Intel Atom Z2460 - Intel pro mobilní telefony

29. 2. 2012 11:32    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel se rozhodl rozšířit své pole působnosti a připravil první procesor určený přímo pro nejmobilnější tablety a především pro oblast smartphonů. Pojďme si tedy přiblížit Intel Atom Z2460, procesor s minimální spotřebou a velice zajímavým výkonem. Vždyť opět jen trh rozhodně, bude-li Intel úspěšný.

Intel Atom Z2460 - Intel pro mobilní telefony

Dostat některý z procesorů Atom do mobilních telefonů není myšlenka nikterak nová, Intel nad tímto obrovským a ještě stále rostoucím trhem přemýšlí už minimálně od minulé generace. Dnes má ale konečně v rukou produkt, který je konkurenceschopný, dokáže ho vyrábět v dostatečných objemech a navíc pro něj má už odběratele.

Samozřejmě, chytré telefony byly dosud stavěné na ARM procesorech a jim byly přizpůsobeny operační systémy. Pokud odhlédneme od Applu, který sice „ukousl“ největší díl tržního koláče, ale vše si hlídá sám, je jasné, že Intel musel hodně zatlačit na Google, aby vydal novou verzi nejoblíbenějšího operačního systému pro mobily, Androidu. Nová verze ovšem není vývojově pokročilejší, ale přeportovaná na x86 architekturu! Intel totiž samozřejmě nešel cestou nákupu licence či vývoje vlastních RISC procesorů, ale „šlechtěním“ vlastního koně, procesorů Atom.

Velkou výhodou Intelu je fakt, že má vlastní výrobní kapacity a navíc kromě procesorů, čipsetů či grafických karet také vyvíjí výrobní technologie, takže získává oproti všem ostatním producentům generační výhodu – dnes je většina ARM procesorů vyráběna 40nm nebo 45 nm procesem, ale Intel rovnou začíná na 32nm, takže dosahuje lepšího poměru výkon / spotřeba.

Aktuální generace nejúspornějšího procesoru Atom dostala jméno Medfield a jedná se SoC (systém on Chip), tedy všechno potřebné je na jediném čipu. Intel už představil hned trojici modelů, ovšem pouze Z2460 je připraven k výrobě a distribuci, slabší Z2000 i silnější dvoujádrový Z2580 by mohly být k dispozici začátkem příštího roku (2013).

Teď již přímo k Atomu Z2460. Je to SoC založený na jediném výpočetním jádře pojmenovaném Saltwell. Podle nejaktuálnějších informací, protože udávané specifikace se v průběhu času lišily, je taktován na základní frekvenci 1,3 GHz, pomocí technologie Intel Burst Performance Technology (BPT, zapamatujte si, brzo se s touto zkratkou budeme potkávat mnohem častěji) může zvýšit kmitočet až na 2,0 GHz. Intel BPT je tedy obdobou technologie Turbo Boost známou z procesorů Core i5 a i7. Z této kategorie si Intel vypůjčil i technologii Hyper-Threading, tedy schopnost zpracovávat až dvě aplikační vlákna jediným jádrem, jediný fyzický procesor se tedy tváří jako dva virtuální. Vyrovnávací paměť (L2 cache) má pouze dvě úrovně (u procesorů Core iX tři), její velikost je 512 kB. Paměťový dvoukanálový řadič, také umístěný na čipu, obsluhuje až 1 GB LP-DDR2 pamětí.

Zatímco předchozí uvedené části SoC jsou dílem samotného Intelu, v oblasti grafiky se rozhodl příliš neexperimentovat a přebral vyzkoušené řešení od největšího výrobce grafických „karet“ pro telefony, firmy Imagination Technologies. Grafiky PowerVR SGX se vyskytují ve valné většině chytrých telefonů včetně třeba iPhonu. Model PowerVR SGX 540 má frekvenci 400 MHz, podporuje OpenGL ES 1.1 a 2.0 a OpenVG 1.1. Od stejné firmy je i hardwarový videodekodér a enkodér (MPEG4.2/H.264/WMV/VC1; MPEG4.2/H.264), výsledkem je Full HD 1080i obraz s obnovovací frekvencí 30 fps, využít ho můžete díky podpoře HDMI.

K procesoru Intel představil i 3G čip XMM6265:
HSPA+ Rel.7, Cat 14/Cat6 (21Mbps DL/5.8Mbps UL )
HSPA+/UMTS Tri-Band 900/1900/2100 MHz (I/II/VIII)
2G Quad-Band 850/900/1800/1900 MHz; GPRS EDGE Class 10


Výsledky výkonových testů SunSpider


Výsledky výkonových testů BrowserMarks

K dispozici je i spotřeba referenčního návrhu smartphonu přímo od Intelu:

Intel navíc vedle technologického vývoje dělá co nejvíce i pro marketing a je v tom tradičně dobrý. Jako hlavního strategického partnera představil na CES 2012 představil Motorolu, ukázal vlastní referenční design a především hotový přístroj, telefon Lenovo K800.

Intel zamířil do nových vod trhu s procesory, má zajímavý produkt i schopné partnery. Bude zajímavé dívat se, jak se CISC architektura x86 dokáže vyrovnat s RISC ARM procesory a zda to ocení zákazníci.

Technologie

Diskuse