AMD A10 Micro-6700T – když dva dělají totéž, není to vždy totéž

7. 1. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Čím chce AMD konkurovat procesorům Core M od Intelu? Trh vysoce mobilních zařízení, tabletů a konvertibilních notebooků rychle roste a bodovat právně v něm je strategií AMD už delší dobu. Micro série známé značky A10 by mohla být odpovědí, pokud by ji ovšem AMD dokázalo vyrobit současnými technologiemi...

AMD A10 Micro-6700T – když dva dělají totéž, není to vždy totéž

Koncem listopadu minulého roku jsme si na stránkách notebook.cz představili procesor Intel Core M 5Y70. Dnes můžeme navázat jeho přímým konkurentem a udělat si malé srovnání, co dokáže ve stejné kategorii AMD. Oba procesory mají stejné TDP, tedy 4,5 W, což je z pohledu výrobce zásadní, protože přesně vymezuje, do jakých a jak velkých či jak chlazených přístrojů ten který procesor lze použít. Podobný jsou i další charakteristiky, například takt procesoru, počet zpracovávaných vláken nebo datum oficiálního vydání, procesory od sebe dělí pouhých 10 dní. Jsou zde ovšem i propastné rozdíly – především ve výrobní technologii, neboť Intel používá přesně poloviční (14 nm) oproti AMD (28 nm). Také jste zvědaví, jaký praktický efekt tento rozdíl přináší?

A pokud si chcete připomenout charakteristiky Intelu, můžete znovu pročíst náš předchozí članek.


AMD A10 Micro-6700T (a samozřejmě též zmiňovaný Intel) jsou Soc, tedy System on Chip, součástka, který v sobě zahrnuje vše potřebné pro výpočetní běh přístroje – procesor, grafické jádro, jižní můstek s potřebnými rozhraními a paměťový řadič. Určeny jsou do malých a vysoce mobilních zařízení s větší baterií, tedy tabletů, subnotebooků, případně různých konvertibilních řešení. TDP 4,5 W umožňuje bezproblémové pasivní chlazení, přístroje tedy mohou být zcela tiché, tedy při použití SSD paměťových zařízení, zároveň je však SoC příliš výkoný pro použití v mobilních telefonech, to kvůli výkonům a kapacitám použitých akumulátorů.

A 10 Micro je založeno na architektuře Puma+, která je pokračováním a rozšířením architektury Jaguar (kterou nalezneme v procesorech Kabini a Temash). Neustálé optimalizace nesou zajímavé výsledky, ale k žádné základní změně stále nedošlo – důvodem je fakt, že AMD se není schopno přesunout k detailnějšímu výrobnímu postupu.


AMD nám nabízí procesor, který má opravdu čtyři fyzická výpočetní jádra, Intel oproti tomu spoléhá na technologii Hyper-Threading, která umožňuje počítat na jednom jádře dvě aplikační vlákna paralelně. Výsledek je dost podobný – čtyři současně zpracovávaná vlákna. Oba konkurenti nabízí i Turbo mód, tedy možnost krátkodobě výrazně zvýšit frekvenci procesoru pro zpracování výkonových špiček. Základní frekvence AMD je 1200 MHz, v Turbo módu může „tikot“ procesoru vystřelit až k 2200 MHz (Intel 1100 -2600 MHz). Doba běhu v Turbo módu záleží jednak na počtu vytížených jader, jednak návrhu a efektivitě chlazení přístroje, v praktických aplikacích se tedy může značně lišit. Zejména u velmi tenkých přístrojů lze samozřejmě očekávat, že čip nevydrží v Turbo modu příliš dlouho, rozhodně ne v porovnání s aktivně chlazenými přístroji. AMD spoléhá na dvoustupňovou vyrovnávací paměť, L1 má 256 kB a L2 2048 kB (standardně uváděno jako 2 MB).

A10 Micro-6700T je plně 64bitový procesor s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES a AVX. Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3L-1333. Řadič je pouze jednokanálový, což se ve výsledku odrazí především na výkonu grafického jádra.

AMD i u svých integrovaných řešení používá značku Radeon, zde se jedná o jádro s modelovým označením R6. Podporuje DirectX 11.2, jádro obsahuje 128 shaderů taktovaných na 500 MHz a šířka paměťové sběrnice je 64 bitů. Omezení výkonu způsobená jednokanálovým zapojením paměti jsem zmínil už výše.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání s procesorem Intel Core M 5Y70 (2 jádra, 1,1-2,6 GHz, 4,5 W TDP – uveden jako druhý)
Cinebench R11,5 Single: 0,6 / 1,1bodů (více je lépe)
Cinebench R11,5 Multi: 1,5 / 2,1 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Cloud Gate): 1218 / 2224,5 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Ice Storm): 15 582 / 35 144 bodů (více je lépe)
TrueCrypt Twofish Mean 100 MB: 0,2 / 0,3 GB/s (více je lépe)
TrueCrypt AES Mean 100 MB: 0,9 / 1,6 GB/s (více je lépe)

Přestože v použitých výkonových technologiích i celkovém nastavení jsou si oba procesory poměrně blízké a i na trhu pro sebe mohou být konkurencí, Intel díky modernímu výrobnímu procesoru AMD v kategorii výkonu dokonale převálcoval. Přesto díky cenové politice by mohlo AMD nějaký kousek trhu urvat, přesto to ale bude mít těžké. Na rozdíl od „plnokrevných“ notebooků, jejichž procesory mají výkonu povětšinou více, než je prakticky třeba, a soutěží se v jiných disciplínách, u vysoce mobilních zařízení je výkon procesorů (v poměru s výdrží baterie) sledován zrakem ostřížím a lidé zatím příliš slevovat nechtějí.

Technologie

Diskuse