AMD Fusion série A - konečně konkurence pro Intel?

13. 7. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Po modelech série C (C30 a C50) a E (Zacate E-350) se na trh konečně reálně dostává i nejvyšší třída nových APU společnosti AMD. Jedná se o moderní procesory určené i do výkonnějších notebooků, od kterých si AMD slibuje, že bude moci konečně právoplatnou konkurencí pro procesory Intel vyšší třídy.

AMD Fusion série A - konečně konkurence pro Intel?

Samotnou platformou Fusion se zabýval článek AMD Fusion - Nová éra procesorů od AMD, v tomto článku se zaměříme konkrétněji, a to na novou procesorovou řadu A, zde tedy jen stručné shrnutí:

Fusion je dlouho očekávaná platforma společnosti AMD, která měla technologicky i výkonově smazat dlouholetou dominanci procesorů Intel. Platforma je založena na architektuře x86 a nově pojmenovává své čipy tzv. APU (Accelerated Processing Unit). APU se totiž vždy skládají z procesorových jader (různě výkonných u různých APU) a zároveň obsahují také grafický čip s podporou DirectX 11 a další potřebné součásti. Již od začátku roku se můžeme setkávat s modely řady C a E, které se i díky svému povedenému výkonu při nízké spotřebě začaly relativně hojně objevovat na úkor až do té doby suverénních procesorů Intel Atom. Nyní se na trh začínají dostávat i modely ze série A, která by podle představ výrobce měla být schopna konkurovat i procesorům Intel Core i5 a i7 s běžnou wattáží.

Do mobilní série A patří v současné době celkem sedm různých procesorů se dvěma až čtyřmi jádry pracujících na základní frekvenci od 1,5 do 2,1 GHz. Podobně jako konkurenční procesory Intel podporují i nová APU série A obdobu funkce Turbo, která dokáže takt jednotlivých jader „vyšponovat“ podstatně výše, pokud jsou ostatní jádra vytížená méně.

Přehled modelů AMD APU série A:

Přehled modelů

Všem novým APU je společný 32nm výrobní proces, který kromě menších rozměrů umožňuje také snížit odběr energie. Dle varianty jsou jednotlivá APU vybavena dvěma nebo čtyřmi jádry a disponují maximální spotřebou 35 nebo 45 W.

Vestavěné grafické čipy se pak dle varianty mohou pochlubit 240 – 400 jádry, frekvencí 400 – 444 MHz, podporou DirectX 11 a svým výkonem by měly být někde na úrovni základních dedikovaných karet typu AMD Radeon HD 6470M.

AMD APU A8-3500M

Jako první z těchto modelů se na v reálných produktech začal objevovat model A8-3500M, na který se nyní podíváme podrobněji.

CPU část

Konstrukce procesorové části vychází ze starší architektury aktuálně využívané např. u procesorů Athlon II and Phenom II, samozřejmě s několika výjimkami, jako je např. přechod na 32nm výrobní proces. Kvůli přítomnosti čtyř jader, přidání grafického čipu a dalších komponent se také více než zdvojnásobil počet tranzistorů, kterých je zde nyní více než 1,45 miliardy (zhruba dvojnásobek oproti procesorům Intel Sandy Bridge).

PCMark 07

Základní frekvence A8-3500M činí 1,50 GHz, v případě vytížení jednoho jádra se však díky použití technologie Turbo Core může vyšplhat až na 2,40 GHz. Každé ze čtyř jader má k dispozici 1 MB L2 cache a maximální TDP činí 35 W.

PCMark Vantage

Procesor je schopný spolupracovat s operační pamětí typu DDR3 s frekvencí až 1600 MHz a teoreticky zvládne obsluhovat až 32 GB RAM.

Cinebench R10

GPU část (Radeon HD 6620G)

Stejně jako procesorové jádro vychází i grafický čip (označovaný také jako „Sumo“) z ověřených komponent, v tomto konkrétním případě se jedná o přepracované jádro Redwood známé z mobilních Radeonů řady HD5500 a HD5600. Grafické jádro obsahuje plných 400 stream procesorů.

3Dmark Vantage
A8-3500M v testech:
6620G = běží pouze integrované grafické jádro
6630M = základní dedikovaná grafická karta AMD Radeon HD 6630M
CrossFire = režim, kdy obě zmíněná grafická řešení pracují v CrossFire

Mimo již výše zmiňovanou podporu DirectX 11 přináší také UVD3, Open GL 4.1, Shader Model 5.0, DirectCompute či Open CL 1.1. Vlastní pamětí nedisponuje, stejně jako všechny integrované grafické čipy sdílí RAM se systémem. Karta je schopná hardwarového dekódování formátů MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2, Flash, Multi-View Codec (MVC) a MPEG-4 part 2 (DivX, xVid) a to i v HD formátu.

3DMark 11

Výhodou je pak schopnost spolupráce integrovaného grafického čipu s dedikovaným grafickým řešením, jehož výsledkem je zvýšení celkového grafického výkonu, případně pak také možnost mezi grafickými čipy přepínat za účelem úspory energie.

Index uživatelských zkušeností udělil kartě 5,6 za výkon pro pracovní plochu Aero a 6,3 za výkon pro pracovní aplikace a hry.

Výdrž při práci na baterii

Právě výdrž při práci na baterie měla být podle AMD jednou z oblastí, kde se s nástupem nové generace APU setkáme s výrazným zlepšením. Jestli se tak skutečně stalo, můžeme posoudit např. podle testů na referenčním notebooku (APU A3500M, Radeon 6620G, 4 GB RAM, 250 GB HDD 7200 RPM, 14“ displej s rozlišením 1366 x 768 bodů) poskytovaném společností AMD, který byl vybaven akumulátorem s kapacitou 58 Wh:

  • Idle – 429 minut
  • Internet – 361 minut
  • Multimédia – 234 minut

Tyto výsledky vypadají více než slibně, a většina notebooků osazená staršími mobilními procesory AMD na tyto hodnoty neměla šanci dosáhnout. Pokud lze tedy soudit z těchto hodnot, bude výdrž baterie opravdu výrazně lepší a ani krédo „all day computing“ používané v marketingových materiálech AMD by nemuselo být až tak nemyslitelné. Naopak – pokud by výrobce použil akumulátor s vyšší kapacitou, mohlo by být i osm hodin zcela reálně dosažitelnou hodnotou.

Závěr

Jak by zněla odpověď na otázku položenou v nadpisu článku? Zaujmout jasné stanovisko nebude jednoduché a odpověď bude lepší rozdělit do dvou částí. Určitě se dá říci, že co procesorového výkonu se jedná oproti předchozí generaci procesorů výrobce o velký krok k lepšímu. AMD Fusion A lze postavit i proti procesorům Intel Core, ačkoli je nutné přiznat, že ty nabídnou (alespoň v současné době) výkon přeci jen o něco vyšší. Pokud se podíváme na grafické jádro, zde lze naopak bez obav říci, že AMD nad řešením společnosti Intel vítězí, ve většině případů pak dokonce docela výrazně. Velkým zlepšením je také optimalizovaná spotřeba, díky které se budou moci notebooky s APU od AMD opět rovnat konkurenci osazenou procesory Intel. Ve prospěch AMD by navíc mohla, jak již bývá zvykem, hovořit také příznivě nastavená cena. Situace na trhu s notebooky by tedy mohla být v následujících měsících opravdu zajímavá.

Zdroj:
http://www.tomshardware.com, http://www.anandtech.com, amd.com

Technologie

Diskuse