Stát pomůže s digitalizací

12. 3. 2009 18:49    Rubrika: Tiskové zprávy

Stát prostřednictvím Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (dále NKS) zajistí při přechodu na digitální televizní vysílání technickou a informační podporu specifickým zdravotním a sociálním institucím i osobám se zdravotním postižením. S prostředky na tyto účely se počítá i v rozpočtu zvláštního účtu na digitalizaci, který schvaluje vláda. Pro letošní rok se navrhuje podpora v objemu cca 40 miliónů Kč.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Stát prostřednictvím NKS zajistí při zavedení digitálního vysílání technickou a informační podporu specifickým zdravotním a sociálním institucím a technickou asistenci i osobám se zdravotním postižením. „Dlouhodobá koncepční spolupráce s klíčovými partnery, Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a Národní radou osob se zdravotním postižením v ČR společně s občanským sdružením Trianon, se nyní koncentruje především na zlepšení obousměrné komunikace a dokončení sběru technických údajů a konkrétních potřeb dotčených institucí a osob,“ upřesnil aktivity Zdeněk Duspiva, předseda NKS. Po sérii jednání s příslušnými regionálními zástupci a představiteli dotčených institucí bude následovat prověření žádostí nezávislým technikem, doplněné případně dalšími doporučeními. Schválené technické úpravy a jejich rozsah uhradí poskytovatelům NKS z prostředků zvláštního rozpočtu pro přechod na digitální vysílání. Osobám zdravotně tělesně postiženým bude na základě shromážděných údajů poskytnuta technická asistence, hrazená rovněž ze zvláštního rozpočtu pro přechod na digitální vysílání. „Kromě nezbytné asistence, související s vypnutím analogového vysílání a přechodu na digitální terestrický příjem či jiné alternativy, bychom se chtěli ve spolupráci s partnery zaměřit i na další fáze, včetně podpory a rozvoje dalších digitálních a vzdělávacích projektů jakou jsou možnosti interaktivity či t-governmentu,“ dodal předseda NKS Ing. Duspiva.
Ukončení analogového vysílání čeká část Pražanů již 30. dubna, kdy bude odpojen vysílač Praha – Žižkov. Následovat budou další vysílače. Více informací je k dispozici na www.digitalne.tv a bezplatné infolince 800 90 60 30, která je v provozu v pracovní dny od 8 do 19 hodin.

Tiskové zprávy

Diskuse