Bezdrátový router ASUS RT-N18U s přenosovými rychlostmi až 600 Mb/s

22. 7. 2014 18:08    Rubrika: Tiskové zprávy

ASUS začal v Česku a na Slovensku prodávat výkonný bezdrátový router RT-N18U určený pro provoz v pásmu 2,4 GHz v rámci Wi-Fi sítí standardu 802.11n. Zařízení dosahuje přenosových rychlostí až 600 Mb/s a obsahuje inteligentní bezdrátovou technologii zajišťující větší dosah signálu. Model RT-N18U dokáže zastat kromě funkce routeru ještě další tři režimy – přístupový bod, range extender a režim media bridge pro kabelové připojení k internetu. Router je vybaven rozhraním USB 3.0 i USB 2.0 a také portem Gigabit Ethernet. Novinka se prodává za 1999 Kč, resp. 72,99 euro s DPH a je vhodná pro náročnější uživatele, kteří požadují co největší propustnost bezdrátového připojení v pásmu 2,4 GHz.

Bezdrátový router ASUS RT-N18U s přenosovými rychlostmi až 600 Mb/s

Srdcem routeru RT-N18U je výkonný a přitom úsporný procesor ARM Cortex-A9 s frekvencí 800 MHz, který zajišťuje vysokou rychlost a výkon. Flash paměť s kapacitou 128 MB a 256 MB paměti DDR3 RAM umožňují až 300 tisíc souběžných datových relací, což přijde vhod u multimediálních aplikací, jako je přehrávání streamovaného HD videa, hraní online her a sdílení souborů.

RT-N18U využívá technologii TurboQAM, která v porovnání s běžnými zařízeními standardu 802.11n nabízí zvýšení rychlosti až o třetinu. Maximální přenosová rychlost dosahuje místo 450 Mb/s vysokých 600 Mb/s.

V případě moderních vysokorychlostních širokopásmových připojení je zásadním předpokladem vysoké rychlosti a spolehlivosti připojení zejména přenos dat mezi sítí LAN a internetem. Router RT-N18U je vybaven portem Gigabit Ethernet a hardwarovou akcelerací NAT, díky nimž nabízí plnohodnotný gigabitový internet. Propustnost hardwarového NAT u modelu RT-N18U je dvakrát až pětkrát vyšší než u tradičních softwarových NAT.

O rychlé, spolehlivé a stabilní připojení se stará technologie ASUS AiRadar, která spojuje výkonné zesílení signálu, RF ladění a univerzální funkce pro změnu tvaru vyzařovacího diagramu (beamforming). V porovnání se standardními routery (1) specifikace 11n zlepšuje ASUS AiRadar pokrytí signálem až o 50 % a rovněž zajišťuje zpětnou kompatibilitu se staršími bezdrátovými standardy. Technologie AiRadar v praxi dokáže pokrýt bezdrátovým signálem hned několik místností.

Kromě výchozího režimu bezdrátového routeru nabízí RT-N18U další tři provozní režimy. Režim Range extender (zařízení pro rozšíření bezdrátového pokrytí) umožňuje zlepšit pokrytí signálem u stávajícího bezdrátového routeru, režim přístupového bodu (AP) ocení uživatelé, kteří chtějí rozšířit možnosti stávajícího kabelového připojení o bezdrátovou síť, a režim Media bridge je určen pro zařízení využívající kabelové připojení k internetu, například herní konzole nebo televizory.

Dvojice portů USB – jeden port USB 2.0 na zadní straně a jeden port SuperSpeed USB 3.0 na přední straně – umožňuje snadno sdílet tiskárnu nebo 3G/4G připojení. Po připojení úložného zařízení přes rozhraní USB lze využít také vysokorychlostní sdílení souborů nebo hudby a streamovat HD videa.

Router RT-N18U lze nastavit ve třech snadných krocích během 30 sekund (2). Stačí ho připojit k síti, otevřít webový prohlížeč a spustit průvodce pro rychlé nastavení internetu (Quick Internet Setup). Intuitivní grafické rozhraní nástroje ASUSWRT nabídne i snadnou konfiguraci pokročilých síťových funkcí, jako je určování šířky pásma pro jednotlivé aplikace (QoS). Funkce QoS slouží k optimalizaci, správě a monitorování šířky pásma, kterou lze přidělit jednotlivým aplikacím. Mezi další pokročilé funkce patří mapování sítě a nástroj pro monitorování síťového provozu zobrazující přehled o množství přenesených dat.

Funkce ASUS AiCloud přemění jakékoli úložiště připojené přes USB rozhraní v osobní cloudový server, jenž lze využít pro vzdálený přístup k souborům a streamování multimédií z notebooku, smartphonu nebo tabletu. AiCloud dokáže také automaticky synchronizovat úložiště připojená přes rozhraní USB s ostatními kompatibilními routery ASUS. I velké soubory se díky tomu dají velmi snadno sdílet s rodinou nebo přáteli.

(1) Skutečný výkon se může lišit v závislosti na podmínkách sítě a faktorech prostředí
(2) Doba potřebná pro nastavení vyzkoušená a ověřená společností ASUS. Skutečný čas se může lišit v závislosti na poskytovateli internetového připojení, konkrétním typu připojení, místě a dalších faktorech.

Technické parametry:

Wi-Fi802.11b/g/n (2,4 GHz)
Porty1× 10/100/1000 Mb/s Ethernet WAN, 4× 10/100/1000 Mb/s Ethernet LAN, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0
Přenosové rychlosti Wi-FiAž 600 Mb/s ve standardu 802.11n (2,4 GHz TurboQAM)
Antény3× externí anténa
Rozměry20,7 × 15,0 × 3,7 cm
Hmotnost520 g
Tiskové zprávy . Příslušenství

Diskuse