AMD A4 1250 - když nízká cena není vše

4. 6. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Vzhledem k současnému fenoménu malých a co nejskladnějších zařízení vyvstala poptávka po procesorech, která nejsou energeticky náročné, nevyzařují příliš tepla a také nejsou moc drahé. Intel měl svůj ikonický Atom a AMD s mírným zpožděním připravilo jádra Temash.

AMD A4 1250 - když nízká cena není vše

Dnes se podíváme na nejslabší čip z nabídky A-Series, AMD A4-1250. Ten je postaven na architektuře Jaguar, která vychází z předchozí architektury Bobcat (například E-350). Podle AMD vzrostl hrubý procesorový výkon o 15 procent. Jaguar také disponuje novými instrukcemi, například SSE až do verze 4.2, AVX a AES. A4-1250 s kódovým označením Temash se tak hodí především do tabletů a subnotebooků. V současnosti se objevuje v 11ti palcových levných noteboocích.

Jedná se o dvoujádrový procesor, který je taktovaný na nízkou frekvenci 1 GHz. Vyrovnávací paměť L1 cache má 128 kB a L2 cache má hodnotu 1024 KB. Už podle základních parametrů je jasné, že hlavní zřetel byl dán především na spotřebu a podle toho dopadl i výkon. TDP neboli maximální vydávané teplo má hodnotu pouze 9 Wattů, této hodnoty je dosaženo i díky 28nm výrobnímu procesu. V procesoru je integrován jednokanálový řadič operační paměti podporující moduly DDR3L až do frekvence 1333 MHz.


Kde ztrácí výkon procesor, nahrazuje ho poměrně slušná grafická část, ta integruje Radeon HD 8210 se 128 shadery. Grafický čip je už vyroben pomocí moderní architektury GCN. Jádro je taktováno na 300 MHz a nemá turbo režim, který by zvýšil frekvenci, pokud to teplota jádra dovolí. Radeon HD 8210 také nemá vlastní paměť, tudíž poměrně dost záleží na rychlosti sdílené RAM, ale ani zde není vzhledem k použitému jednokanálovému řadiči příliš rezervy pro zlepšení. Shrnuto, grafický čip se výkonem dá srovnat s konkurenční HD 4000 od Intelu, na které se dají zahrát i nějaké starší hry a sama o sobě nabídne zajímavý výkon. U AMD však brzy narazíme na omezení slabé CPU části, která využití značně omezí. Grafický čip je tak v A4–1250 maximálně k akceleraci videa a flashe, případně velmi nenáročných multimédií.


Nyní se zaměříme na výkon v praxi, pro srovnání jsem kromě konkurenčního Atomu zařadil i nízkonapěťové Core i3–3217U. Přímý konkurent Atom N2810 však při o třetinu nižší spotřebě nabídne vyšší nebo srovnatelný výkon. Problém však může být například v kompatibilitě ovladačů pro grafický čip, kde se s AMD nemůže rovnat. Zde bude rozhodovat především cena a případné určení. Pro porovnání Core i3 při pouze dvojnásobné spotřebě nabídne trojnásobný výkon, který už postačí na většinu běžné činnosti.


AMD A4 – 1250 je v současné době ten nejslabší a nejlevnější mobilní čip, který AMD nabízí, a podle toho to vypadá. Procesorová část nestačí ani na Intel Atom (Celeron N), a to je vážně málo; grafický čip už za něco stojí, ale bez slušného CPU je jeho snaha mnohdy zbytečná. Rozhodující tedy bude cena, za kterou nám výrobci tento procesor nabídnou. Pro ty nejspořivější a především trpělivé se může obhájit.

Technologie

Diskuse