Intel Atom 'Pineview' - integrace na druhou

25. 11. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Úsporný a cenově dostupný procesor Intel Atom se brzy představí v druhé generaci, známé především pod označením Atom 'Pineview'. I nadále bude primárně určen do mini notebooků a jim podobných, vysoce mobilních zařízení, ovšem přesto přináší několik zásadních změn. Dopředu prozradím, že snížení energetických nároků je jednou z nich.

Intel Atom 'Pineview' - integrace na druhou

Je tomu již více než rok a půl, kdy spatřila světlo světa první generace procesorů Intel Atom, tehdy s kódovým označením "Diamondville". Jejich cílem bylo přinést kombinaci velmi nízké spotřeby energie a rozumné ceny, což se Intelu zcela povedlo. Nyní se blíží v pořadí druhá generace Atomů, známých pod označením "Pineview", patřících do platformy "Pine Trail". A oproti předchůdci se dočkáme mnoha pozitivních změn.

logo procesoru Intel Atom

Vše v jednom

Atom "Diamondville" jsme si podrobněji představili v dřívějším článku "Intel Atom - útok na mobilitu". Intel jej v základu dodával společně s čipsetem 945GSE + ICH7, kde severní můstek obsahoval dosud klasické součásti jako integrované grafické jádro (zde konkrétně GMA 950) a řadič operační paměti. Nový Atom jde v duchu platformy "Pine Trail" cestou větší integrace na procesor, na nějž se přesunul ze severního můstku jednokanálový řadič pamětí DDR2 a integrovaný grafický čip.

schéma platformy Intel Atom 'Pine Trail'
schéma platformy Intel Atom 'Pine Trail'

Tímto krokem vznikne tzv. APU (Accelerated Processing Unit), dosahující výrazně menších prostorových nároků, protože největšími komponentami Atomu "Diamondville" byl právě zastaralý čipset 945GSE. Procesor Atom "Pineview" tak bude kombinován s novým čipsetem, kódově označeným jako "Tiger Point NM10", tvořeným pouze jediným čipem.

Další pozitivní zprávou je výrazné snížení energetických nároků a z toho vyplývajícího vyzařovaného tepla. Podle dříve uniklých údajů poklesl průměrný odběr na polovinu (4 W vs. 2 W), a TDP ještě o kousek více (16 W vs. 7 W). Tyto hodnoty umožní navrhovat mini notebooky, které budou chlazeny zcela pasivně, což byl u modelů s dosavadním Atomem spíše výjimečný počin. Jednodušší struktura platformy Pine Trail ji umožní osazovat do základních desek, které budou mít 4 nebo 6 vrstev, zatímco dosud se jednalo výhradně o 6tivrstvé PCB. To vede k dalšímu snížení nákladů hrajících u mini notebooků významnou roli.

shrnutí vlastností Atomu 'Pineview'
shrnutí vlastností Atomu 'Pineview'

Výkon zůstává

Ačkoliv platforma "Pine Trail" se jako celek dočkala výrazných změn, mikroarchitektura výpočetního jádra procesoru Atom "Pineview" se s největší pravděpodobností vůbec nezmění stejně jako výroba 45nm procesem. Podle dostupných zpráv zatím Intel přichystal dvě mobilní varianty, základní Atom N450 (1,66 GHz) a Atom N470 (1,83 GHz). Dosavadní varianty nabízely pracovní frekvence 1,6 GHz pro Atom N270 a 1,66 GHz u Atomu N280, pro rychleji taktované procesory se bylo nutno poohlédnout v rodině Atom Z500, konkrétně po Z540 (1,86 GHz) nebo nejrychlejším Z550 (2,0 GHz).

V případě integrované grafiky je situace jiná. Zatímco Atomy řady N200 byly kombinovány s GMA 950 z čipsetu 945GSE, Atomy Z500 měly svou GMA 500 (podrobněji viz. "Intel Poulsbo - úsporný čipset pro Atom"). Atom "Pineview" by měl přijít vybaven právě čipem GMA 500 taktovaným na frekvenci 200 MHz. Po stránce grafického výkonu se tak dočkáme spíše poklesu ve srovnání s GMA 950, naopak GMA 500 zvládá (alespoň dle specifikací) hardwarově akcelerovat video ve formátech H.264, MPEG2, VC1 a WMV9, ve Full HD rozlišení dokonce při odběru pouhých 120 mW. Největší předností jsou tedy nižší energetické nároky GMA 500.

porovnání grafického výkonu low-end GPU
porovnání grafického výkonu low-end GPU

A co cena?

Z pohledu výrobců (a také zákazníků) je jedním z nejdůležitějších parametrů náklady na pořízení, resp. cena. V tomto ohledu možná Atom "Pineview" poněkud zklame, protože zde došlo k výraznému navýšení. Předběžné informace hovoří o ceně 64 dolarů za Atom N450, výkonnější N470 vyjde na \$75. Při porovnání s Atomem N270 za 44 dolarů jde o značný nárůst, ovšem je nutno brát v potaz, že v ceně Atomů N400 jsou započítány integrovaná grafika společně s řadičem pamětí.

Samotný čipset Tiger Point NM10 by tak snad měl být levnější než jeho ekvivalent 945GSE, a v tom případě by mohly být náklady jen mírně vyšší, každopádně to částečně vysvětluje prvotní zprávy, že výrobci měli k Atomu "Pineview" odmítavý postoj a s jeho implementací nikterak nepospíchali. Avšak Intel se naopak snaží rychle přejít ze starého Atomu na nový, proto se zřejmě na lednové výstavě CES 2010 dočkáme dlouhého zástupu mini notebooků s "Pineview" uvnitř.

pohled na vnitřní strukturu Atomu 'Diamondville'
pohled na vnitřní strukturu Atomu 'Diamondville'

Třetí Atom bude "Cedarview"

Intel rozhodně neotálí a již plánuje vývoj třetí generace procesoru Atom, jenž se bude nově ukrývat pod kódovým označením "Cedarview" a celá platforma pod názvem "Cedar Trail". Podrobnosti o použité mikroarchitektuře jádra procesoru nejsou známy, ale použit bude inovovaný paměťový řadič podporující paměti typu DDR3 1066 MHz.

Atom "Cedarview" se dočká uvedení v roce 2011 a jeho výroba by se měla posunout na modernější 32nm proces. Změny postihnou také integrované grafické jádro v procesoru, přinášející lepší akceleraci videa společně s bohatší sadou obrazových výstupů, do nichž bude patřit VGA, LVDS, HDMI a Display Port.

Magazín Fudzilla nám dává nahlédnout ještě dále do budoucnosti, kdy podle jejich informací bude v roce 2013 uvedena v pořadí čtvrtá generace procesoru Atom. Žádné podrobnosti zatím nebyly zveřejněny, což není vůbec udivující - 4 roky do uvedení jsou ve světě výpočetní techniky hodně dlouhá doba, takže ani onen rok 2013 nelze brát jako definitivní.

Zdroje: fudzilla.com, liliputing.com

Technologie

Diskuse