Bluetooth 4.2 - možnost pro řešení světa internetových věcí

17. 12. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Modul pro komunikační standard Bluetooth má dneska prakticky každý mobil i notebook a sdružení starající se o správu tohoto standardu moudře soudí, že je to základní výhoda, která by měla být využita v boji o hlavní komunikační prostředek s rodícím se světem internetových věcí.

Bluetooth 4.2 - možnost pro řešení světa internetových věcí

Lednička, která sama ohlásí, co došlo a co se kazí, případně za vás sama objedná v dovážkové službě lokálního marketu. Přímo čítankový příklad toho, co se rozumí pod pojmem internetové věci a světem kolem nich vznikajícím (Internet of Things, IoT). Ve skutečnosti se dříve než chytré ledničky nejspíše prosadí úplně jiné výrobky, ale to nevadí. Faktem je, že Bluetooth je jedna z nejrozšířenějších současných bezdrátových komunikačních technik, má ji každý v jednom z nejosobnějších osobních doplňků – telefonu. Bylo by škoda ji tedy nevyužít k něčemu, co vypadá jako rozvíjející se svět s obrovskými možnostmi.


Bluetooth Special Interest Group (SIG) se proto rozhodla uvolnit specifikace a nové jádro 4.2, které by mělo vycházet vstříc potřebám nových zařízení, která jsou stále „chytřejší“, a hlavně menší a mobilnější, což vede k tlaku na efektivitu připojení, jeho energetickou úspornost a koneckonců i rychlost a dosah.

Zásadní informace je, že nové specifikace se týkají pouze softwarové části Bluetooth a po aktualizaci firmware, jsou li toho tedy schopna, mohou tuto specifikaci splňovat všechna zařízení, který zvládají standard 4.0 nebo novější.


Úprava komunikačního protokolu by pro Bluetooth měla znamenat 2,5násobné zvýšení rychlosti a dokonce 10násobné navýšení kapacity paketů, zároveň však SIG tvrdí, že všechny zásadní změny se týkají pouze technologie Bluetooth Smart, která je s námi od specifikace 4.0, přeloženo do lidštiny to zřejmě znamená, že proklamované výrazné navýšená rychlosti se týká pouze provozu v režimu nízkého výkonu. Ten je ovšem čím dál zásadnější. Pro ledničky nebo koneckonců i notebook příkon jednoho komunikačního modulu zas tolik neznamená, ale vezměte si už jen chytrý mobil... a to hlavním místem, kde se dost pravděpodobně bude odehrávat přechod k IoT, bude tzv. nositelná elektronika, kde záleží na každém gramu a nároky na baterie jsou příliš vysoké v každém případě – i bez Bluetooth samotného. Ale různé sporttestery, chytré hodinky a v nejbližší budoucnosti osobní lékařské přístroje – všechny tyto věci budou mít potřebu komunikovat spolu navzájem i se servery svých majitelů či provozovatelů.


Ve výsledku tak stále platí nejvyšší přenosová rychlost 24 Mbit/s, která tu ovšem je už od verze 3.0+HS, tedy z roku 2009, nejvyšší dosah, tedy kolem 100 m v případě přímé viditelnosti bez překážek (stěny, zdi, tělo majitele) je zde také nějaký pátek, konkrétně od roku 2010 a verze 4.0.

Nový protokol tedy nemá nahradit stávající, pouze přináší nové funkcionality pro zatím úzké spektrum výrobků a zařízení. Zůstává zachována i zpětná kompatibilita se všemi nižšími verzemi až po 1.1 v případě datových přenosů a s 4.0 v rozměru Bluetooth Smart (nízkoenergetické přenosy).


Zásadnější změnou je také rozšíření internetové konektivity. Původně byl Bluetooth určený především pro komunikaci mezi dvěma zařízeními (mobil+PC apod.), dnes je ovšem zapotřebí dostat data na internet a přes něj na vzdálená místa – například když chcete z mobilu ještě před příchodem domů roztopit radiátor a rozsvítit žárovky v předsíni a na schodech . A to všechno lze. Přibyla totiž podpora nízkoenergetického IP protokolu Ipv6/6LoWPAN, který mimochodem využívají například chytré žárovky, a Bluetooth Smart Internet gateways (GATT) , který má právě za úkol umožňovat internetovou komunikaci.

Nepříliš proklamované, ale prý také poměrně hluboké, jsou změny v zabezpečení. Bluetooth už od verze 4.0 podporuje šifrování (AES-128) a verze 4.2 by měla řešit především problémy s odposlechem při párování.


Zaběhlá technologie, kterou uživatelé znají, běžně ji používají a snad jí i věří, nespí. Vyvíjí se směrem k zajímavým zítřkům a překonávat ji nebude nic lehkého, pokud to vůbec bude zapotřebí. Desítky tisíc členů SIG, tedy většina výraznějších firem zabývající se elektronikou a komunikačními technologiemi dobře ví, co po nich zákazníci i ve vzdálených koutech trhu požadují a lze očekávat, že se budou jejich přání snažit co nejlépe splnit – náš zákazník, náš pán.

Technologie

Diskuse