AMD Radeon HD 7700 nabídne nový systém automatického přepínání

25. 7. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Mobilní grafické karty Radeon řady HD7700 budou v následujících měsících tvořit střední až vyšší třídu grafických karet společnosti AMD. Vycházejí z nové architektury GCN, od které si výrobce hodně slibuje. Tyto nové karty by měly poskytnout mnohem lepší systém automatického přepínání, zvýšený výkon, nižší spotřebu a řadu dalších důležitých inovací. Nabízí se také otázka, jak si poradí si s konkurencí v čele s povedenými čipy NVIDIA GeForce 640M/650M?

AMD Radeon HD 7700 nabídne nový systém automatického přepínání

Určitě nebude na škodu, pokud si hned na začátku představíme inovovanou architekturu, ze které nová řada mobilních grafických karet AMD vychází. Výrobce ji nazval Graphics Core Next (GCN) a zároveň o ní také prohlašuje, že se jedná o první grafické karty vyráběné 28 nm výrobním procesem, který přináší řadu výhod. Na stejnou plochu je nyní možné integrovat až 4,3 miliardy tranzistorů, což je o 60% více, než doposud, díky čemuž výrobce slibuje "nejvyšší grafický výkon a nejpokročilejší návrh grafického jádra na světě".

Výrazný posun se odehrál nejen ve schopnostech grafických jader, ale také ve schopnostech využití grafiky pro nejrůznější další výpočty. Nové jádro obsahuje celkem 32 výpočetních jednotek (2048 stream procesorů), z nichž každé obsahuje vlastní skalární koprocesor. V kombinaci s programovacími jazyky C++ AMP a OpenCL se tak bude jednat o skutečně mocný nástroj vhodný i pro náročné operace. Na druhou stranu, konkurence si v této oblasti nevedla špatně již dříve.


Představení technologie GCN

Spolu s novou architekturou a výrazně vyšším počtem tranzistorů přichází také vyšší grafický výkon, jehož nárůst by měl být navíc podpořen podstatně efektivnějším uspořádáním jednotlivých prvků v jádře. Díky vylepšené podpoře DirectX 11 dosahují nové grafické karty oproti svým předchůdcům v některých disciplínách (např. teselaci) nárůst o desítky až stovky procent.

Nedílnou součástí všech grafických karet založených na GCN jádrech je také technologie AMD PowerTune. Podobně jako u procesorů má i každá grafická karta nastavenu určitou maximální spotřebu (TDP), kterou nesmí překročit. PowerTune tuto spotřebu v reálném čase monitoruje, a pokud vyhodnotí, že by spuštěná aplikace využila vyšší grafický výkon a zároveň není TDP karty na své maximální hranici, může krátkodobě automaticky zvýšit takt jádra, a tak dosáhnout vyššího výkonu. V některých případech by takto mělo být možné dosáhnout až 30% zlepšení.

Se spotřebou pracuje také technologie AMD ZeroCore Power Technology, jde na to však z trochu jiného směru. Tato technologie totiž umožní v okamžicích nečinnost kompletně vypnout nepotřebná grafická jádra a tak šetřit energii. Nepotřebná jádra by mělo být možné kompletně vypnout, a to např. v případě, kdy je vypnutý monitor nebo kdy počítač využívá integrovaného grafické čipu zapojeného do CrossFire.

Dell Inspiron 15R

Dell Inspiron 15R, jeden z prvních notebooků, kde se můžeme s novými Radeony setkat

Mimo zvýšení výkonu a zlepšení spotřeby se u AMD ale zaměřily také na samotné zobrazení (ostrost a přesnost zobrazení při vykreslování textur a obrázků, vyhlazování písma apod.). Toto mají na starosti tři klíčové technologie. Technologie Partially Resident Textures (PRT) by se měla postarat o zpracování textur, které ve hrách tvoří např. vzdálené stromy nebo horstva. Tyto textury se většinou velmi často opakují, ale přesto musejí být běžným grafickým jádrem zpracovávány každá zvlášť. Tomu by měla technologie PRT zabránit a výrazně tak ulevit samotnému grafickému jádru, které se bude moci starat o "podstatnější" záležitosti. Díky této funkci by tak mělo být možné provozovat i graficky podstatně náročnější hry při zachování stejného základního grafického výkonu jako nyní.

S texturami pracuje také technologie Improved Anisotropic Filtering (AF), která má na starosti jejich ostřejší a zřetelnější vykreslování. Do třetice se pak jedná o technologie vylepšené teselace pod rozhraním Direct X11, což by mělo umožnit opět o něco přiblížit grafiku počítačových her realistickému vzhledu (např. v případě vody). To samozřejmě není úplná novinka, ale díky optimalizaci by měl být výkon v tomto ohledu několikanásobně vyšší, než u starších grafických karet Radeon.

Tolik tedy k základním nejdůležitějším inovacím a změnám v nových jádrech AMD Graphics Core Next, nyní se pojďme podrobněji podívat na samotnou řadu Mobility Radeon HD 7700, která v současné době obsahuje modely HD 7730, 7750 a 7770. Rozdíly mezi nimi si můžeme prohlédnout v následující tabulce:

Porovnání modelů

Všechny tři karty jsou si navzájem dost podobné a samozřejmě plně podporují všechny výše zmiňované funkce a technologie.

Naprosto samozřejmé jsou tedy také záležitosti jako podpora DirectX 11, OpenGL 4.2, AMD Eyefinity pro připojení až šesti obrazovek, AMD App Acceleration (s podporou OpenCL, DirectCompute a Microsoft C++ AMP), integrovaný HD audio řadič, AMD PowerPlay, AMD ZeroCore či AMD Catalyst.

Pojďme se tedy spíše podívat na zajímavější věci, mezi které patří hlavně grafický výkon. Ten je v současné době znám pouze u nejníže postaveného Radeonu HD 7730, výkon dvou vyšších modelů bude proto pravděpodobně o něco málo lepší.

Nejprve se pojďme podívat, jak si nový Radeon vedl v herních testech serveru www.notebookcheck.net, kdy byl testován na notebooku Dell Inspiron 15R SE s procesorem Core i7 3612QM 2,1 GHz a 8 GB RAM. Samotná grafická karta měla 2 GB paměti (900 MHz) a jádro taktované na 575 MHz).

Herní testy

Pro jednotlivé testy byla použita tato nastavení: Nízké (1024 x 768, ultra nízké AF AA), Střední (1366 x 768, střední AF AA), Vysoké (1366 x 768, vyšší 2 x AF AA), Ultra (1920 x 1080, ultra 4 x AF AA).

Pomalu se blížíme k závěru, uveďme si proto ještě několik grafických srovnání s ostatními kartami.

3DMark 05:

3DMark 05

3DMark Vantage:

3DMark Vantage

3DMark 11:

3DMark 11

Závěr

Jak je vidět z popisu i výkonových testů, nové grafiky od AMD na tom rozhodně nejsou špatné. Výkonově si karty polepšily, totéž lze říci i spotřebě a podporovaných technologiích. Rozhodně je lze považovat také za rovnocenné vzhledem ke své nejbližší konkurenci, a pokud se podaří AMD nabídnout rozumnou cenu a protlačit je do cenově přijatelných notebooků, rozhodně mohou očekávat úspěch.

Zdroj: www.notebookcheck.net, webové stránky společnosti AMD

Technologie

Diskuse