Intel Core i5-7300HQ – čtyřjádrový Kaby Lake pro výkonné sestavy

12. 4. 2017 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Pokud vám jsou dvě CPU jádra málo, ale potřebujete stále mobilní výkon, nejspíše budete pokukovat po čtyřjádrových modelech HQ. A pokud požadavky na výkon potřebujete sloučit i s nízkým rozpočtem, řada Core i5 je ta pravá.

Intel Core i5-7300HQ – čtyřjádrový Kaby Lake pro výkonné sestavy

Core i5-7300HQ je takovou chytrou horákyní. Jde o čtyřjádrový model, který podporuje přetaktování (technologii Intel Turbo Boost), ale již ne Hyper-Threading, počítání dvou vláken na jednom fyzickém jádře. Tedy kompromisní přístup. Ale velice pozitivně se odrazí na ceně. A k čemu je takovýhle procesor dobrý? Já bych ho doporučil především do nízkorozpočtových herních sestav. U PC her záleží většinou mnohem více na grafické kartě. Čtyři fyzická jádra odvedou podstatně větší výkon, než čtyři logická, tedy dvoujádrový procesor s Hyper-Threadingem. Navíc čtyřjádrové modely mají vyšší TDP, v případě potřeby jediného jádra se tak může CPU naplno rozběhnout na nejvyšší frekvence a nezpomaluje ho nutnost chlazení. A za ušetřené peníze oproti Core i7 můžete pořídit o řadu vyšší grafickou kartu.

Procesory Kaby Lake jsou drobnou evolucí starších Skylaků. Využívají stejnou architekturu, ale vylepšený 14nm proces výroby FinFET tranzistorů, což vyústilo ve vyšší frekvence. Výměna Skylaku za Kaby Lake tedy moc smysl nedává. Pokud máte procesor Haswell, určitou změnu pocítíte. A pokud starší, je Kaby Lake vynikající volba.

Čtyřjádrové plnonapěťové procesory Kaby Lake mají zatím nejsilnější konkurenci ve zlevněných Skylacích, AMD v této části trhu ovšem chystá procesory generace Ryzen, které by do situace mohly dost výrazně promluvit. Jejich výhodou bude pravděpodobně vyšší paralelizace, tj. Počet jader, výkon na jedno jádro nejspíše zůstane o něco lepší u Intelu.

Zdroj: notebookcheck.net
Zdroj: notebookcheck.net

Architektura Kaby Lake je posledním krokem Intelu podle jejich tick-tock-optimalization strategie, Kdy se po nové architektuře a výrobním procesu všechno co nejdokonaleji doladí. Je tedy jasné, že posuny nejsou výrazné, ale zase dostáváte nejvyšší dosažitelnou efektivitu. Předchozí generace se soustředily především na snížení nároků na napájení, což trochu paradoxně vedlo k situaci, kdy nejvyšší skóre v syntetických benchmarcích měly starší procesory Haswell, byť také s podstatně vyššími energetickými nároky. Kaby Lake díky navýšeným frekvencím tuto situaci mění, ale procesory i5 stejně nikdy žádné rekordy netrhaly.

Core i5-7300HQ je čtyřjádrový plnonapěťový procesor s podporou technologie Turbo Boost, která umožňuje dočasně přetaktovat procesor, její využití je hlavně v oblasti méněvláknových aplikací, nejvyšší udávaná hodnota lze dosáhnout pouze s vytížením jediného jádra. Pro potřeby šetření se umí procesor podtaktovat, ovšem i výkon je odpovídajícím způsobem snížen. Nevytížená jádra procesoru se navíc mohou úplně vypnout, dochází tak k další úspoře. Vyrovnávací paměť v procesoru je třístupňová, L1 má 256 kB, L2 1024 kB a L3 celkem 6144 kB. Frekvenčně je procesor v základu naladěn na 2500 MHz, které by měl udržet i při běhu na všechna jádra v plné zátěži a dlouhodobě, při kratší zátěži může frekvence vystoupat výše, v případě vytížení jediného jádra až na 3500 MHz.

