Technologie RGBW schválena jako standard pro 4K Ultra HD

28. 6. 2016 15:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Během květnového setkání komise ICDM (International Committee for Display Metrology) v San Franciscu bylo oficiálně potvrzeno, že televizní formát RGBW splňuje veškeré požadavky pro zobrazení obrazu ve 4K Ultra HD kvalitě. V návaznosti na schválení RGBW jako 4K se komise shodla i na schválení dalších pokročilých sub-pixelových architektur, mezi které spadá například RGBY a PenTile®, čímž ukončila diskuse kolem kvalit RGBW.

Technologie RGBW schválena jako standard pro 4K Ultra HD

„Doufám, že potvrzením RGBW jako 4K Ultra HD komisí ICDM a uznáním flexibilního uspořádání pixelů pro měření rozlišení, se ukončí spekulace, šíření nepravdivých informací a očerňování zobrazovací schopnosti RGBW ze strany konkurence. Určit rozlišení a kvalitu obrazu pouze na základě počtu pixelů v řádku v dnešní době není přesné. Díky tomuto rozhodnutí se zákazníci budou objektivně orientovat při výběru svého nového 4K Ultra HD televizoru LG,“ říká Marek Sojak z české pobočky LG.

Komise dále rozhodla, že každý test rozlišení musí uvádět i hodnotu modulace kontrastu, která je nutná pro následné posouzení splnění standardů. IDMS modulaci kontrastu definuje jako rozdíl v jasu mezi každým přilehlým řádkem v horizontále i vertikále mřížky řádků se světlem a barvou, které tvoří obraz, nikoli rozlišení.

Ukázalo se, že pravidla nastavená IDMS mohou být úspěšně aplikována na měření rozlišení displejů s flexibilním uspořádáním pixelů. Jedním ze způsobů, jak se vypořádat s existujícím konfliktem s IDMSv1p03b, je zcela opustit termíny, jako je pixel a naopak se zaměřit pouze na subpixely, což je často nazýváno jako subpixelové renderování. Také určení šířky řádků by mělo být prováděno ve smyslu subpixelů. Jakmile se rozlišení přestane vnímat v nevhodném porovnávání subpixelů s pixely, celá situace bude jasnější.

Tiskové zprávy . monitory . televize

Diskuse