ASUS - AMD - SLI - první na světě

24. 11. 2004 01:35    Rubrika: Tiskové zprávy

ASUSTeK Computer uvedla na český a slovenský trh novou základní desku ASUS A8N-SLI Deluxe, ASUS A8N-SLI Deluxe je světově první základní deskou založenou na platformě AMD, která podporuje technologii SLI (Scalable Link Interface), umožňující současnou práci dvou PCI Express grafických karet.

A8N-SLI zahrnuje několik exkluzivních vlastností, speciálně vyvinutých společností ASUS. Patří k nim například technologie EZ Plug a EZ Selector (EZ Switch). EZ Plug přizpůsobuje napájení tak, aby vyhovělo vyšším požadavkům na napájení duálních PCI Express grafických karet. EZ Selector umožňuje snadnou aktivaci SLI (Scalable Link Interface) módu.

„S pomocí společnosti ASUS jsme vytvořili skutečnou SLI technologii, poskytující vysoký grafický výkon každému, kdo ho vyžaduje,“ řekl Drew Henry, generální ředitel pro vývoj platforem ve společnosti nVidia. „A8N-SLI je první deska, která úspěšně integruje naši nVidia nForce4 SLI technologii, přizpůsobenou pro hraní nejnovějších 3D titulů.“
Grafické karty na desce SLI potřebují dostatek prostoru
Vysoce výkonné grafické procesory (GPU) patří k nejvíce se zahřívajícím komponentám v počítači. Základní desky SLI, které obsahují hned dvě grafické karty, tedy potřebují zvláště dobrý rozptyl a odvod tepla.

Dva PCI Express x16 sloty umístěné příliš blízko sebe mohou blokovat průchod vzduchu mezi sebou i v rámci celého počítačového systému. Špatné odvětrávání zvyšuje teplotu systému, který se tak stává méně stabilním a současně se zkracuje životní cyklus komponent.

Základní deska ASUS A8N-SLI Deluxe je konstruována tak, že dva PCI Express x1 sloty jsou umístěny mezi dvěma PCI Express x16 sloty pro grafiku, což přináší více prostoru pro průchod vzduchu, než je tomu u jiných konkurenčních SLI řešení. Díky lepšímu průchodu vzduchu je chlazení mnohem efektivnější.

EZ Plug – přímé a spolehlivé napájení
V okamžiku, kdy se systém nachází v SLI módu (činnost dvou PCI Express grafických karet) jsou dodávky energie velice kritické. A8N-SLI zahrnuje patentovanou technologii EZ Plug, která řeší zvýšené požadavky na napájení grafických karet a udržuje tak celkovou stabilitu systému a zvyšuje kompatibilitu grafických karet.

Když je napájecí zdroj umístěný daleko od PCI Express slotů, tak dlouhá propojovací cesta může vést k poklesu dodávek energie. Dlouhá propojovací cesta způsobuje také zbytečné poruchy a překáží dalším komponentám. EZ Plug je umístěn hned vedle slotů PCI Express, což omezuje ztrátu energie a udržuje stabilní napětí během přenosu a zaručuje vysokou spolehlivost systému.

EZ Selector – snadné vkládání karet minimalizující možnost poškození
Základní deska SLI musí mít SLI volič karty (SLI Selector Card), který umožňuje přepínat mezi SLI módem (duální grafické karty) a normálním módem (samostatná grafická karta). Prostor mezi dvěma PCI Express x16 sloty bývá většinou velice stísněn. Vkládání a vyjímání voliče karty je pak velice obtížné a při tomto úkonu může snadno dojít k poškození sousedních komponent a samozřejmě také samotného voliče karty.

A8N-SLI Deluxe, jako jediná základní deska na světě, zahrnuje patentovanou technologii EZ Selector. Tato inovativní technologie využívá speciálně navržené patice přizpůsobené pro SLI volič karty a umožňující snadné vkládání a vyjímání. Při opakovaném vkládání a vyjímání pak nedochází k dotekům s okolními komponentami, což zvyšuje životnost těchto součástí a samozřejmě i životnost celé desky.

Toto výkonné řešení rovněž zahrnuje oblíbené technologie AI společnosti ASUS – AI NOS a AI NET2.

AI NOS – posílí výkon když je ho nejvíce potřeba
AI NOS zjišťuje zatížení systému a automaticky posílí jeho výkon. Na rozdíl od jiných mechanismů "dynamického přetaktování", které přetaktují pouze podle teploty, AI NOS kontroluje spotřebu energie a zvyšuje rychlost CPU pouze tehdy, je-li to potřeba.

AI NET2 – diagnostika spojení LAN před spuštěním operačního systému
Jakmile zapnete systém, AI NET2 vzdáleně zjišťuje připojení kabelem a hlásí jakékoliv chybné spojení s přesností na 1 m a až do délky kabelu 100 m.

"Základní deska ASUS A8N-SLI Deluxe poskytuje plno výhod ohromujícího výkonu nabízeného procesorem AMD Athlon 64 FX" řekl Daryl Sartain, ředitel AMD Microprocessor Business. Dále pokračuje: "Naši zákazníci mohou mít výjimečně silný a spolehlivý systém díky novému designu základní desky ASUS A8N-SLI Deluxe, její zdvojené paměti a zdvojené grafické karty, spolu s neuvěřitelně výkonným procesorem AMD Athlon 64 FX."
"VoodooPC je známé pro své používání pouze toho nejrychlejšího a nejbezpečnějšího vybavení na trhu s osobními počítači. ASUS A8N-SLI Deluxe je přesně to, co jsme hledali do našich systémů, velmi dobře odpovídá našim představám. Je stabilní, ale co je nejdůležitější, že jsme vypálili rybník konkurenci ve výkonnosti a vlastnostech," řekl Rahul Sood, prezident a CTO VoodooPC.

Shrnutí technických parametrů:
- patice 939 pro AMD Athlon 64FX/Athlon 64 CPU
- čipset nVidia nForce4 SLI
- FSB 2000 MHz/1600 MHz
- duální paměti DDR 400/333/266 MHz
- Sloty: 2x PCI-e x16, 2x PCI-e x1, 3x PCI
- 4x SATA 3Gb/s, 2x ATA 133, podpora RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 a JBOD
- 4x SATA 1,5 Gb/s, podpora RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 a RAID 5
- 2x Gbit LAN
- 2x port 1394
Více informací o společnosti ASUS a jejich produktech najdete na: www.asus.com a www.asus.cz.

O společnosti ASUS
ASUSTeK Computer Inc. je vedoucí společností v oblasti základních desek a celosvětovým výrobcem desktopových systémů Barebone, notebooků, kapesních počítačů, IA zařízení, serverů, grafických karet, širokopásmových modemů, bezdrátových řešení, optických mechanik a síťových zařízení. ASUSTeK je připraven neustále přicházet s novými špičkovými technologiemi a poskytovat všem zákazníkům nejhodnotnější řešení, v nejvyšší kvalitě. Společnost ASUSTeK Computer patří již od roku 1998 podle časopisu BusinessWeek`s celosvětově mezi 100 nejvýznamnějších IT firem.