Intel Xeon - čtyřjádrové procesory

6. 9. 2007 15:49    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel uvádí první průmyslově standardizované čtyřjádrové procesory pro výkonné servery

Intel Xeon - čtyřjádrové procesory

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Intel nyní nabízí přes dvacet modelů čtyřjádrových procesorů pro servery a stolní počítače s parametry spotřeby od 50 wattů a frekvence do 3 GHz.

Společnost Intel představila čtyřjádrové procesory vytvořené speciálně pro víceprocesorové (tzv. multi-processor – MP) servery, na nichž se provozují aplikace vyžadující bezkonkurenční výkon, spolehlivost a škálovatelnost. Takové aplikace se zpravidla používají ve virtualizovaném prostředí a slouží ke konsolidaci serverů, provozování databází, podnikových systémů a analýze dat prostřednictvím metod business intelligence.

Oproti předchozí generaci dvoujádrových procesorů společnosti Intel přináší šestice nových čtyřjádrových procesorů řady Xeon® 7300 více než dvakrát vyšší výkon, a v přepočtu na jeden watt výkon dokonce více než trojnásobný. Firma tak za méně než patnáct měsíců završila dynamický přechod na inovativní a energeticky efektivní mikroarchitekturu Core™. Energeticky efektivní výkon této platformy, doplněný o rozšířené možnosti virtualizace, umožní zákazníkům výrazně snížit celkové náklady na vlastnictví.

Energeticky efektivní řada 7300 pracuje na frekvencích do 2,93 GHz při spotřebě 130 wattů. Intel dále nabízí několik 80wattových procesorů a 50wattovou verzi na frekvenci 1,86 GHz pro čtyřprocesorové blade servery a velkokapacitní “racky“. Čipová sada Intel® 7300 disponuje technologií optimalizovaného přenosu dat (Data Traffic Optimizations). V kombinaci s dalšími technologiemi pro zlepšení přenosu dat mezi procesory, pamětí a I/O rozhraními tak vytváří sada Intel® 7300 vyváženou platformu. Společnost HP dosáhla na blade serveru HP ProLiant BL680c G5 se čtyřmi čtyřjádrovými procesory Intel® Xeon® E7340 na frekvenci 2,4 GHz nového světového rekordu** v kategorii blade serverů na benchmarku SAP® Sales and Distribution (SD), a to díky výsledku 3500 SD uživatelů.

„Víceprocesorové servery s procesory Intel Xeon jsou klíčovou součástí firemní infrastruktury,“ uvádí Tom Kilroy, viceprezident a ředitel Digital Enterprise Group společnosti Intel. „Díky nové řadě Xeon 7300 společnost Intel zpřístupňuje nové úrovně výkonu a výkonu na jeden watt. Přinášíme mikroarchitekturu Intel Core do inovativních systémů, jako je čtyřprocesorový blade server disponující celkem 16 výpočetními jádry, který spotřebuje mnohem méně energie než starší modely.“

Nové úrovně virtualizace a škálovatelnosti

Zpřístupněním výhod mikroarchitektury Intel Core s výkonem čtyř jader a virtualizační technologií Intel® VT pro výkonné servery společnost Intel zákazníkům zajistila ideální platformu pro virtualizaci a konsolidaci serverů.

Kromě dvojnásobného počtu jader přináší kombinace procesorů řady 7300 a čipové sady Intel 7300 až čtyřikrát vyšší kapacitu operační paměti než předchozí víceprocesorové platformy. V důsledku je tak možné dosáhnout vysokého stupně konsolidace a tím i úspory prostor, energie a provozních nákladů.

Po uvedení řady Xeon 7300 budou uživatelé moci sloučit všechny své serverové zdroje na architektuře Intel Core, a to s jednojádrovými, dvoujádrovými i vícejádrovými procesory, do jedné dynamické virtuální serverové infrastruktury. Tím je možné migrovat virtuální stroje za provozu a otevřít cestu k novým způsobům použití v oblastech, jako je zálohování, vyvažování zátěže, zotavení po havárii nebo údržba serverů. Novou generaci 45nm mikroarchitektury Core bude možné v těchto oblastech použít s pomocí již dříve ohlášené migrační technologie Intel VT FlexMigration.

„Společnosti VMware a Intel spolupracovaly na optimalizaci aplikace VMware ESX Server* na procesorech Xeon 7300 a výsledkem je nová úroveň výkonu tohoto kombinovaného řešení,“ říká Brian Byun, viceprezident Global Partners and Solutions společnosti VMware. „Díky čtyřjádrovým procesorům Intel® Xeon řady 7300 budou mít naši partneři a zákazníci větší možnost výběru a větší výkonové rezervy u serverových systémů se čtyřmi čtyřjádrovými procesory. Kombinace novinek založených na platformě Intel s vylepšenou kompatibilitou řešení VMware VMotion* zákazníkům přinese vyšší návratnost investic do virtuální infrastruktury VMware.“

Servery se čtyřjádrovými procesory Intel Xeon řady 7300 dosahují při virtualizaci mimořádných výsledků a vykazují až o 167 procent vyšší výkon než předchozí generace. Tento výsledek ukázala měření softwaru Virtual Iron 4.0, test vConsolidate.

Souběžně uvedený 50wattový procesor se spotřebou 12,5 wattu na jádro umožní výrobu energeticky efektivních systémů – například čtyřprocesorových blade serverů a kompaktních velkokapacitních “racků“. Další zvyšování produktivity firem umožňuje Intel nabídkou systémů s vyšší kapacitou operační paměti a až 32cestnou škálovatelností.

Nová řada čtyřjádrových procesorů Intel Xeon 7300 navazuje na vůdčí pozici čtyřjádrových procesorů Intel Xeon řady 5300 a vytváří nové světové rekordy** při standardizovaném měření výkonu:

Společnost HP dosáhla se svým serverem HP ProLiant DL580 G5 několika světových rekordů. V benchmarku TPC*-C, který měří databázový výkon, server HP překonal předchozí rekord, když dosáhl skóre 407,079** tpmC při 1,71 USD/tpmC na databázi Microsoft SQL* Server. V testu SAP*-SD, který měří výkon ERP, společnost HP vytvořila nový rekord 3705 SD uživatelů**. Test SPEC*web2005, sledující výkon webserveru, potvrdil nejlepší výkon všech dob, 30 261 bodů.

Server Fujitsu-Siemens PRIMERGY* RX600 S4 s BEA JRockit JVM dosáhl rekordního výsledku v SPECjbb*2005 – 437 412** BOPS, který představuje o 101 procent lepší výsledek než u systémů s procesory Intel Xeon předchozí generace.

Server IBM* System x3850 M2 dosáhl v benchmarku SPECint*_rate_base2006, který měří výkon celočíselných operací, nového rekordního výsledku 184 bodů**.

Server Lenovo R630 G7 v testu SPECint*_rate2006, zjišťujícím „špičkovou“ propustnost celočíselných operací, dosáhl nového světového rekordu 214 bodů**.

V nejbližších dnech se servery s procesory Xeon řady 7300 chystá uvést více než 50 výrobců včetně firem Dell*, Egenera*, Fujitsu*, Fujitsu-Siemens*, Hitachi*, HP*, IBM*, NEC*, Sun*, Supermicro* a Unisys*. Prodejcům, kteří chtějí využít hotové platformy, nabízí společnost Intel serverový systém Intel® S7000FC4UR. Tato platforma přináší vysoký škálovatelný výkon, možnosti rozšíření a prověřenou spolehlivost zejména pro účely virtualizace a konsolidace serverů.

Systémy s procesory Xeon 7300 podporuje rovněž řada výrobců softwaru, přičemž k nim nabízejí inovativní řešení umožňující virtualizaci a škálování výkonu. Patří mezi ně společnosti BEA, Microsoft, Oracle, SAP a VMware. Kromě toho je k dispozici operační systém Solaris pro servery s procesory Intel Xeon včetně tisícovky pro něj vytvořených aplikací, které dokážou okamžitě využít špičkový výkon platforem s Intel Xeon.

Ceny nových čtyřjádrových procesorů se odvíjejí od jejich rychlosti, funkční výbavy a objednaného množství – při odběru 1000 kusů ceny sahají od 856 do 2301 USD. Další informace o výkonnostních charakteristikách čtyřjádrových procesorů Intel Xeon řady 7300 jsou k dispozici na www.intel.com/performance/server/xeon_mp/summary.htm.
Informace o serverovém systému Intel® S7000FC4UR najdete na stránkách www.intel.com/design/servers/platforms/S7000FC4UR.
Popis měření výkonu, použitých systémů a výsledků naleznete společně s upozorněními na www.intel.com/performance/server/xeon_mp/summary.htm a na www. spec.org.

Tiskové zprávy

Diskuse