Co o Dothanu říká Intel

11. 5. 2004 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel zahájil dodávky tří nových procesorů Intel Pentium M, které zvýší výkon mobilní technologie Intel Centrino, a tím i možnosti lidí při práci, zábavě a komunikaci. Nové produkty jsou první mobilní procesory vyráběné 90nanometrovou (nm) výrobní technologií společnosti Intel, pracují na vyšším frekvenci, obsahují konstrukční novinky a větší paměť na čipu procesoru – zajišťují tak vyšší výkon.

Co o Dothanu říká Intel

Procesor Intel Pentium M tvoří společně s čipovou sadou řady Intel® 855 a bezdrátovým síťovým rozhraním řady Intel® PRO/Wireless+, mobilní technologii Intel Centrino. Tato mobilní technologie zajišťuje jedinečný mobilní výkon a bezdrátové připojení do sítě, umožňuje přitom delší provoz na baterie a konstrukci tenčích a lehčích notebooků. V současné době existuje více než 130 notebooků založených na mnohokrát oceněné mobilní technologii Intel Centrino, po celém světě je v rámci programu Intel Wireless Verification Program verifikováno přes 32 000 hotspotů a testy kompatibility probíhají u mnoha přístupových zařízení, poskytovatelů služeb a na základních konceptech notebooků s mobilní technologií Intel Centrino.2

„Bezdrátové výpočetní systémy přesně odpovídají požadavkům podnikových uživatelů a mobilní technologie Intel Centrino se tak rychle stává nejrozšířenější technologií nasazovanou v podnikových IT systémech,“ řekl/a David Perlmutter, viceprezident a zástupce generálního ředitele Mobile Products Group společnosti Intel. „Nyní máme k dispozici výkonnější systémy, rostoucí zázemí aplikací a služeb, propagační kampaně a prodej v řetězcích, takže mobilní technologie Intel Centrino je na nejlepší cestě rozšířit „bezdrátový“ životní styl kromě firem i mezi spotřebiteli doma a na cestách.“

Pokročilá technologie maximalizuje mobilní výkon a produktivitu
Procesory Intel Pentium M 735, 745 a 7553, dříve známé pod kódovým jménem Dothan, jsou standardně vyráběny špičkovou 90nm technologií společnosti Intel – je to nejvyspělejší postup výroby polovodičových součástek v odvětví. Tento 90nm proces umožňuje výrobu menších a rychlejší tranzistorů, společnost Intel výkon ještě dále zvyšuje použitím nataženého křemíku, a vytváří tak výkonnostní rezervu. Společnost Intel začala technologii nataženého křemíku používat v masové výrobě jako první a díky kombinaci 90nm výrobního postupu a 300mm plátků dosahuje (ve srovnání s dřívějšími 200mm plátky) dvojnásobné výrobní kapacity.

Nové procesory založené na mobilní mikroarchitektuře Intel zajišťují až o 17 procent vyšší výkon (při porovnání s procesory předchozí generace), obsahují 2 MB integrované vyrovnávací paměti 2. úrovně (L2) se správou energie, dále vylepšenou mikroarchitekturu a pracovní takt až 2 GHz.2 Nové procesory a nedávno uvedené síťové rozhraní Intel PRO/Wireless 2200BG mobilní technologii Intel Centrino umožňují přehrávat video ve vyšším rozlišení, zajišťují vyšší rychlost odezvy aplikací, lepší multi-tasking a rychlejší bezdrátový přenos dat.

Díky kompatibilitě vývodů s předchozí generací procesorů Pentium M mohou OEM výrobci integrovat nové komponenty do stávajících systémů. Plná kompatibilita rovněž znamená, že firmy mohou v rámci programu Intel Stable Image Platform využít výkon nových procesorů bez nutnosti měnit image systému pro notebooky s mobilní technologií Intel Centrino .

Všechny tři procesory podporují technologii Enhanced Intel® Speedstep®, která umožňuje optimalizovat výkon aplikací a dobu provozu na baterie.

Mobilní technologie Intel Centrino zbavuje spotřebitele kabelů
Podle analytické firmy IDC prodej přenosných PC roste dramaticky rychle, přičemž prodej běžným spotřebitelům je zde nejrychleji rostoucí segment.4 Notebooky s nejnovější mobilní technologií Intel Centrino zajišťují svobodu a flexibilitu při práci s počítačem a komunikaci ve stále větším prostoru – ať již se jedná o sledování filmů na různých místech bytu, bezdrátové hraní síťových her nebo studium v pokoji, ve škole či na veřejném hotspotu.

Jak si „bezdrátový“ styl života získává oblibu mezi spotřebiteli, objevují se i nové služby a obsah, včetně zajímavých digitálních médií. Například letní turista v Universal City Walk se může prostřednictvím vysokorychlostního 802.11g bezdrátového síťového rozhraní dívat na živé televizní vysílání OnAir Entertainment*. Na filmovém festivalu v Cannes budou v americkém pavilónu prostřednictvím bezdrátových sítí 802.11g a 802.11a pro všechny notebooky s mobilní technologií Intel Centrino dostupné trailery a filmy ve vysokém rozlišení.

Počátkem roku zahájila společnost Intel celosvětovou reklamní kampaň mobilní technologie Intel Centrino zaměřenou na kupující z řad rychle se rozvíjejícího segmentu spotřebních uživatelů přenosných počítačů. Kampaň se skládá z televizní, tištěné a on-line reklamy a venkovních instalací. Společnost Intel bude v druhé polovině roku spolupracovat na výbavě prodejen a školení personálu o mobilní technologii Intel Centrino s prodejními řetězci, jako je Best Buy, Circuit City, CompUSA, Office Depot a dalšími.

Specifikace, ceny, dostupnost
Nové procesory Intel Pentium M budou dostupné v systémech s mobilní technologií Intel Centrino, uvedených dnes a v průběhu čtvrtletí. Společnost Intel rovněž dodává boxované verze nových procesorů Pentium M pro autorizované distributory a systémové integrátory po celém světě.

ProcesorFrekvenceRychlost FSBL2 CacheTepelné ztráty NapájeníPouzdraCena 1 000 kusů
Intel Pentium M 7552 GHz / 600 MHz v úsporném režimu400 MHz2 MB21W1.276-1.34VMicro FCPGA a Micro FCBGA637 USD
Intel Pentium M 7451.80 GHz / 600 MHz v úsporném režimu400 MHz2 MB21W1.276-1.34VMicro FCPGA a Micro FCBGA423 USD
Intel Pentium M 7351.70 GHz / 600 MHz v úsporném režimu400 MHz2 MB21W1.276-1.34VMicro FCPGA a Micro FCBGA294 USD

Společnost Intel je největším světovým výrobcem mikroprocesorů, a zároveň je předním výrobcem počítačových, síťových a komunikačních produktů. Podrobné informace o společnosti Intel jsou k dispozici na www.intel.com/pressroom nebo www.intel.com/cz/pressroom.

(1) Při porovnání s procesorem Pentium M 1,70 GHz “Banias” pomocí MobileMark 2002. Zdroj: Intel® Corporation Configuration: Intel® Pentium® M Processor 755, Intel® Pentium® M Processor 735, Intel® Pentium® M Processor 1.70 GHz, with Intel® 855PM chipset on IBM* T41p, BIOS 3.03 C3, 1GB (2 X 512 MB) Micron MT16VDDF6464HG-335C2 PC2700 DDR 333 CL2.5 memory, ATI Mobility Fire GL T2 AGP 4x, 128MB Memory, Graphics driver ATI 6.14.10.6392, Hard drive Hitachi HTS726060M9AT00 7200RPM 60GB, Disk Drive controller Microsoft* default UDMA-5, Microsoft* DirectX* 9.0b, Network Card Intel Pro/1000 driver Intel® 6.4.16.36, Wireless network card driver Intel 1.2.1.1, Battery capacity 72WH, Screen size 14.1”, Screen resolution TFT 1400x1050, Screen brightness 30 nits, Weight 3.9 Lbs, Microsoft* Windows* XP Professional Build 2600 SP1 on NTFS file system, Portable/Laptop Power Management Mode.
(2) Zdroj: Intel Corporation.
(3) Čísla procesorů Intel neudávají výkon procesoru. Slouží k rozlišení různé výbavy procesorů s rámci produktové řady, ale ne k porovnání mezi těmito produktovými řadami. Podrobnosti viz http://www.intel.com/products/processor_number.
(4) IDC Worldwide Quarterly PC Tracker – prosinec 2003

Intel, logo Intel, Pentium, Intel Centrino jsou ochranné značky nebo registrované značky společnosti Intel Corporation nebo jejích dceřiných společností ve Spojených státech a dalších zemích.

* Další názvy a značky mohou být nárokovány jako vlastnictví jiných subjektů.

Výkon se bude při různých konfiguracích systému lišit. Kupující by měl při porovnávání výkonu a výběru systému používat různé zdroje informací. Další informace o výkonu výrobků společnosti Intel jsou k dispozici na http://www.intel.com/performance/resources/limits.htm.

+ Bezdrátová konektivita a některé další funkce mohou být podmíněny nákupem dalšího softwaru, služeb nebo externích doplňků. Dostupnost veřejných přípojných míst k bezdrátové síti je omezená. Výkon systému byl měřen pomocí MobileMark* 2002. Výkon systému, doba provozu na baterie, výkon a funkce bezdrátové sítě se mohou v závislosti na konkrétní hardwarové a softwarové konfiguraci lišit. Další informace naleznete na http://www.intel.com/products/centrino/more_info.

Tiskové zprávy

Diskuse