TransferJet – datový tryskáč s doletem jen pár centimetrů

3. 9. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba nedávno představila svůj TransferJet USB dongle za docela zajímavou cenu, která tuto technologii přibližuje nejširším vrstvám. Je ovšem něco zajímavého na součástce za téměř 30 Euro, když na první pohled jen nahrazuje USB kabel? Odpověď o celé technologii najdete v našem článku.

TransferJet – datový tryskáč s doletem jen pár centimetrů

Zaujalo mě, když jsem v diskusi pod jedním článkem o novém TransferJet kitu od Toshiby našel podiv nad tím, jak někdo nad součástkou, která je dražší a skoro horší než USB kabel, může projevovat nadšení. Její předpokládané rychlosti jsou stejně omezeny propustností USB řadičů, které v mnoha mobilních zařízeních stejně nestojí za to, ale STOP! Co on to ten TransferJet vlastně je?

V krátkosti – TransferJet je relativně nová technologie bezdrátového vysokorychlostního a širokopásmového přenosu velkého objemu dat na ultrakrátké vzdálenosti. Funguje principem point-to-point s dosahem maximálně jednotek centimetrů, zato rychle a energeticky nenáročně. Jeho posláním je do budoucna zajistit extrémně snadný a uživatelsky příjemný bezdrátový přenos velkých souborů dat mezi nejrůznějšími zařízeními pro nejširší okruh přístrojů – mobilů, tabletů, notebooků a počítačů, ale i multimediálních (či hudebních) přehrávačů, fotoaparátů, kamer, digitálních televizí, tiskáren a klidně i bílé domácí techniky.


V podstatě jde opravdu o bezdrátové nahrazení USB, navíc s rychlostmi, které tuto ambici mohou naplnit. Fyzická vrstva údajně dovolí přenést až 560 Mbps, i když v současnosti je maximální teoretická datová propustnost 375 Mbps v revizi 1.0. A jak je zřejmé, bude možno tuto rychlost dále posouvat. A i když se bavíme o maximální teoretické hodnotě, i praktické výsledky jsou nadmíru dobré a plně použitelné. Jen pro jistotu si můžeme uvést i přepočet – 375 Mbps znamená 46,875 MB/s, což dává přenos filmu v .avi (700 MB) za pouhých 14 sekund. V praxi to samozřejmě bude méně, ale pořád je vidět jasná konkurenceschopnost této technologie.


Kde je její počátek? V laboratořích Sony, která první praktické přenosy předvedla už na výstavě CES v Las Vegas v roce 2008, načež získala podporu celé řady největších firem v oboru (mj. Toshiba, Samsung, Olympus, Fujitsu, Pioneer a řady dalších). Dovedení do prodejní fáze samozřejmě zabralo dost času, ale dnes jsou k dispozici miniaturní a energeticky nenáročné čipy, které je možno umístit prakticky kamkoli. Toshiba, která je v miniaturizaci asi nejdále, nabízí čip o velikosti 4 x 4 x 0,5 mm vyrobený 65nm procesem. Výsledkem jsou mimo jiné aplikace pro mobilní telefony, fotoaparáty a podobné přístroje v podobě 32GB SDHC karty s tímto vestavěným čipem – takže TransferJet může rázem mít prakticky každé zařízení. A zde je odpověď na otázku položenou v úvodu: K čemu dongle? USB port má dneska skoro každý přístroj, i poměrně starý, který používá data. Do mobilu i foťáku dáte SD/transferJet kartu, ale co třeba s televizí? Přicvaknete dongl. Toshiba nejspíše při jeho vývoji na neustálé zapojování do svého a kamarádova mobilu nemyslela, to by kabel byl opravdu výhodnější :-D


Jak je to s použitím? Aby TransferJet byl opravdu konkurenceschopný, měl by být alespoň tak jednoduchý, jako používání USB kabelu. Výrobce tvrdí, že skutečnost bude ještě lepší. Základem je fakt, že TransferJet pracuje zcela automaticky – stačí prostě dvě zařízení s aktivovaným čipem přiložit k sobě (podobně jako například u NFC), zbytek zvládá aplikace sama, stačí vybrat, které soubory odeslat či přijmout. Nabízí se tak spousta aplikací – třeba malé a jednoduché informační kiosky. Ve městě stačí sloupek s miniaturním solárním panelem a TransferJet čipem a turisté si mohou snadno stáhnout do svého mobilu či tabletu mapu města, interaktivního průvodce, přátelé mohou snadno sdílet data, zajímavá využití nabízí třeba automobilová multimediální centra – položíte svůj mobil do přihrádky a navigace, handsfree i rádio vědí totéž, co váš mobil.


Jaké je technologické zázemí? TransferJet operuje ve volném pásmu se středem v 4,48 GHz a šířkou pásma 560 MHz. Topologie sítě je vždy Point-to-point na krátké vzdálenosti s minimálním výkonem vyzařovaného signálu, takže nehrozí interference a nerozšiřuje celkový elektronický šum v našem životním prostředí. Systém nevyužívá standardní antény a modulace radiových vln, ale párovače (angl. coupler) na bázi elektrické indukce. Minimální výkon je samozřejmě velkým přínosem i pro energetickou nenáročnost, a to i ve srovnání třeba s Bluetooth. Dosah v řádech jednotek centimetrů se někomu nemusí zdát optimální, ale výrobci ho označují za přednost. Například nemuseli řešit zabezpečení na linkové úrovni, přeci jen většinou vidíte, kde se vaše zařízení nachází a s kým ho jste ochotni spárovat. Šifrování tak probíhá pouze na aplikační úrovni, kde by bylo vyžadováno i kvůli řízení datového toku, řazení paketů.


Pro přenos dat používá protokoly OBEX a SCSI, které jsou vyzkoušené a na TransferJetu nezávislé, což jen podporuje praktickou použitelnost celé technologie. Protokol OBEX slouží především k výměně souborů (OBEX Inbox Exchenge), současně s SCSI lze i OBEX použít pro procházení souborů a tiskové služby. SCSI samo pak zajišťuje možnost přístupu a užívání v reálném čase (přehrávání multimediálních souborů etc.)

Úspěch technologie TransferJet závisí především na trhu a rozhodnutí kupujících. Za sebe mohu říci, že podobná technologie, i když nabízí vlastně jen pohodlí a „lenost“ určitě prostor na trhu má, užívání je extrémně jednoduché a využití široké. TransferJet by mohl pomoci snížit počet „děr“ v tělech mobilních zařízení, což by zase vedlo k možnosti navýšit jejich odolnost a pracho- a vodotěsnost bez toho, aby musela vypadat jako výrobek od Komatsu. Bluetooth sluchátka už přestávají být luxusem a indukční bezdrátové nabíjení sice není ještě v produkční fázi, ale pracuje se na něm. Spolu s TransferJetem by tyto technologie mohly brzy zajistit zcela bezkonektorové telefony, tablety a další přístroje. Líbilo by se vám to? Mě ano.

Technologie

Diskuse