AMD Ryzen 5 2500U – první benchmarky nových mobilních Ryzenů

30. 11. 2017 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD uvádí nové APU, tedy procesory s integrovanou grafickou kartou, pro notebooky a obecně mobilní nasazení. A už první benchmarky určitě přidělají vrásky v Intelu i NVIDIA, zato by mohly rozprostřít úsměvy na tvářích uživatelů notebooků a zejména těch, kteří si hodlají kupovat nový notebook.

AMD Ryzen 5 2500U – první benchmarky nových mobilních Ryzenů

Není to dlouho, co jsem představoval nové mobilní procesory AMD Ryzen 2. generace v samostatném technologickém článku. A díky předprodejním vzorkům u zahraničních novinářů máme první benchmarky které napovídají, že AMD se jeho obroda povedla a mohlo by úspěšně konkurovat Intelu. Rovnou si řekněme, že procesory jsou to na první pohled výborné a i nejnovější Intely Kaby Lake Refresh v řadě ohledů předčí, přitom by se měly vyznačovat nižší cenou. Dokonce i dodávky by měly být zajištěny v přijatelných objemech a termínech. K úspěchu na trhu jim tedy zatím chybí jediné – přízeň nakupujících, a to jsme my!

První benchmarky jsou získané z procesoru AMD Ryzen 5 2500U, což by ve firemní nomenklatuře měl být procesor střední třídy s TDP 15 W a zároveň konkurent pro Intely Core i5 rodiny U (Ultra Low Voltage), například Core i5-8250U. K dobré orientaci by měl sloužit i fakt, že AMD více méně přebralo označovací schema od Intelu – Ryzeny jsou rozděleny do tří tříd (Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7), mají čtyřčíslicové označení modelu, přičemž první číslice označuje generaci architektury. A písmenko za označením napovídá, do jaké teplotně-výkonnostní třídy procesor patří. A ano, správně, U znamená totéž, co u Intelu, tedy nízkonapěťové procesory. Úmysl AMD je celkem jasný – díky stejnému systému zanečení i jen mírně poučený spotřebitel může snadno postavit proti sobě dva notebooky s dvěma různými procesor. Prostě user-friendly konkurence.


Výhodou AMD je větší zkušenost s výrobou grafických karet, od integrovaných jader v APU se toho od AMD vždy čekalo hodně a implementace architektury Vega se povedla. Vedle desktopových karet tu máme i potenciálně velmi úspěšná integrovaná jádra. A tady NVIDIA nikdy moci soutěžit nebude, neboť sama x86 procesory nevyrábí.

Přibližmě s i ještě základní specifikace testovaného modelu: Ryzen 5 2500U je čtyřjádrový procesor generace Raven Ridge s technologií SMT (Simultaneous Multi-Threading), která je obdobou intelovského Hyper-Threadingu. Umožňuje každému fyzickému jádru vystupovat jako dvě virtuální, nebo, chcete-li, logická jádra, celý procesor se tedy systému hlásí jako osmijádrový. Má TDP stavitelné v rozmezí 12 – 25 W, přičemž za základní nastavení se počítá 15 W (opět obdobné jako u Intelu, výrobci tedy nemusí v zásadě měnit návrhy chlazení).

Ryzen 5 2500U je taktován na 2,0 GHz a Boost při nasazení jednoho jádra dosahuje 3,6 GHz (srovnatelný Intel Core i5-8250U má takty 1,6 a 3,4 GHz). Zajímavě zachází oba výrobci s vyrovnávací pamětí. Ryzen má L1 o velikosti 64 Kb pro instrukce a 32 KB pro data na jedno jádro, L2 cache o kapacitě 2 MB, zatímco Intel jen 1 MB, naopak u L3 disponují Ryzeny pouze 4 MB, zatímco Intel 8 MB. Srovnatelné jsou i paměťové řadiče, kdy oba typy procesorů mají řadič pro DDR4 paměti s frekvencí až 2400 MHz a dva kanály.

AMD se přeneslo do současnosti i ve výbavě svých procesorů novými technologiemi. Jmenujme Precision Boost 2, která rychleji rozhoduje o tom, jak naškálovat výkon jednotlivých jader podle požadovaného zatížení, Mobile XFR, které řídí přetaktování frekvence.

Podívejme se na výsledky testu Cinebench R15, jak je naměřil v HP Envy x360 server notebookcheck.net:



Druhou zásadní částí procesoru je grafické jádro Radeon RX Vega. Ví se toho o něm jen málo, je postaveno na architektuře Vega, má 8 exekučních jednotek a 512 unifikovaných shaderů. Burst frekvence, tedy maximální přetakt, činí 1100 MHz. Podporuje DirectX 12, OpenGL 4.6 a OpenCL 2.2. A i když neznáme mnoho podrobností ze specifikací, i zde máme měření ve 3DMarku z notebookcheck.net:



Nové Ryzeny určitě přinesou zajímavou dynamiku do světa mobilních zařízení. S nimi by opět mohly trochu klesnout ceny notebooků, i když přístroje samotné opět dokážou o něco více o trochu rychleji a s delší výdrží na baterie. A s těmito výsledky o ně určitě bude mezi uživateli zájem, což neumožní výrobcům notebooků, aby menšího producenta ignorovali. Pro uživatele jen dobře. AMD – jen tak dál.

Technologie

Diskuse