USB 3.1 a rozdíl mezi Gen1 a Gen2

19. 4. 2017 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Označení revize standardu pro univerzální sériovou sběrnici a označení typu konektoru – co je co a jak tomu vlastně rozumět? V dnešním článku najdete krátké shrnutí a jednoduchý návod, jak porozumět zkratkám ve specifikacích notebooků, tabletů či mobilních telefonů.

USB 3.1 a rozdíl mezi Gen1 a Gen2

V recenzích i představeních nových notebooků se často používají zkratky a názvy, které redaktoři, prodejci či experti považují za naprosto samozřejmé, ale pro běžného uživatele, který jen hledá nový přístroj na výměnu toho tři čtyři roky starého, to může být příslovečná španělská vesnice. A zrovna porty USB jsou něčím, co používáme dnes a denně a máme vůči němu docela vysoká očekávání. Nahrávání filmů na datové nosiče, komunikace a dobíjení mobilních telefonů, k tomu všemu je zapotřebí. A tak si dnes udělejme trochu pořádek v pojmech kolem USB 3.1.

Na začátek maličko historie – sahá do roku 1994, kdy se spojilo sedm velkých IT společností, aby vytvořily univerzální sběrnici pro připojování a napájení periferií. V roce 1996 vyšla první oficiální specifikace USB 1.0 Low Speed (do 1,5 Mbit/s). Následovalo USB 1.1 Full Speed v roce 1998 a od roku 2000 tu máme USB 2.0 High Speed, s nímž se zachovává plná kompatibilita dodnes. A 17 let kompatibility – takovou dobu hned tak v oblasti hardwaru nenajdete!


V roce 2008 přišel standard USB 3.0 SuperSpeed, který přinesl více než desetinásobné rychlosti proti USB 2.0 – až 5 Gbit/s. A nejnovější verze pochází z roku 2013, i když se mohutněji rozšířila mezi zařízení, zejména mobily a základní desky počítačů, až v minulém roce. A s ní se změnilo i číslování. Nový standard USB 3.1 SuperSpeed+ s rychlostí až 10 Gbit/s se nyní nabízí jako USB 3.1 Gen2. A starší standard USB 3.0 nejčastěji najdete pod pojmenováním USB 3.1 Gen1. Alespoň oficiálně. Protože věci nemají být nikdy moc snadné.

Kromě změny standardu se totiž také měnily konektory. Starší verze – USB 2.0 a 3.0 – pracovaly s konektory A („velký“, nejběžnější na PC), B a jejich Mini a Micro variantami (Micro B - nejběžnější na telefonech). Vlastní jim byla pevná prostorová orientace – šly zapojit jediným způsobem. Po zavedení USB 3.0 navíc došlo k barevnému odlišení u A konektorů – plastový „jazýček“ uvnitř konektoru se začal dělat z jasně modrého materiálu, zatímco u USB 2.0 býval a je pravidelně černý.


S USB 3.1 SuperSpeed+ a stále tenčími zařízeními a také s naší pohodlností se objevil požadavek na ještě menší, oboustranný konektor se schopností vést mnohem větší proud – třeba tolik, aby mohl napájet celý notebook. Objevil se tedy konektor USB-C, který je navíc shodný i pro rozhraní Thunderbolt 3. Výrobci ho začali nadšeně propagovat a uvádět ve svých reklamních materiálech, ovšem pro zjednodušení a zkrácení uvádění mnoha různých zkratek vytvořili takové zkřížené názvosloví. Často se tedy setkáte s pojmy USB-C 3.1 Gen1 nebo USB-C Gen1 a podobnými.

Dá se to zobecnit a přeložit:
zkratka USB 3.0 znamená standard USB 3.1 Gen1 SuperSpeed s konektorem A (s modrým „jazýčkem“) a rychlostí do 5 Gbit/s
USB-C Gen1 (případně USB-C 3.1 Gen1 apod.) znamená USB 3.1 Gen1 SuperSpeed s konektorem C a rychlostí do 5 Gbit/s
USB-C Gen2 (případně USB-C 3.1 Gen2 apod.) znamená USB 3.1 Gen2 SuperSpeed+ s konektorem C a rychlostí do 10 Gbit/s

Pokud není výslovně uvedena podpora Thunderboltu 3, obvykle podporován není, protože ač používá stejný port a kabeláž, potřebuje vlastní hardwarový řadič.

Technologie

Diskuse