Intel Core i5-7300HQ je plně 64bitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2), x86-64 a AVX 2.0. Stejně jako u předchůdců nechybí instrukce AES-NI, které umožňují mnohem lepší hardwarovou podporu kryptografických funkcí, projevit by se měly zejména na práci se šifrovanými disky, kde opět poklesnou latence, Intel SGX a Secure Key. Samozřejmostí je i podpora obvyklých virtualizačních funkcí (VT-d i VT-x včetně EPT).

Důležitou součástí je i dvoukanálový paměťový řadič, který jako jedna z mála částí uvnitř čipu prošel inovací – tentokrát zvládne obhospodařovat 64 GB paměti DDR4 už od frekvence 2400 MHz, pak také DDR4-2133 a DDR3L-1600.

TDP bylo zachováno na 45 W a schová se pod něj i integrovaný čipset a VRM (Voltage Regulator Module – určuje napětí na jednotlivých částech procesoru). Výhody 14nm FinFet+ procesu byly konzumovány zvýšením frekvencí. Pro potřeby mobilnějšího nasazení nabízí výrobce standardní snížení TDP na 35 W, ovšem s poměrným snížením frekvencí a výkonu.

Připraveno je i integrované grafické jádro Intel HD Graphics 630 (verze GT2). To má 24 shaderů (v intelovském názvosloví exekučních jednotek), jejichž takt se bude pohybovat mezi 350 a 1000 MHz podle toho, co TDP dovolí. Výkon bude poměrně hodně záležet na osazené systémové paměti. V případě DDR4-2400 pamětí v dvoukanálovém zapojení by integrovaný čip měl stačit prakticky na jakékoli 3D hry v základním rozlišení a se sníženými detaily, naopak při DDR3 pamětech a jednokanálovém zapojení nebudou výkony o nic moc lepší, než u starších jader. Úspěchy ve vývoji integrovaných karet dost možná dokládá i fakt, že NVIDIA ani AMD neuvedly v nové generaci (Pascal a Polaris/Vega) lowendová řešení. Karty jako GeForce 920M nebo i 930M s obdobným výkonem jen prodražují notebooky jak svou cenou, tak složitějším chlazením. Na druhou stranu v návrhu Intel HD 630 nedošlo oproti předchozí generaci k žádnému znatelnému vývoji kromě podpory nových kodeků. Přesto lze očekávat určité navýšení výkonu, to protože výpočetní jádra čipu mohou vykonat stejnou práci jako dříve rychleji díky vyšším frekvencím, takže na grafickou část zbude více TDP – tedy alespoň teoreticky. Z výstupů jsou nativně podporovány DisplayPort 1.2 a eDP 1.3 a HDMI 1.4a. Podpora HDMI 2.0 je možná pouze konverzí přes DisplayPort.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání s přímým předchůdcem, procesorem Intel Core i5-6440HQ (4 jádra, 2,6-3,5 GHz, 45 W TDP) jako druhým v pořadí:

• Cinebench R15 Single: 144 / 145 bodů (více je lépe)
• Cinebench R15 Multi: 514 / 513 bodů (více je lépe)
• 3DMark 2013 (Fire Strike Physics): 6627 / 6679 bodů (více je lépe)
• 3DMark 2013 (Cloud Gate Physics): 4719 / 4717 bodů (více je lépe)
• 3DMark 2013 (Ice Storm Std. Physics): 53 197 / 48 028 bodů (více je lépe)
• 3DMark 11 Perf. Physics: 6298,5 / 5773 bodů (více je lépe)
• wPrime 2.0x 1024m: 347,8 / 348,4 s (méně je lépe)
• Super Pi Mod 1.5 XS 32M: 590 / 571,4 s (méně je lépe, zatěžuje pouze jedno jádro)

Srovnání ve většině testů mezi Kaby Lake a Skylake ukazuje, že rozdíly u obdobně taktovaných CPU jsou většinou v rozmezí statistické chyby. Výsledek lze shrnout stejně jako na začátku článku – Kaby Lake jsou výborné procesory, pokud obměňujete starší techniku, ale vyhazovat kvůli nim Skylaky nebo i Broadwelly nemá smysl, tedy pokud mluvíme pouze o výkonu procesoru a nezahrneme další technologie v noteboocích – nové porty, lepší úložiště, dostupnější IPS displeje.

Technologie

Diskuse