OS Google Chrome - mobilní budoucnost?

22. 9. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

V poslední době se velice rozrostl zájem o mobilní zařízení. Tento boom mají na svědomí především cenově dostupné netbooky, které se staly jakousi alternativou normálního notebooku především pro ukrácení dlouhého času. A právě pro taková zařízení je určen nový OS Chrome od společnosti Google.

OS Google Chrome - mobilní budoucnost?

U těchto mini notebooků ovšem nastává problém ve chvíli, kdy jej uživatel začne užívat trochu náročněji, jelikož rychlost, na kterou je zvyklý z „plnohodnotného PC“, se nedostavuje.

Není se totiž čemu divit, jelikož i v těch nejslabších počítačích se totiž ukrývá hardware, který je na dosti vysoké úrovni - 90% počítačů má dnes dvou a více jádrový procesor, 2 GB RAM a rozumně výkonnou grafickou kartu. Zato mini notebooky jsou vybaveny podstatně slabšími procesory (nejen o nižších frekvencích), podstatně slabší grafickou kartou a u operační paměti jsou 2 GB spíše nadstandard.

Z předcházejících řádků jasně vyplývá, že pokud na takto rozdílné systémy nahrajeme stejný operační systém (prvotně navržený pro klasické PC), je pochopitelné, že se rozdíl okamžitě projeví. Ono dnes ani jiné možnosti nejsou, jelikož nabídka OS pro slabší počítače je docela omezena, takže pokud by se Google podařilo naplnit očekávání, myslím si, že má na trhu šanci. Pojďme se podívat, co na nás Google chystá.

V první řadě jde o kompletní změnu práce s operačním systémem, jak jej známe teď. Chrome OS je sice založen na linuxovém jádře, ale uživatelské prostředí z těchto distribucí nečekejte. Google se rozhodl pro inovativní systém a celkovou revoluci v práci s počítačem, jelikož jádro je jedinou součásti systému a vše ostatní budou sdružené aplikace přístupné online! Touto cestou se kdysi pokusil vydat i Microsoft u svých Windows 98, ale nesetkal se s úspěchem. Pochopitelně dříve byla jiná doba a internet byl teprve v plenkách (vytáčené spojení atd…), v dnešní době je trvale k internetu připojeno přes 50% domácností v ČR.

Základní myšlenka je jednoduchá - žádná správa počítače, jen práce a zábava. Google chce prosadit metodu, kdy budou všechny aplikace fungovat podobně jako internetové stránky. Předkem této myšlenky je samotný webový portál Google.com, kde je mnoho podprogramů dostupných k užívání jen pod internetovým prohlížečem a tato metoda, zdá se, funguje. Já osobně používám třeba Gmail na správu mailů a nestěžuji si. Ovšem u ostatních aplikací už to tak slavné není.

Tato metoda práce se nazývá cloud computing a není to nic jiného než práce na vzdálených servrech. Jako jeden z mnohých příkladů si můžeme vzít takový účet na Facebooku. Přesně takto tato metoda funguje a v tomto operačním systému by takto měly pracovat veškeré aplikace. Takže online bude sledování filmů a videí, hraní her a veškeré další záležitosti, které Vás napadnou.

Jedná se o nový segment trhu a vůbec o novou filosofii práce s počítačem. Tento segment navíc posiluje dnešní fenomén serverů jako je facebook, twiter, youtube. Tyto servery používáme a ani si neuvědomujeme to, že pracujeme v cloudu. Zrovna u facebooku vidíme reálný přechod od komunikace přes aplikace po komunikaci přímo se serverem. Navíc to není jen otázka společnosti Facebook či Google, ale i Microsoft, HP nebo Dell začíná prosazovat cloud computing jako budoucnost většiny řešení. Když vezmeme v potaz třeba firemní PC, tak díky cloudu nám stačí pouze jednoduchý hardware a internet a můžeme pracovat okamžitě s veškerými firemními daty apod. Nehledě na to, že v případě zcizení zařízení nepřijdeme o žádná data.

Co se týká vzhledu operačního systému Chrome, tak ještě není známa finální podoba, ale podle prvních screenů by měl být velice podobný stejnojmennému internetovému prohlížeči. Ono nepůjde jen o podobu, ale dle všeho OS Chrome bude jakousi nafouknutou variantou internetového prohlížeče a bude se velice podobně i ovládat.

Teď ale narazíme na druhou stranu mince a to je situace, kdy nebude internet k dispozici. Osobně si myslím, že tato situace je v Česku poměrně častá, jelikož Wi-Fi pokrytí je poměrně slabé (několik benzínových pump, fastfoodů, obchodních center, budovy škol). Ovšem čeští operátoři již rychle rozvíjí 3G sítě a lze předpokládat, že ve velmi krátkém časovém úseku bude 3G dostupné v každém trochu větším městě.

Je jasné z předchozích vět, že tento OS nemá žádnou aspiraci uchytit se u normálních PC a ani pro to není určen. Jeho síla má být ve velice nízkých nárocích, tudíž by měl i velice dobře pracovat na nejzákladnějších mini noteboocích. Není se čemu divit, jelikož dnes je konkurence v této oblasti velice slabá a zákazník si nevybírá ani tak OS jako spíš volí nejmenší zlo. Ze stáje softwarového giganta Microsoftu si můžeme zvolit Windows XP, Windows 7 Starter a nebo Home Premium. Windows XP byly ale již prohlášeny za mrtvé a byla jim ukončena podpora, Windows 7 Starter je opravdu velice osekaný systém, u nějž není možné ani změnit pozadí plochy a Windows Home Premium je již značně náročný. Na straně druhé můžeme použít některou distribuci Linuxu, která je poměrně rozumně odladěná, ale zase nastavení systému nemusí být jednoduché.

Velkou výhodou u OS Chrome by měla být i imunita vůči počítačovým virům, takže bych předpokládal absenci antivirového programu. U Windows člověku již tak malý zbývající výkon zabije spolehlivě antivir, který je nutno použít, jelikož u zařízení na prohlížení internetu to dnes snad už jinak nejde. Otázkou je, co ukáže čas i v tomto směru, jelikož lidská vynalézavost je věc nepředvídatelná, ale v současné době by měl být OS Chrome imunní.

Z těchto hledisek je nápad Google rozumný. Přijít s něčím novým, rychlým a jednoduchým je přesně to, co bych čekal, ovšem trochu mě zarazilo, že se takto děje až po zavedení dalšího OS systému od Google – Android. Tento OS nastartoval před 2 lety boom v oblasti mobilních OS a dnes se stal jedním z nejprodávanějších OS na trhu mobilních komunikátorů. V oblasti mobilních přístrojů má tento rok 800% nárůst v prodejích a toto číslo není zdaleka konečné.

Ovšem při pohledu z druhé strany to možná již tak nepochopitelné není. Android byl od začátku konstruován na zařízení s dotykovým rozhraním a přechod na klávesnice a myši nemusí být ideální. Toto jste mohli vidět v naší včerejší recenzi "Toshiba AC100 - Android v malém notebooku". Pravdou zůstává, že toto se může časem vylepšit a poté by byla konkurence mezi těmito systémy vysoká. Této možnosti si je vědom i samotný Google, proto již zareagoval a podle prvních prohlášení to vypadá, že začne blokovat market s aplikacemi u Androidu, používaném na „velkých“ zařízeních, takže si případnou vlastní konkurenci sám zkoriguje do patřičných mezí.

Závěr

Za dveřmi je nový operační systém, který přináší mnoho novinek, jež bude nutné vyzkoušet v praxi. Mně osobně se velice líbí princip funkce tohoto systému - imunita vůči virům a open source licence. Na straně druhé je zde fakt, že bez internetového připojení rapidně klesne využitelnost a výhody tohoto systému. To se však nedá takovému OS vyčítat, jelikož je primárně určen jako brána do webu a cloudu právě pro mini notebooky, které slouží ke snadnému a rychlému pohybu na webu. Já to vidím jako alternativu pro každého. Buď si člověk zvolí klasický OS pro práci offline a smíří se s pomalejším během a odezvou systému, a nebo zvolí novou cestu online práce v cloudu.

Technologie

Diskuse