Windows 10 – technologie WUDO, čili jak Microsoft zrychluje update aneb inspirace torrentem

4. 8. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Na velký test Windows 10 je zatím z mého pohledu brzy, ale objevuje se řada nových zkušeností s Windows 10, a jednu z nich bychom Vám dnes chtěli přiblížit. Microsoft totiž k co největšímu zrychlení updatu na nové Windows začal používat technologii ne nepodobnou torrentům, kterou sice povolujete v licenčních podmínkách, ale nejednoho uživatele překvapí.

Windows 10 – technologie WUDO, čili jak Microsoft zrychluje update aneb inspirace torrentem

Po upgradu na Windows 10 řada uživatelů zjistila, že se jim najednou výrazně zvedl datový provoz, a to nad míru, kterou by bylo možné vysvětlit jen řadou gadgetů a live aplikací či podobným způsobem. Odpověď je v novém aktualizačním mechanismu, který Windows 10 obsahují.

Microsoft se hodně chlubí tím, že Windows 10 jsou „posledními Windows, které potřebujete“, a nadále budou probíhat aktualizace přesně v momentu, kdy budou hotové, tedy průběžně. Nemyslím si, že by jednou nedošlo k potřebě výraznějšího skoku, i kdyby to snad mělo být jen marketingově. Ale to je jiná otázka. Microsoft díky tmu čelí veliké výzvě – jak distribuovat aktualizace obrovskému počtu lidí, aniž by to porazilo jeho servery nebo si vyžádalo obří investice do vyšší rychlosti a především mnohem větší šíře pásma? A asi vůbec největším problémem je hned ten první krok – rozdistribuovat první instalační balík nových Windows 10.

Jak nejspíše sami víte, Microsoft volil hned několik opatření, z nichž nejviditelnějším je nejspíše ikonka v tray liště, ve které jste si mohli „zarezervovat“ svůj update, takže Microsoft umožňuje stáhnout data podle jakéhosi pořadníku. Kupříkladu můj domácí notebook dnes (4.8.) stále ještě na výzvu ke stažení čeká, trvá to tedy již téměř týden.


Jedním z nástrojů, jak při aktualizacích data ušetřit, je možnost stáhnout update na jeden počítač a pak ho sdílet pomocí P2P (peer-to-peer) technologie, která není nepodobná sdílení souborů přes torrenty, v lokální síti. Technologie se jmenuje Windows Update Delivery Optimization (WUDO). Microsoft však dokázal tuto svou bohulibou inovaci zajímavým způsobem překroutit a použít tak trochu „proti“ uživateli, byť v licenčních podmínkách se vším souhlasíme. Ovšem kdo kdy četl celé licenční podmínky, že?

V defaultním nastavení nových Windows 10 je totiž povoleno nové aktualizace sdílet nejen na lokální síti, ale v celém internetu. To znamená zejména v dnešních dnech poměrně výrazné využívání vašeho internetového připojení a potenciálně i pozorovatelné snížení jeho rychlosti.

Určitou nejistotu vyvolávají i bezpečnostní aspekty – v případě P2P updatů Microsoft velice rychle ztrácí kontrolu nad datovými pakety i aktualizačními daty obecně – jak bude zajištěno, že někdo nevypustí podvržené soubory, které se rychle začnou šířit právě v P2P aktualizační síti?

Je pravda, že i některé Linuxové distribuce jsou šířeny jako torrenty, ale rozdíl zde přeci jen je. Jejich uživatelé to vědí a souhlasí s tím, mohou či spíše musí si ověřit zdroj, ze kterého si novou distribuci stahují. Uživatelé Windows často o tomto způsobu aktualizací nebudou mít ani nejmenší tušení, nehledě na to, že Linux si obvykle pořizují spíše zkušenější uživatelé, kteří se o svůj počítač přeci jen více starají.

V nastaveních Windows 10 jde samozřejmě sdílení napříč internetem snadno vypnout, takže nechci dštít síru na technologii samotnou. Vlastně to ani není nijak těžké, je to otázka 4 kliknutí, pokud víte, kam kliknout. Protože v tuto chvíli nemám k dispozici českou lokalizaci Windows, musíte se spokojit s anglickými obrázky ze serveru pcworld.com. Nejprve je třeba jít do Nastavení:


Poté vyberte Rozšířená nastavení:


Výběr způsobu doručení:


A poté buď vypněte možnost updatů z více než jednoho místa úplně, nebo ji omezte na svou lokální síť:


Samotná technologie WUDO určitě není nic špatného a může opravdu urychlit updaty, což je z bezpečnostního hlediska žádoucí a výhodné. Na druhou stranu, Microsoft tohle nedokázal lidem vysvětlit a i když z hlediska práva se vším souhlasíte, tento přístup „tady máš licenční podmínky a adieu“ se zdá být pro Microsoft stále ještě příznačný a nepříliš sympatický.

Technologie

Diskuse