3D zobrazení v noteboocích - jak funguje?

2. 12. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Také notebooky se dočkaly prvních vlaštovek přinášejících do mobilního segmentu 3D zobrazení a v příštím roce by měl jejich počet nadále vzrůstat. Na výběr je momentálně ze dvou zobrazovacích technologií, za jednou z nich stojí NVIDIA a konkurenční typ pochází od společnosti TriDef. Pojďme se na obě podívat z teoretické stránky.

3D zobrazení v noteboocích - jak funguje?

Snaha o 3D zobrazení je s námi již mnoho let, avšak dosavadní řešení nebyla zejména z finančního hlediska dostupná pro běžné uživatele, což se nyní začíná měnit. NVIDIA představila nedávno své vlastní řešení nazvané 3D Vision, přinášející prostorový zážitek z obrazu pro masovou veřejnost. Jako první jej uvedla pro stolní počítače, ovšem v současnosti se začíná prosazovat i v noteboocích.

NVIDIA však není jediná, která přichystala dostupný způsob tohoto zobrazení. Za konkurenčním řešením, které se taktéž dostalo do notebooku, stojí společnost TriDef. Její technologie používá ve srovnání s NVIDIA zcela odlišný přístup, avšak principielně zůstává stejná. Nejdříve se zaměříme právě na způsob od TriDef, protože jste si o něm mohli na našich stránkách přečíst v nedávné recenzi "Acer Aspire 5738DG - první notebook s 3D obrazem".

notebook Acer Aspire 5738DG

TriDef 3D

Technologie od TriDef sestává ze speciální povrchové vrstvy na displeji, polarizačních brýlí a obslužného software. Výhodou je, že LCD displej nevyžaduje kromě přídavné vrstvy žádné další změny. Samotný princip převedení "plochého" obrazu do 3D zůstává stále stejný, a sice kombinací výše zmíněných komponent dojde k zobrazení jen lichých řádků obrazu pro levé oko, zatímco sudé obrazové řádky jsou připraveny pro pravé oko. Pro správnou funkčnost už pak zbývá jenom nastavit vhodnou ohniskovou vzdálenost, a prostorový vjem pak obstará náš mozek, skládající si dohromady vjemy přijaté z každého oka.

Obslužným softwarem je u TriDefu míněn multimediální přehrávač, jehož výhodou je možnost převést i běžná videa do 3D podoby, takže není potřeba se omezovat jenom na prozatím několik málo videí, předpřipravených pro 3D zobrazení. TriDef používá pro převod různé algoritmy, což sice po prvním přečtení může působit jako méně přesné řešení, ale naše recenze prokázala funkčnost tohoto přístupu.

Podobné je to u her, kde zajišťuje zobrazení ve 3D ovladač pro Direct3D i OpenGL. Kromě několika připravených profilů pro vybrané hry je k dispozici univerzální profil, zprovoznění pak záleží na konkrétní hře. Funkčnost je dle naší recenze i tentokrát na dobré úrovni, na potíže se dá narazit jen u starších her. Nespornou výhodou technologie TriDef je šetrný přístup k peněžence kupujících, protože zvyšuje cenu notebooku pouze v malé míře.

ukázka 3D zobrazení technologií TriDef
ukázka 3D zobrazení technologií TriDef

NVIDIA 3D Vision

Základem NVIDIA 3D Vision je použití monitoru s vysokou obnovovací frekvencí, v případě notebooku typicky 120Hz LCD, bezdrátových zatmívacích brýlí (Wireless Shutter glasses) s vysílačem a příslušným software. I nyní je výsledný obraz rozdělený na dvě části, přičemž o zobrazení pro správné oko se starají brýle s LCD filtry, zatmívající střídavě levou a pravou část. Aby byl dojem z obrazu plynulý, je nutné mít pro každé oko dostatečnou frekvenci zobrazení, proto mají příslušné LCD dvojnásobnou obnovovací frekvenci (120 Hz) oproti běžným monitorům (60 Hz).

3D Vision by tudíž neměl trpět žádnou výraznou degradací obrazu, na druhou stranu vyžaduje připravený obsah v podobě například filmů a fotek upravených pro tento druh zobrazení. U her se pak NVIDIA momentálně chlubí optimalizací svých ovladačů grafik pro více než 400 titulů, do budoucna bude tento počet jistě narůstat.

Ačkoliv jsou momentálně LCD s 120Hz obnovovací frekvencí výjimkou, NVIDIA oznámila, že v blízké době začne takovéto panely vyrábět několik předních výrobců, například CPT, LG, CMO či Samsung. Taktéž výrobci notebooků budou ve větší míře osazovat 3D Vision do svých zařízení, prvním z nich je Asus a jeho G51J 3D Republic of Gamers, následovat budou třeba MSI a Clevo.

brýle pro NVIDIA 3D Vision
brýle pro NVIDIA 3D Vision

Výkonné GPU nutností

V obou případech je 3D zobrazení výrazně náročnější na výkon grafické karty než běžné 2D zobrazení. Pro dostatečné fungování, a zejména v nových hrách, je potřeba výkonná grafika, s níž se ale u herních notebooků stejně počítá. Přesto pokud je u některého herního titulu grafický výkon doslova "na hraně", při použití 3D zobrazení se stane velmi pravděpodobně nehratelnou.

V současnosti je sice technologie 3D zobrazení v noteboocích stále na počátku, ale častější použití výrobci bude jistě jako vždy znamenat snižování nákladů a potažmo koncové ceny, nakonec však bude záležet zákaznících, zdali projeví dostatečný zájem o notebooky s tímto typem zobrazení.

Zdroj: nvidia.com, tridef.com

Technologie

Diskuse