Loongson - mobilní procesor z Číny

14. 5. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Ladislav Schön

V době, kdy se nejrůznější moderní technologie na poli notebooků množí jako houby po dešti, přichází se svým polínkem do ohně i Čína, konkrétně firma LEMOTO se svou mobilní platformou procesorů s označením Loongson. Má šanci se tento nováček uchytit mezi velikány jako jsou Intel nebo AMD? To se dozvíme v dnešním článku.

Loongson - mobilní procesor z Číny

Odkud se vzal?

Procesor Loongson, který je známý také jako Godson nebo Dragon chip byl navržen na CAS (Čínská akademie věd) pod taktovkou profesora Weiwu Hu z ITC (Institut počítačových technologií). A jeho primárním účelem bylo konkurovat alternativám z US dílen Intel a AMD, a to hlavně na poli low-endových a UMPC zařízení. První obavy o to, že se jedná pouze reverzním inženýrstvím okopírované Pentium III padly, protože Loongson pracuje na zcela jiném principu (RISC).

Historie Loongsonu

První procesor s architekturou Loongston spatřil světlo světa již v roce 2002. Loongston1 byl čistě jednojádrový 32bit procesor s taktem na 266 MHz. Tento procesor si nedělal výkonové ambice, byl určen především do embedded zařízení, kde hraje hlavní roli spotřeba a cena. Následoval "Loongston 2" a přechod na 64bit a navýšení frekvence na 500 MHz. Pozdější revize procesoru Godson2E umožnila chod až na frekvenci 1 GHz, spotřeba se pohybovala okolo 4 W. Poslední revize Godson2F navýšila pracovní frekvenci procesoru na dnešních 1,2 GHz. Další možné navýšení frekvence a počtu jader se dočkáme až u řady Loongson 3.

POI

Specifikace:

  • 32/64bit procesor, architektura MIPS
  • MIPS III kompatibilní ISA
  • Oddělená 64/64 KB instrukční a datová L1 Cache
  • 512 KB L2 Cache
  • 180nm výrobní technologie
  • 47 milionů tranzistorů
  • Integrovaný DDR2 paměťový řadič
  • Integrovaný jednoduchý grafický akcelerátor
  • Spotřeba max. 4 W při frekvenci 1 GHz

Podporované operační systémy

Loongson není x86 kompatibilní, je tedy primárně navržen pro chod pod operačními systémy Linux (Debian, Gentok, Slackware, Red Flag, Mandriva) - například v UMPC Jisus běží na Loongsonu Ubuntu. Eventuálně se může použít na zařízeních s Windows CE. Od tohoto si může běžný uživatel slibovat hlavně nižší cenu koncového zařízení. Smutná zpráva je, že Windows nebudou Loongson podporovat podle všeho nikdy.

Výkon

O tom, že Loongson není žádný "trhač asfaltu", nepochybují ani patrioti z Číny. Jeho výkon je navíc velmi špatně porovnatelný s běžnými x86 procesory s CISC architekturou, protože se jedná o RISC. Podle několika málo testů, které byly provedeny (SPEC CPU2000, BYTE UNIX Benchmarks) se zdá, že výkon Loongson 2E 1 GHz je výkonově zhruba srovnatelný s Pentiem 4 1,3 GHz. Ačkoliv Pentium 4 s jádrem Willamete byl dosti nepodařený procesor s mizerným výkonem, fakt, že Loongson je alespoň srovnatelný s CPU z doby nepříliš vzdálené je positivní.

Vyhlídky do budoucna

Loongson ještě zdaleka neřekl poslední slovo. Ačkoliv současnému trhu vládne Intel, jhož se snaží stíhat konkurenční AMD a z velké vzdálenosti se jim na záda dívá VIA, Loongson se snaží držet současných trendů a má před sebou velké plány. Loongson 3 bude totiž hned quadcore s frekvencí 1 - 1,2 GHz. Z počátku disponovat pouze DDR2 paměťovým řadičem a nenajdeme zde podporu multithreadingu nebo integrovaný síťový adaptér, v dalších revizích se to však má změnit.

Závěr

Procesory Loongson jsou v poslední době hodně diskutované hlavně ve spojení s UMPC jako například Longitude 400 nebo Tianhua GX-1C. V současnosti kdy Loongson doplňuje portfolio UMPC a low-cost zařízení můžeme hovořit o snaze atakovat očekávaný monopol modelových řad Intel Atom. Snaha Číny je zajímavá a mohla by vnést trochu vzruchu do prostředí, kde dlouhodobě dominuje Intel. Na druhou stranu konkurentů je více (VIA Isaiah, AMD Geode) a žádný z nich se zatím příliš neprosadil. Důvodů je jistě víc, jedním z nich je i fakt, že Intel nabízí kompletní prověřené funkční řešení včetně čipsetu.

Technologie

Diskuse