VIA Surfboard C855 - konkurence k Atomu

15. 4. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Josef Šonka

Tchaiwanská VIA stále neřekla své poslední slovo na poli úsporných procesorů, což je jen dobře. Hegemonii Intelu a jeho atomovým notebookům se chce postavit s vlastním komplexním řešením včetně referenčního designu celé základní desky, přímo určeném k snadnému nasazení výrobci notebooků. Co všechno Surfboard umí?

VIA Surfboard C855 - konkurence k Atomu


::Co je VIA Surfboard C855?

Surfboard C855 je referenční design základní desky pro malé notebooky, osazené komponentami od VIA. Jeho základem jsou procesory VIA C7-M ULV a čipset VIA VX855 MSP, o kterých si podrobněji povíme níže. Tato základní deska disponuje vším potřebným – od komunikačních rozhraní přes videovýstup až po diskové konektory. VIA ji předkládá výrobcům malých notebooků jako na stříbrném podnose – stačí zamontovat do šasi s vhodným displejem, osadit harddiskem a RAM a mininotebook je na světě.

VIA Surfboard C855

Hotový malý notebook by měl zvládat vše, co se od této třídy zařízení očekává – internetovou komunikaci (včetně volitelné webové kamery), přehrávání multimédií až do 1080p s hardwarovou akcelerací kodeků H.264, MPEG-2, MPEG-4 a pod. a běžnou práci. Kromě Atomu samotného by tak Surfboard mohl konkurovat i NVIDIA ION v oblasti multimediálních přehrávačů. Na rozdíl od konkurenční NVIDIA tkví hlavní síla VIA ve schopnosti postavit kompletní řešení.

CPU

Hlavní hybnou silou je starý známý procesor VIA C7-M ULV. Jedná se o klasický produkt firmy VIA, která se na ultramobilním trhu pohybuje již nějaký ten pátek: malinký (21 x 21 mm) x86 kompatibilní procesor s velmi nízkou spotřebou (dle verze 3,5 – 8 W) konkurující Atomu. A to vše již přes zastaralý 90nm výrobní proces od IBM; pokud by se VIA podařilo nechat C7-M ULV vyrobit stejně jako Atom dnes běžným 45nm procesem, dal by se očekávat další dramatický pokles spotřeby. Kdyby...

C7-M ULV se v současné době vyrábí v šesti variantách:

varianty C7-M ULV

Výkon procesoru není nikterak ohromující, jeho kolegu s běžnou spotřebou jsme měli možnost otestovat v recenzi "HP 2133 Mini-Note - malý s velkou klávesnicí". 1,2GHz varianta dopadla v benchmarcích CPU podobně jako třeba stařičké Pentium 4M 1,8GHz. 900MHz Celeron M disponuje zhruba o 30% vyšším výkonem, 1,6GHz Intel Atom potom přesně dvojnásobným; při srovnání se syntetickými výsledky současných nejvýkonnějších Core 2 Duo procesorů se blížíme ke koeficientu 10:1.

srovnání VIA C7-M s konkurencí

Zajímavostí C7-M je integrovaný šifrovací koprocesor PadLock, který obsahuje pokročilý generátor náhodných čísel anebo dokáže ušifrovat až 20 GB/s s podporou běžných standardů AES-256 a SHA-1.

Čipset

Zbrusu nový čispet s plným názvem VIA VX855 Media System Processor uvedla VIA v půlce března a jak již název napovídá, je určen především do zařízení sloužících k přehrávání multimédií, od čehož si VIA také dost slibuje. Tento čipset je hlavním želízkem v ohni tchaiwanské firmy, 4 roky starý procesor C7-M ULV se dá bez přehánění označit za zastaralý.

VX855 MSP je jednočipové řešení (Northbridge i Southbridge v jednom) a s velikostí 27 x 27mm i TDP 2,3 W představuje velmi zajímavou konkurenci staršímu Intel 945GSE v případě Atom platformy.

Čipset podporuje procesory VIA Nano a C7-M s FSB 400 - 800 MHz, dva sloty DDR2-800 zapojené v singlechannel režimu s maximem 4 GB RAM, až 6 USB a dvojici zařízení IDE (nikoliv SATA) či NAND datové úložiště. Nechybí podpora všech současných majoritních operačních systémů včetně nadcházejících Windows 7, takže s VX855 se asi budeme u VIA ještě nějaký pátek setkávat.

foto
blokové schéma VX855 MSP,
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Hlavní zbraní VX855 MSP je jeho integrované grafické jádro. Jedná se o VIA Chrome9 HCM s podporou starého standardu DirectX 9. 3D akcelerace však není jeho hlavním posláním, pouhopouhých 113 bodů v 3D Mark 06 to jen potvrzuje, tento výkon odpovídá Intel GMA 950 v srovnatelně procesorově vybavených noteboocích, současná integrovaná jádra Intelu jsou v 3D více jak 5x výkonnější – za cenu podstatně vyšší spotřeby 12 W. Výhoda Chrome9 HCM je schopnost hardwarové akcelerace videa při extrémně nízké spotřebě. Nalezneme zde výkon pro hardwarové dekódování HD videa (do 1080p) s kodeky MPEG-2, H.264, MPEG-4 a DivX.

Pomocí trojice 350MHz RAMDACů umí Chrome9 dostat obraz na interní displej s rozlišením do 1366x768 či externí s 1920x1440.

Nasazení

Ihned po uvedení celého Surfboardu se objevil první výrobce, který jej hodlá využít pro vlastní klonový malý notebook. Na rozdíl od přehršle výrobců zvučných jmen, kteří se hlásí se svými produkty při představení nové série Centrino u Intelu, se zde jedná o u nás neznámou Hong Kongskou společnost Top Crown Technology, produkující napodobeniny značkových telefonů pro čínský trh. Specifikace jejich 3G Notebooku jsou: 1,3GHz procesor VIA Nano, až 2 GB RAM, 10,1" LCD s rozlišením 1024x576 (16:9), 802.11b/g Wi-Fi, Bluetooth a 1,3Mpx webcam. Aby zařízení dostálo svému názvu, je k němu přibalován USB 3G modem.

Určitě bude zajímavé sledovat, jak se bude Surfboardu dařit. Jelikož se jedná o komplexní řešení, které bude s velkou pravděpodobností také velmi levné, mohl by se rozšiřovat do levných malých notebooků a nebo multimediálních přehrávačů či PC. Jak moc se podařilo VIA udělat reálnou konkurenci Atomu či zda Surfboard i se svými komponenty zmizí v propadlišti dějin, ukáže čas.

%textfooter%

Technologie

Diskuse