3G za levno k ADSL bez paušálu za pevnou

22. 4. 2009 13:46    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Společnost O2 od 11. května 2009 zavede nové tarify pro své služby. Součástí toho budou i různé bonusy pro různé služby. Z pohledu uživatele notebooku mě nejvíce zaujala možnost dokoupení mobilního internetu (CDMA / 3G) ke stávající lince ADSL nebo TV. Kdo už jednu z uvedených služeb má nebo se chystá ji pořídit, bude si moci jako bonus dokoupit také mobilní internet.

Ceny budou následující:

O2 Internet ADSL 8 Mbps 750,- Kč
k tomu jako volitelný bonus
O2 Mobilní Internet (10 GB FUP) 150,- Kč
O2 Mobilní Internet Plus (bez FUP) 450,- Kč

O2 TV Zábava nebo Plus za 650,- nebo 1.180,- Kč
k tomu jako volitelný bonus
O2 Mobilní Internet (10 GB FUP) 250,- Kč
O2 Mobilní Internet Plus (bez FUP) 550,- Kč

Služby jsou určeny pro domácí uživatel, takže veškeré ceny jsou uvedeny včetně DPH. Zvolený tarif mobilního internetu lze aktivovat ke stávající SIM kartě. Kdo u O2 doposud žádnou SIM kartu nemá, dostane kartu novou, která bude určena výhradně pro datové služby. Druhou variantu osobně vidím jako mnohem zajímavější, protože tak uživateli dává možnost použít SIM kartu permanentně přímo v notebooku (vybaveném 3G modulem) nebo USB modemu a mobil zůstává stále volný pro telefonování (navíc není třeba měnit operátora, pokud je jiný než O2).

O2 zatím jako jediný operátor v ČR nabízí použitelné 3G služby na území Prahy, Brna a nedávno jej zavedl také v Plzni. Nejvyšší rychlost si prozatím mohou užívat lidé s plzně, kde je údajně nastaven limit na 3,6 Mbps. V Praze a Brně je to bohužel prozatím "jen" 1 Mbps, ale to by se snad ještě tento rok mělo změnit s tím, jak bude O2 postupně zavádět 3G i do dalších měst. V ostatních částech republiky jsou dostupné datové služby na technologii EDGE nebo GPRS čili necelých 256 kbps. Po dosažení FUP limitu 10 GB u levnějších variant bude snížena rychlost až do dalšího měsíce.

Krátké zprávy

Diskuse