NVIDIA MCP79 - univerzální konkurence pro čipsety Intel

28. 5. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

NVIDIA nebyla vidět na poli notebooků s platformou Intel již nějaký čas. Nyní jsou však za dveřmi notebooky se sadou Centrino 2 a společnost u změny generací vycítila šanci prorazit. V současné době dokončuje svůj čipset MCP79, který nabízí vše, co přinesou chystané čipsety Intelu a nadto řadu zajímavých technologií a malé rozměry navíc. Co vše můžeme od tohoto nového čipsetu můžeme očekávat a jaké jsou jeho vyhlídky v souboji s již zaběhlou platformou Intel Centrino?

NVIDIA MCP79 - univerzální konkurence pro čipsety Intel

Vlastnosti a novinky

Platforma MVP79 je určena pro osazení mobilními procesory společnosti Intel. Na rozdíl od čipsetů Intel se jedná o jednočipové řešení, nikoliv o kombinaci northbridge + southbridge. To nahrává nejen výrobcům standardních notebooků, ale i velmi malých zařízení jako jsou UMPC. Podporované technologie z něj ovšem dělají mobilního univerzála - ale vše popořadě.

Maximální frekvence sběrnice FSB bude obligátních 1066 MHz, chystaných pro nové revize Core 2 Duo procesorů. Stejně jako u čipsetů ze sady Centrino bude přítomna podpora 2 druhů pamětí – jak stávajícího DDR2 do 800 MHz, tak i nových DDR3, které budou pracovat na frekvenci 1333 MHz. Další datovou propustnost bude zajišťovat dvojice 3 Gb/s SATA/eSATA rozhraní s podporou RAID 0/1. Mezi další výbavu patří až 20 PCIe 2.0 linek a High Definition Audio.

Všechny varianty čipsetu budou obsahovat integrované grafické řešení s podporou DX10 (zřejmě z řady GeForce 8200), Shader Model 4.0, NVIDIA VP3 video processor. Některé z verzí čipsetu potom mohou nadto komunikovat s dedikovanými grafickými kartami. Chybět tak nebude podpora technologií Hybrid Power/Hybrid SLI/Hybrid Performance, tedy obdoba AMD Hibrid CrossFire - podpora spolupráce integrované a externí grafické karty s inteligentním řízením spotřeby a výkonu. Podporován bude digitální výstup HDMI v rozlišení 1080i, konečná realizace je samozřejmě na výrobci notebooku.

Schéma technologie HybridPower

Nejdůležitější z dalších technologií nového čipsetu:

NVIDIA DriveCache

Jedná se o obdobnou technologii jako Intel Turbo Memory, která by měla prostřednictvím bufferu z flash paměti využívaného funkcemi Ready Boost a Ready Drive zrychlit práci Windows Vista. Nebude obsažena v nejlevnější variantě čipsetu. Zde bude zajímavé sledovat, zda byl "zakopaný pes" v podobě nulového nárůstu výkonu u Intel Turbo Memory (Robson) modulu na straně Intelu či Microsoftu.

NVIDIA DisplayCache

Pod tímto názvem se skrývá paměťový čip, který je vyhrazen pro integrovanou grafickou kartu, čímž by se měl znatelně zvýšit její výkon. DisplayCache by také mohl o něco málo zvýšit výdrž při práci na baterie, protože díky vlastní paměti nemusí v takové míře probíhat komunikace skrze paměťový řadič.

TPM 1.2

Bezpečnost bude mít na starosti integrovaný TPM 1.2 čip, takže by notebooky měly být bez obav použitelné i ve firemním sektoru. To již ovšem záleží ale spíše na výrobcích počítačů samotných.

TPM chip

Varianty

Nový čipset se bude vyrábět v několika verzích, které se budou lišit výbavou a samozřejmě také cenou.

  • MCP79ML - low-endová varianta, které bude chybět podpora RAID 0/1, PCIe x16, DisplayCache a DriverCache
  • MCP79GLM – zajímavá verze s grafickým jádrem odvozeným od NVIDIA Quadro
  • MCP79-SLI – verze s podporou SLI

Vedle těchto tří variant budou zřejmě existovat i varianty MCP79MH, MCP79MX a MCP79MVL, o kterých zatím nemáme podrobnější informace.

Závěr

Společnosti NVIDIA se na poli mobilních čipsetů pro Intel platformu nedaří. Prakticky všechny Intel notebooky obsahují čipset buď přímo od Intelu, ve výjimečných případech nějaký cenový extrém od VIA nebo SiS.

MCP79 je zajímavou alternativu pro chystané GM/PM45 z sady Centrino 2. Nechibí mu přitom věci, které přinese konkurent od Intelu (rychlejší FSB, podpora DDR3 a pod.) a současně přichází se zajímavými technologiemi, které jsme doposud viděli u konkurence (SLI mezi integrovanou a dedikovanou grafikou), a nebo zajímavou minimální videopaměť či třeba integrované Quadro. Zapomenout nesmíme ani na prostorovou a integrační nenáročnost jednočipového řešení.

Bude tak zajímavé sledovat, jak se tato nová platforma dokáže prosadit oproti již zaběhlé a oblíbené platformě Intel Centrino a v kolika Intel noteboocích se nakonec objeví. Zkušenost z posledních let nehovoří pro NVIDIA i přes všechny vymoženosti příliš nadějně...

Zdroj:

www.guru3d.com, www.reghardware.co.uk

Technologie

Diskuse