ATI Mobility Radeon HD 3650 - povedený mainstream

10. 9. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Mobility Radeon HD 3650 představuje populární střední třídu grafických karet z nastupující řady Radeon HD 3000 a díky svému dobrému poměru mezi cenou / výkonem / spotřebou se s ní budeme v následujících měsících setkávat poměrně často. Co tato novinka může svým potenciálním uživatelům nabídnout a jak si stojí v porovnání s konkurencí?

ATI Mobility Radeon HD 3650 - povedený mainstream

V úvodu se zmiňuji, že ATI Mobility Radeon HD 3650 spadá do nové řady HD 3000. Ta byla představena současně s novou platformou AMD Puma a může se pochlubit řadou zajímavých vlastností. V hierarchii této řady zapadá Radeon HD 3650 mezi “lepší” modely a v celkovém pohledu na tržní situaci patří mezi modely střední třídy. Konkurenci mu tak budou dělat např. NVIDIA GeForce 9500M GS nebo stará NVIDIA GeForce 8600M GT, z vlastní stáje pak např. o něco výkonnější ATI Mobility Radeon HD 3670.

ATI Mobility Radeon HD3650 je karta střední třídy a jako taková je technologicky poměrně zajímavě vybavená. Dnes již nesmí chybět podpora pro přehrávání videa ve vysokém rozlišení, podpora několika digitálních výstupů, samozřejmostí jsou poslední verze standardů jako Microsoft DirectX 10.1 a OpenGL 2.0. Několik zajímavých vlastností vychází také z podpory již zmíněné Pumy. Zde se jedná např. o vylepšený power management, podporu Hybrid CrossFire nebo možnost přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou. Co kartě rozhodně nechybí, je také poměrně zajímavý výkon. Karta tedy bude rozhodně dostatečná pro všechny běžné úkony včetně již zmíněného HD videa a pokud se trochu uskromníte ve svých požadavcích, tak si také určitě zahrajete i nové počítačové hry.

Karta je vyráběna moderním 55nm výrobním procesem a skládá se celkem z 378 milionů tranzistorů. Osazena může být některou z následujících pamětí DDR2/ DDR3/ DDR4, které jsou připojeny prostřednictvím 128bitové sběrnice. Karta plně podporuje PCI-Express x16 rozhraní. Zajímavý je také údaj o stream procesorech: těch je integrováno 120.

Karta je velmi dobře připravena na multimédia. Díky podpoře HD videa nebude problémem přehrávání moderních Blu-ray disků, díky podpoře digitálních výstupů si je budete moci pohodlně užít také na LCD televizoru apod. Podporována jsou všechna rozlišení až do 1080p. ATI Mobility Radeon HD3650 obsahuje speciální dekodér pro formát H.264/AVC a VC-1. Obsažena je také hardwarová akcelerace formátů MPEG-1, MPEG-2 a DivX.

Grafický čip ATI Mobility Radeon HD3650

Výrobce se také chlubí velmi dobrou - rozumějte nízkou - spotřebou. Díky nové technologii ATI PowerPlay ve verzi 7.0 by se tomu dalo i věřit. Tato technologie dokáže např. vypnout nepotřebné části grafického jádra nebo automaticky měnit frekvence některých součástek podle požadovaného výkonu.

Otázkou tedy zůstává, jak si notebooky osazené touto kartou v oblasti výkonu povedou, průkazných testů v současné době zatím příliš není.

Oblast digitálních výstupů jsme již krátce nakousli, pojďme se na ni ale podívat trochu blíže. Karta je vybavena dvěma nezávislými řadiči pro připojení externích displejů a širokou podporou digitálních obrazových výstupů. Jejich konkrétní použití bude ovšem záviset na konkrétních modelech výrobců. DVI výstup podporuje maximální rozlišení výstupu 1920 x 1200 bodů, při použití Dual-Link až 2560 x 1600. Stejné rozlišení budete moci využít také skrze DisplayPort. Pokud bude váš notebook osazen HDMI výstupem, budete si moci dopřát obraz až v rozlišení 1920 x 1080 bodů. Výhodou využití HDMI je to, že skrze jeden konektor vyvedete z notebooku také audio. V tomto případě to bude až 5.1 zvuk kódovaný do AC3 s podporou Dolby Digital nebo Dolby DTS.

Výkon

Výkonově si nový ATI Mobility Radeon HD 3650 rozhodně nevede špatně. Výsledky a hlavně porovnání s ostatními kartami si můžete prohlédnout na následujících grafech.

Test 3DMark2003:
3DMark 2003

Z grafů je zřejmé, že ATI Mobility Radeon HD 3650 není žádným "ořezávátkem", na druhou stranu high-end kartám konkurovat svým výkonem nemůže. To ostatně ale není ani jeho posláním. Grafický výkon je však naprosto dostatečný a postačí i na hraní nových her a přehrávání HD videa.

Test 3DMark2006:
3DMark 2006

Závěr

S ATI Mobility Radeon HD 3650 se budeme setkávat převážně v noteboocích spadajících do vyšší cenové kategorie (ovšem ne mezi úplnými high-endy), a zde by měla bez potíží splnit všechny nároky, ať již se budou týkat hraní her, přehrávání HD videa nebo dostupných digitálních výstupů. Zajímavá bude nejen karta samotná, ale i její implementace v praxi - Hybrid Crossfire (současný chod případné v čipsetu integrované karty s dedikovaným HD 3650) i schopnost přepínání za chodu mezi případnou integrovanou kartou a HD 3650 pro dosažení maximální délky výdrže na baterie či výkonu zní velmi lákavě.

Zdroj: AMD/ATI, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse