Fujitsu Stylistic R727 – pracovní tablet s magnetickou klávesnicí, dokovací stanicí a výkonnými procesory Core i5 a 7

16. 10. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Zařízení 2-v-1, konvertibilní přístroje... Několik názvů popisuje totéž – tablet se schopnostmi blížícími se notebooku. Přístroj od Fujitsu nabízí výkon procesorů Intel s TDP 15 W, PLS dotykovou obrazovku s 1024 úrovněmi přítlaku, magneticky připojitelnou klávesnici i elegantní dokovací stanici.

Fujitsu Stylistic R727 – pracovní tablet s magnetickou klávesnicí, dokovací stanicí a výkonnými procesory Core i5 a 7

Fujitsu Stylistic patří svou konstrukcí a výbavou k tomu typu přístrojů, které nemají ve své kategorii příliš konkurence, a pokud vás zaujme, nemusíte nijak zvlášť dlouho přemýšlet, co koupit. Na výběr příliš není. Hlavním tahákem je určitě 12,5'' displej dotykovou vrstvou od Wacomu snímající 1024 úrovní přítlaku a aktivním perem. Podle výrobce to je v podstatě další typ biometrické identifikace – 3D podpis. Vhodný program totiž dokáže určit nejen podobnost 2D obrázku, ale i vyhodnotit, jak v kterém místě podpisu tlačíte na pero – tedy 3D podobu vašeho podpisu.

Z hlediska konstrukce je Stylistic R727 především tabletem s možností připojit pomocí magnetického zámku jednoduchou klávesnici. Ta nemá ani numerický pad, ani podsvícení, stejně jako jiné podobné nemá velkou hloubku stisku ani výraznější zpětnou vazbu, ale i přes tyto vlastnosti, dané konstrukcí, má poměrně pozitivní recenze. Tablet má integrovaný sklápěcí stojánek podobně jako Microsft Surface. Kromě něj můžete připojit i dokovací stanici současně s klávesnicí, poté máte k dispozici všechny důležité porty (i včetně třeba VGA a Ethernetu) a tablet získává opravdu prakticky všechny funkce lepšího kancelářského notebooku.

Velikost tabletu je opravdu velice mobilní, rozměry samy jsou 319 x 201 x 9,5 mm, hmotnost 830 g pro samotný tablet a dalších 340 gramů pro klávesnici. Mimochodem, její magnetické zámky udrží tablet ve visu vzhůru nohama, kdy celek držíte jen za klávesnici – alespoň podle jednoho předváděcího videa. Tělo tabletu je celokovové, vyrobené z kombinace magneziové slitiny a hliníku. V přístroji je použita Li-Ion baterie se čtyřmi články a výkonem 34 Wh, která přístroj udrží v chodu až 10 hodin v modu tabletu a 9 hodin s připojenou klávesnicí (měřeno výrobcem na MobileMarku 2014).


V tabletu najdeme dotykový 12,5'' PLS (Plane to Line Switching) displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s antireflexem a dotykovou vrstvou a LED podsvícením. PLS displeje jsou technologicky vylepšené IPS displeje, používají se především pro profesionální účely a jejich hlavní výhodou by měla být trošku vyšší ostrost a lepší kontrast. O dotykové vrstvě jsem již psal výše.

Po displeji je hlavní výhodou tabletu relativně vysoký výkon daný U variantami procesorů Intel Core. Nejběžněji se setkáte s Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), k dispozici jsou i sestavy s Corte i7-7600U nebo naopak Core i3-7100U. Pro výkon v grafických operacích slouží integrovaný čip z procesoru Intel HD 620, který je vhodný na veškerou kancelářskou práci i nejjednodušší hry, v nativním rozlišení displeje zvládne na plné detaily třeba Team Fortress 2 (2017) nebo starší kousky jako Counter Strike GO (2012) nebo Diablo 3 (2012). Paměťový systém je omezen jediným slotem, v tabletu je osazeno 4, 8 nebo 16 GB LPDDR3-1600.

Jako datové úložiště slouží M.2 SS disky s podporou technologie OPAL, na výběr jsou kapacity 128, 256 nebo 512 GB. Opět kladné body pro tento tablet.


Co se týče konektivity, je zapotřebí vědět, že dokovací stanice je (přinejmenším v ČR) volitelné příslušenství a není tedy v ceně. Tablet samotný tedy disponuje Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 a bezdrátovým 4G modemem na microSIM. Vestavěna je i NFC čtečka Z portů je k dispozici pouze HDMI, mini DisplayPort, USB 3.1 Type A (tedy „velký“ konektor), kombinovaný audiovýstup a vstup pro mikrofon na jednom 3,5mm jacku. Dále je ještě k dispozici slot na paměťové karty SD a dokovací konektor. Chybějícího USB-C v takto futuristickém přístroji je jistě velká škoda. Na dokovací stanici pak naleznete další USB a také VGA a Ethernet. Multimediální schopnosti doplnuje dvojice kamer (čelní 2 Mpx, zadní 5 Mpx), duální mikrofon a stereoreproduktory. O bezpečnost se stará TPM.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro, o dalším software výrobce nemluví. Záruka je v době trvání 24 měsíců typu NDB on-site (do druhého pracovního dne u zákazníka).

Koncová cena pro Fujitsu Stylistic R727 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (TB 3,1) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB DDR3 RAM, grafikou Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.1 Type-A, Bluetooth 4.2 a s Win 10 Pro činí 37 182 Kč bez DPH (44 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse