NVIDIA Quadro FX 3700M - grafika pro profesionály

3. 9. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

V dnešním článku se podíváme na nejvyšší model řady Quadro, která je určená pro tvorbu profesionální grafiky. FX 3700M nechybí certifikace pro programy typu CAD/CAM, brutální výkon a tepelná náročnost dvou běžných notebooků; nasazována je tak hlavně do nejvýkonnějších mobilních pracovních stanic.

NVIDIA Quadro FX 3700M - grafika pro profesionály

Již v úvodu jsem naznačil, že řada Quadro je určena hlavně pro profesionály. Tedy uživatele, kteří požadují maximální výkon a pracují v aplikacích typu CAD/ CAM, různých vědeckých simulátorech či jiných podobných vývojových nástrojích nebo pracují s grafikou. Vedle nejnovějších funkcí a standardů, které podporují běžné grafické karty, se zde můžete setkat také se speciálně upravenými funkcemi a ovladači, díky kterým jsou karty této řady vhodnější pro práci než ostatní, běžné modely. Samozřejmě, že i takováto karta je vhodná na všechno ostatní, zahrajete si i nové hry (a dobře), ale bylo by to plýtvání jejím potenciálem.

Základní specifikace NVIDIA Quadro FX3700 M:

  • 128 nezávislých grafických procesorů (CUDA Parallel Processor Cores)
  • 1 GB paměti typu GDDR3 (256bitová sběrnice)
  • Propustnost paměti až 51,2 GB/s.
  • Maximální spotřeba 75 W
  • OpenGL 2.1
  • Shadel Model 4.0
  • Microsoft DirectX 10
  • NVIDIA CUDA
  • PowerMizer Power Management 8.0

Podle pohledů na specifikace musí být každému jasné, že karta nabídne opravdu vysoký grafický výkon, za což si ale vybere také svou daň. Při maximální spotřebě 75 W je zřejmé, že se u notebooku, ve kterém bude osazena, příliš na výdrž hrát nebude. Takovému to notebooku se bude více líbit na pracovním stole s připojeným zdrojem elektrické energie. Na příliš dlouhou práci v terénu to tentokrát opravdu nebude. Dalším důvodem je také to, že s takovouto kartou se setkáte u výjimečně u 15,4“ modelů, spíše ale opravdu u pracovních stanic s velkým 17“ displejem.

Jen pro srovnání uvedu spotřebu několika dalších grafických karet:

Orientační spotřeba dalších graf. karet

Čím se NVIDIA Quadro FX3700M liší od běžných karet? Více než samotným hardwarem (karty řady Quadro vycházejí z běžných karet GeForce - v tomto případě GeForce 8800M GTX) je to spíše podporou speciálních technologií, na které se nyní blíže podíváme, a optimalizací pro jiné činnosti, než jsou dnes nejběžnější multimédia nebo např. hraní her.

NVIDIA CUDA
Speciální prostředí v programovacím jazyce C, které umožní speciálně upraveným aplikacím využít výkon grafické karty. Lze tak zrychlit komplexní operace typu renderování grafiky, enkódování videa a další graficky náročné operace.

Zjednodušeně řečeno lze díky této funkci využít až všech 128 stream procesorů grafické karty a některé výpočty až o desítky procent urychlit. Aplikace pro využití této funkce musí být speciálně upravené, což ale díky použití jazyka C a C+ pro programátory není až takový problém.

NVIDIA Quadro FX 3700M

Unifikovaná architektura NVIDIA
Karta je navržena s důrazem na optimální využití jejího výkonu, čímž se podstatně zvyšují její schopnosti při výpočtech geometrie, pixelů i shaderů.
Fast 3D Textures
Rychlý přenos a manipulace s 3D texturami má za výsledek lepší a rychle získané vizuální efekty při práci s velkými objemy dat.

NVIDIA PureVideo HD Technology
Technologie umožňující dekódování videa ve vysokém rozlišení i jeho případné zpracování. Video tak je plynulejší a kvalitnější, navíc bez zbytečného vytěžování procesoru.

Výpočty s 32bitovou plovoucí čárkou
Tato technologie umožní rychlejší a hlavně přesnější výpočty při grafických operacích.

NVIDIA PowerMizer 8.0 Technology
Jak jsem říkal výše, výdrž na baterie nehraje u podobných notebooků zase až takovou roli, přesto je ale obsažena technologie pro co největší úsporu energie. FX 3700 tak například umí měnit frekvenci podle aktuálního vytížení a nebo používat jen tolik PCI-Express linek, kolik potřebuje.

Podpora 12bitových subpixelů
Díky podpoře velmi jemných subpixelů (12bitová hloubka) podává karta preciznější výsledky s méně nerovnostmi, zlomy apod.

Cg High-Level Graphics Shader Language
Cg - „céčko“ pro grafické karty - je pokrokový otevřený programovací jazyk pro OpenGL, který přináší kouzlo programovatelných grafických jader. Grafická karta tak díky tomuto jazyku umožní vytvářet fotorealitické 3D efekty v reálném čase, modelovat scény apod., k čemuž byl dříve z velké části využíván procesor.

Certifikované aplikace

NVIDIA Quadro FX 3700M je certifikována pro použití s řadou specializovaného OpenGL softwaru, který tyto certifikace velmi často vyžaduje pro svůj běh a nebo pro případnou podporu.

Mezi certifikované programy patří např. programy od Adobe jako Acrobat, Premiere nebo PhotoShop, programy společnosti AutoDesk (AutoCAD, Inventor, Maya, 3ds Max), oblíbený 3D program Blender, IronCAD, RealFlow nebo Rhino3d. Takovýchto programů je ale ještě mnohem více a celý kompletní seznam naleznete na těchto stránkách výrobce.

Výkon

Na výkon NVIDIA Quadro FX 3700M se můžeme podívat ze dvou úhlů pohledu. První pohled vztáhneme na rovnocennou konkurenci v podobě profesionálních Quadro karet. Zde nový model FX 3700M nad svými konkurenty a předchůdci celkem s rezervou vyhrává, jak se můžete podívat v následujícím grafu.

Porovnání s kartami řady Quadro - test 3DMark 06:
Porovnání s kartami řady Quadro

Druhý pohledem bude srovnání s “běžnými” grafickými kartami. Zde již situace pro FX 3700M tak růžová není, některé modely ji v testu 3DMark dokonce porážejí, některé ji těsně dotahují. Jelikož ale toto srovnání není zcela fér (Quadro karta je optimalizovaná na jiné činnosti, než jsou herní testy) a vše vynahradí ve zcela jiných oblastech, nemusí to potenciální uživatele vůbec trápit. A pokud by je to trápilo, tak nějakou tu hru i tak bez potíží spustí.

Porovnání s běžnými grafickými kartami - 3DMark 06:
Porovnání s běžnými kartami

Kde se s NVIDIA Quadro FX 3700M můžeme setkat?

S kartou takovéhoto typu se každý den rozhodně nesetkáte. Její nasazení je limitováno profesionálními mobilními pracovními stanicemi - tedy především pro grafiky a animátory ve firemním sektoru s potřebou relativní mobility. Pro běžného člověka bude výhodnější a vhodnější volbou klasická grafická karta řady ATI Mobility Radeon nebo NVIDIA GeForce M.

V současné době se s touto novou kartou setkáme jen na několika málo počítačích. Příkladem může být pracovní stanice HP EliteBook 8730w nebo Lenovo ThinkPad W700. Brzy bychom se s touto kartou také měli setkat v noteboocích značek Dell a Fujitsu Siemens Computers.

Závěr

NVIDIA Quadro je speciální řada grafických karet a jako na takovou na ní musíme i nahlížet. Jsou to karty určené pro poměrně úzkou skupinu uživatelů, kteří je ale dokáží ocenit a využít jejich funkční a výkonové možnosti. V porovnání se svými předchůdci přináší vyšší výkon a nové, optimalizované technologie.

Pokud tedy používáte programy typu CAD/ CAM/ DCC, renderujete videa či pracujete s jinými podobně graficky náročnými aplikacemi a zároveň vyžadujete pro svou práci počítač, který občas potřebujete někam transportovat či výjimečně pracovat v terénu, bude pro vás některý z modelů vybavený touto kartou zajímavou volbou.

Zdroj: NVIDIA, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse