ATI FirePro M5800 - one notebook show

1. 6. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Karta FirePro M5800 spadá do střední třídy a nabízí základní výkon a certifikované ovladače pro profesionální grafické aplikace. Přes zajímavé vlastnosti pro business a pracovní notebooky střední třídy se ovšem dosud nedokázala více prosadit. Kde že je to čertovo kopítko?

ATI FirePro M5800 - one notebook show

ATI FirePro M5800 je jedna ze základních grafik nejvyšší profesionální řady od AMD. Vzhledem k tomu, že byla uvedena již před nějakým časem, je stále nabízena pod značkou ATI, ovšem reálná dostupnost by spíše korespondovala s označením AMD, neboť její dostupnost od počátku nebyla nejlepší a v přílišném množství notebooků nenajdeme. Vlastně ji k dnešnímu dni používá pouze jeden model od HP, ovšem z nejvyšší modelové řady – EliteBook 8540w. Čím je dána tak malá úspěšnost této karty? Nejlépe by jistě uměli odpovědět výrobci notebooků, ovšem já se mohu pokusit také.

Předně je karta cílena na velice úzký profil zákazníků. Nejspíše by se měla objevovat v základních konfiguracích pracovních notebooků, tzv. workstation. Přestože by karta uspokojila většinu domácích uživatelů, na úzkém trhu s nejvýkonnějšími notebooky, které si pořizují opravdu jen lidé, kteří mají nejvyšší nároky a počítač jim musí vydělávat, je asi až příliš levná a nevýkonná. U notebooků, jejichž cena často šplhá přes 60 i více tisíc korun, potom příplatek za některý z vyšších modelů řady vlastně neznamená mnoho (rámcově pod 10% ceny). Přitom komfort práce se při využívání počítače ke 3D grafickému modelování (CAD a DCC) se za tuto cenu zvýší už dost významně.

Pro menší a lehčí notebooky je zase karta nepraktická, navíc při práci s grafikou je potřeba vedle výkonu také velký a kvalitní displej, a tím obvykle menší notebooky příliš nedisponují, takže je pro tuto práci používá opravdu jen málokdo. A nakonec je tu i konkurence, a přestože AMD je se svými kartami relativně úspěšná, dnes je NVIDIA v tomto sektoru přeci jen zajímavější.

Karta je postavena na čipu Madison, který sdílí také s „herními“ grafikami Mobility Radeon HD5600 a HD5700, kterým je také výkonově nejblíže. Jako všechny AMD grafiky sází na vysokou paralelizaci výpočtů a její 5D jádro je založeno na vysokém počtu pipelines, kterých je zde právě 400, což je více než čtyřikrát více, než u srovnatelné konkurence od NVIDIA – Quadro 1000M jich má 96, ovšem přímé srovnání AMD Stream procesorů s NVIDIA CUDA jádry udělat nelze. Počet pipelines tak automaticky neznamená vyšší výkon, jde především o výhody a nevýhody z jednotlivých architektur plynoucí, v tomto ohledu má NVIDIA lehce navrch.

Jádro grafické karty FirePro M5800 je naladěno na frekvenci 650 MHz, stejně „tikají“ i shadery. Paměti mají kmitočet 800 MHz a šíři 128 bitů. Zásadní pro výkon bude ovšem použitý typ, neboť FirePro umožňuje využívat jak DDR3, tak GDDR5, bez nichž ale značnou část výkonu ztrácí. Maximální kapacita činí 1024 MB, její snížení na 512 MB by ovšem nebylo zdaleka tak drastické, jako zmíněné nahrazování GDDR5. Karta je připojena přes PCI Express 2.1 x16 rozhraní, takže s datovým tokem potíže nebudou. Čipy jsou vyrobeny 40nm procesem, což je stejné u obou hlavních výrobců dedikovaných karet, vymyká se pouze Intel 32nm procesem při výrobě čipů integrovaných v procesorech. Celkem se na malou plošku vejde 627 milionů tranzistorů.

Karta samozřejmě podporuje rozhraní DirectX 11 a Shader Model 5.0, dále OpenGL 3.2 a OpenCL. Certifikována je karta pro celou kolekci produktů od Adobe, Autodesk a dalších.

Zajímavé je i skóre v benchmarkových testech. U klasiky je to jednoduché: Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta ATI FirePro M5800 v testu 3DMark06 průměrně 7313 bodů, ve 3DMark Vantage nasbírá bodů 3164. Ve hrách mnoho testů neproběhlo, karta je přeci jen určena pro jiné použití, každopádně v Battlefield: Bad Company 2 (2010) karta zvládne při vysokém nastavení detailů 34,8 fps.

Pro profesionály jistě budou zajímavější testy SPECviewperf11 pro jednotlivé programy. Testy probíhají na externím monitoru při rozlišení 1920 x 1080 pixelů.

  • Catia – 21,8 fps
  • Lightwave - 17,9 fps
  • Maya – 32,6 fps
  • Pro/ENGINEER – 2,9 fps

Je zřejmé, že výrazně záleží na programu a FirePro M5800 se pohybuje na hranicích mezi slabým (Maya) a nepoužitelným (Pro/ENGINEER) zařízením. Při snížení na nativních 1600 x 900 (pro použitý HP EliteBook 8540w) se výkon patřičně zlepší.

Karta kromě profesionální grafiky samozřejmě poslouží i ke vší ostatní práci i zábavě, jakou po notebooku můžeme chtít. Je vybavena technologií Avivo HD, která se stará o zpracování HD videa a digitálního vyvedení zvuku, technologie Eyefinity zase umožňuje současnou práci až na 6 monitorech, pokud by zařízení bylo vybaveno patřičným počtem DisplayPortů.

Grafická karta ATI FirePro M5800 spadá do kategorie střední třídy, umožní základní práci v CAD programech, s výkonem budete spokojeni především při nasazení ve středních a nižších rozlišeních (HD ready, HD+). Karta ovšem nejspíše zapadne a v análech výrobce bude považována za neúspěch, neboť se nedokázala komerčně prosadit a v současnosti je používána v jediném notebooku.

Technologie

Diskuse