafickým čipem podle toho, zda-li uživatel potřebuje vysoký výkon pro práci s grafikou nebo naopak preferuje nižší spotřebu. Pro úsporu baterie je rovněž určen známý ATI PowerPlay, regulující výkonnostní profily.

foto
Roadmapa mobilních platforem AMD

Skromný výběr

I přes slibné parametry a příznivou cenu se čipset M780G, potažmo celá platforma Puma, nedočkal příliš velkého rozšíření. Pořídit ho lze u nás například v noteboocích Acer TravelMate 5530, ASUS F7Z, HP Compaq 6735b či HP Compaq 6735s. Tato situace se již zřejmě příliš nezmění, protože příští rok hodlá AMD uvést podle své nedávno zveřejněné roadmapy mobilní platformu Tigris. Její základ bude tvořit nový čipset RS880M kombinovaný s jižním můstkem SB710, obměny se dočká i osazovaný procesor s kódovým názvem Caspian. Snad se toto řešení zalíbí výrobcům notebooků více a dočkáme se mnohem širší nabídky než v současnosti.

Zdroj: amd.com, notebookcheck.net, extremetech.com

Technologie

Diskuse