Intel a Nokia - první společná laboratoř

25. 8. 2010 09:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel a Nokia vytvořily první společnou laboratoř

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Univerzitní výzkumné centrum se zaměří na vývoj nových uživatelských rozhraní

• Intel, Nokia a Ouluská univerzita oznámily vytvoření společného výzkumného střediska.

• Jedním z prvních cílů nové laboratoře je nabídnout uživatelům veškerý komfort, který nabízejí současná mobilní zařízení.
• Laboratoř je posledním přírůstkem do sítě Intel Labs Europe, tedy evropské sítě výzkumných laboratoří Intel.

Společnosti Intel, Nokia a univerzita v Oulu dnes oficiálně otevřely vývojové středisko Nokia Joint Innovation Center. Středisko bude zaměstnávat zhruba dvě desítky odborníků ve výzkumu a vývoji. Zároveň je posledním přírůstkem do evropské výzkumné sítě společnosti Intel – Intel Labs Europe.

Zpočátku se středisko bude zabývat výzkumem nových mobilních technologií, které zvýší uživatelský komfort a využijí stále větších možností mobilních zařízení. Výzkumníci ve středisku budou usilovat o vytvoření nových rozhraní, jež by se více podobala interakci ve skutečném světě. Uživateli tak nabídnou přirozenější a intuitivnější ovládání mobilních zařízení – stejně jako moderní hry a filmy začaly využívat realistickou 3-D grafiku.

Nové středisko bude spojeno s otevřenou platformou MeeGo, kterou Nokia nedávno uvedla na trh ve spolupráci se společností Intel. MeeGo nabízí maximální flexibilitu při vývoji nových 3-D rozhraní u mobilních zařízení – ostatně velká část výzkumu, který bude ve středisku probíhat, bude rovněž zaměřena na otevřené zdroje.

„Jsme přesvědčeni, že propojením našich technických znalostí dokážou společnosti Nokia a Intel více, než bychom dosáhli sami,“ říká Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel a ředitel Intel Labs. „Využití zkušeností odborníků z univerzity v Oulu představuje zajímavou příležitost pro spolupráci na novém, inovativním výzkumu.“

Další oblastí výzkumu by mohly být technologie, které umožní zobrazit 3-D hologram volajícího na telefonu. Jde o funkci, kterou jsme dosud vídali jen ve vědecko-fantastických filmech. Takové technologie uživatele více vtáhnou a nabídnou vyšší komfort než současné metody.

„Nové výzkumné středisko staví na silných vazbách mezi společnostmi Intel a Nokia. Zaměřením na technologii 3-D zde demonstrujeme své odhodlání nabízet uživatelům skutečně originální mobilní rozhraní,“ říká viceprezident a technický ředitel společnosti Nokia Rich Green.

Středisko bude sídlit v Centru pro internetový výzkum univerzity v Oulu a bude úzce spolupracovat se střediskem Oulu Urban Living Labs, jež se zabývá výzkumem čidel a inovacemi v technologicko-sociální oblasti. Společné středisko firem Intel a Nokia bylo inspirováno dříve otevřenými centry, na nichž se podílejí technologické firmy společně s univerzitami. Jsou to například Intel Labs Barcelona vzniklé ve spolupráci s Universitat Politècnica de Catalunya, Intel Visual Computing Institute založené v Německu ve spolupráci se Sárskou univerzitou nebo Intel Labs Berkeley založené ve Spojených státech ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

Tiskové zprávy

Diskuse