AMD Radeon HD 6990M - současný grafický vrchol

20. 7. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Právě v těchto dnech se na trh dostává v současné době nejvýkonnější jednojádrové grafické řešení od společnosti AMD, které má ambice stát se možná tím vůbec nejlepším, co je možné v dnešní době získat. Co vše se za Radeonem HD6990M ukrývá, se dozvíte na následujících řádcích.

AMD Radeon HD 6990M - současný grafický vrchol

Radeon HD 6990M je v současné době nejvýkonnější „mobilní“ jedno jádrová grafická karta společnosti AMD. Kromě skutečně výjimečného výkonu přináší samozřejmě podporu všech nejmodernějších funkcí a technologií.

Karta vyvíjená pod kódovým označením Blackcomb XT konstrukčně vychází z již známé unifikované 5D architektury a je stále vyráběna 40 nm výrobním procesorem. Vysoký výkon lze tušit i díky tomu, že se jedná o mírně přepracovanou kartu Radeon HD 6870 ze stolních počítačů.

Nyní se pojďme podívat na to nejdůležitější – tedy ryzí technické specifikace. Karta může obsahovat až 2 GB paměti typu GDDR5 s 256bitovou sběrnicí. Frekvence jádra činí 715 MHz, frekvence shaderů činí rovněž 715 MHz a paměti jsou taktovány na 900 MHz maximální propustnost činí 115,2 GB/s). Uvnitř karty se pak skrývá také 1120 stream procesorů. Dále je pak karta vybavena 56 texturovacími jednotkami, 128 ROP jednotkami (Z/Stencil) a 32 ROP (color) jednotkami. Hrubý grafický výkon nového Radeonu HD 6990M činí 1,6 TeraFLOPS a propustnost polygonů činí 715 milionů polygonů /s. Pro připojení k základní desce je využito rozhraní PCI Express 2.1 x16.

AMD Radeon HD 6990M

Karta samozřejmě podporuje rozhraní Direct X11 a další z něho vyplývající funkce, uživatel tedy může počítat také s technologiemi Shader Model 5.0, Direct Compute 11, programovými hardwarovými jednotkami pro tesselaci, akcelerovaným multithreadingem nebo HDR kompresí. Nechybí podpora OpenGL 4.1. Nejenom u her, ale i u profesionálních programů může přijít vhod 24 režimů antialiasingu, adaptivní anti-aliasing, morfologický antialiasing či 128bitový HDR rendering.

Pod názvem AMD App Acceleration se skrývá několik technologií, které umožní využívat výkonu grafické karty i pro jiné činnosti, než je zpracování grafických dat. Správně naprogramované aplikace tak mohou výrazně urychlit své výpočty za pomoci OpenCL 1.1 či DirectCompute 11.

Sem spadá i technologie UVD3 pro hardwarové dekódování videa ve formátech:

  • MPEG-4 AVC/H.264
  • VC-1
  • MPEG-2 (SD & HD)
  • Multi-View Codec (MVC)
  • MPEG-4 part 2 (DivX, Xvid)
  • Adobe Flash

Současně je možné přehrávat dvě videa ve FullHD (1080p) rozlišení.

Moderní kartě by rozhodně neměla chybět podpora 3D zobrazování. Radeon HD 6990M podporuje jak stereoskopické 3D bez nutnosti používat brýle, tak klasické 3D za použití brýlí. Kromě her je samozřejmě připravena také podpora pro 3D filmy (včetně Blu-Ray) a další materiály. Pro vývojáře nabízí AMD speciální softwarovou podporu, která by měla tvorbu 3D obsahu pro nový Radeon usnadnit.

3DMark 06

Z výstupních rozhraní karta podporuje všechny dnes běžné porty. Dual-Link DVI s podporou HDCP umožňuje maximální rozlišení 2560 x 1600 bodů, DisplayPort 2.1 pracuje ve stejném rozlišení jako DVI, HDMI umožňuje práci v rozlišení až 1920 x 1200 bodů a analogové VGA nabídne maximální rozlišení 2048 x 1536 bodů. Kromě obrazuje je možné prostřednictvím karty vyvést také až 8mi kanálové audio s podporou kodeků AC-3, AAC, Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio. Díky podpoře technologie AMD Eyefinity je čip schopný teoreticky obsluhovat až šest displejů současně.

Karta podporuje také zapojení CrossFireX, v případě potřeby lze tedy do sestavy zapojit i více grafických čipů současně a ještě tak znásobit již tak obrovský výkon.

3DMark Vantage

Kvůli své energetické náročnosti, potažmo pak vysokému vyzařování tepla, se karta hodí pouze do 17ti palcových sestav s velmi dobře navrženým chlazením. S regulací spotřeby je připravena pomoci technologie AMD PowerPlay umožňující dynamicky regulovat výkon podle aktuální spotřeby (výrobce se chlubí velmi nízkou spotřebou v klidovém stavu). Jako obvykle se budou moci uživatelé spolehnout také na konfigurační software AMD Catalyst.

Herní výsledky

Jako první by se měl Radeon HD 6990M objevit v noteboocích Dell Alienware a Clevo X7200.

Závěr

AMD Radeon HD 6990M je opravdu jednou z nejvýkonnějších mobilních grafických karet dneška. Skvělý výkon nedokazují pouze výsledky testů, ale také skutečně úctyhodná hardwarová i technologická a funkční výbava. V současné době se Radeonu může postavit pouze jediné jedno jádrové řešení konkurence - NVIDIA GeForce GTX 580M, která však ve většině testů ukazuje o něco nižší výsledky. Srovnatelnou konkurenci pak mohou představovat pouze nejrůznější SLI a CrossFireX řešení, ovšem je nutné pamatovat na to, že i Radeon HD 6990 může být takto zapojen rovněž.

Dell Alienware M18x

AMD Radeon HD 6990 se tak alespoň na čas dostává na grafický notebookový trůn. Nevýhodou tohoto bezesporu špičkového řešení bude ale vysoká cena, tudíž se nedá očekávat, že by se dočkal velkého rozšíření. Jak bývá u podobného hardwaru zvykem, stane se velmi pravděpodobně bohužel opět výsadou pouze těch nejdražších sestav.

Další informace o Radeonu HD 6990M je možné získat např. na webových stránkách výrobce.

Zdroj: www.amd.com, http://www.notebookcheck.net, blog.laptopmag.com

Technologie

Diskuse