RECENZE: Intel Optane - trocha teorie a popis nastavení, měření a výkony, klady a zápory

21. 9. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Poslední dobou často vídané a masivně propagované slovní spojení Intel Optane, slibuje markantní zrychlení notebooku s klasickým HDD. Některá odvážnější tvrzení dokonce naznačují, že s Optane bude klasický HDD stejně rychlý jako SSD. Zázraky se dějí jen v pohádkách, Optane sice dokáže některé činnosti urychlit, ale o čem to doopravdy je, se dozvíte v tomto článku.

Intel Optane - trocha teorie a popis nastavení, měření a výkony, klady a zápory

Optane jsem poprvé testoval v notebooku Acer Swift 3, a protože je to v noteboocích celkem novinka, rozhodl jsem se napsat tento samostatný článek, s větším množstvím informací, než by sneslo vložení do standardní recenze notebooku.

Intel ví, co zákazníci chtějí, rychlé spuštění operačního systému a načítání dat, a tak už v roce 2007 uvedl na trh technologii nazvanou Turbo Memory, která měla zrychlovat práci klasických HDD (nejčastější brzda celkové rychlosti systému) a zrychlit tak odezvu notebooků, vlastně by se dalo říci, že se tehdy jednalo o jakéhosi předchůdce dnešních SSD. Bohužel šlo tenkrát o veliký propadák, základní myšlenka se zdála být dobrá, ale v praxi se často dostavilo spíše zpomalení, namísto deklarovaného zrychlení. Uplynulo 11 let, HDD jsou stále v prodeji a Intel to zkouší znovu. Optane je na tom o mnoho lépe, reálné zrychlení systému se dostavuje, má to ale několik háčků.

M.2 Intel Optane Memory - uložení ve stejné pozici jako bývají M.2 SSD
M.2 Intel Optane Memory - uložení ve stejné pozici jako bývají M.2 SSD

POZNÁMKA (pro méně znalé): Zásadní rozdíl mezi HDD a SSD je v tom, že HDD je rotační mechanické médium, kde jsou data ukládána na otáčející se disk a čtena tzv. hlavičkou, trochu to vypadá jako zmenšenina gramofonu. Pokud chcete pracovat s daty na HDD, musíte disk otočit do správné polohy a zároveň se musí přesunout i hlavička, ve srovnání s SSD se jedná o hrubou mechanickou záležitost, a to zdržuje nejvíc. Oproti tomu SSD je jeden nebo více čipů, vše probíhá elektornicky. Technicky vzato je i čip mechanická záležitost, ale na tak miniaturní úrovni, že je potřeba hodně dobrý mikroskop, aby to bylo vidět, reakce tak malé ''mechaniky'' jsou diametrálně rychlejší a s daty lze pracovat na několika místech současně, proto je SSD výrazně rychlejší než HDD.

Optane ve stručnosti pracuje tak, že nejčastěji načítaná data, duplikuje do sebe, a tím urychluje práci sytému, oproti notebooku osazenému samotným HDD. Protože je Optane rychlý jako průměrné SSD, čili výrazně rychlejší než HDD, zrychluje každé druhé a další načítání souborů, tedy pokud je rozhodnuto, že mají být uloženy k budoucímu zrychlení. První načtení odpovídá rychlosti HDD. Limitem množství zrychlených dat je kapacita Optane. Jakmile dojde k zaplnění volného prostoru, systém začne určovat, které soubory mají přednost a budou načítány rychleji.

Marketingové materiály říkají, že Optane je inteligentní systém, který se učí / pozoruje, jak uživatel s daty pracuje a podle toho přizpůsobuje svou činnost k maximální rychlosti. Jak se zpívá v jedné české pohádce ''statistika nuda je, má však přesné údaje'' a to je dle mého soudu jediná, i když velmi silná ''inteligence'', která prostě měří četnost používání dat a ta nejžádanější prostě duplikuje na Optane, aby byla rychleji přístupná uživateli. Pokud by měl Optane provádět nějaké složitější výpočty, znamenalo by to zvýšené nároky na energii a to by šlo proti podstatě notebooku, často pracujícího na baterii.

Intel Optane Memory 16 GB - M.2 modul 2280, přední strana s čipy
Intel Optane Memory 16 GB - M.2 modul 2280, přední strana s čipy

POZNÁMKA: Intel Optane je především o čipu, který se prodává v široké škále produktů, např. pro serverová řešení (bylo dříve než pro notebooky), kde se jedná o zařízení s kapacitami podobnými jako u SSD, ale za diametrálně jiné ceny, které začínají na částkách přes 1000 USD a mohou být i násobně výše. Fyzicky jde o PC karty do PCIe slotu nebo 2.5'' formát s redukcí a kabelem do M.2 rozhraní, oba uvedené formáty existují i v levnějších řadách pro stolní PC. Tento článek se primárně věnuje M.2 modulům, určeným pro notebooky (i stolní PC) s využitím pro jednotlivce, i když princip fungování je stejný.

Testovaný Intel Optane Memory je fyzicky M.2 modul formátu 2280, takže se nejen připojuje do stejného rozhraní jako většina dnešních SSD, ale v zásadě i vypadá stejně jako SSD. Pro možnost použití potřebujete procesor Intel, podpora je už od přechozí 7. generace, ale masivní nástup na trh s notebooky začal až s příchodem 8. generace procesorů.

Zásadní rozdíl oproti klasickým SSD je v životnosti paměťových modulů. Zatím co ''obyčejné'' SSD může 1 GB přepsat 6 set krát (záleží na výrobci a kapacitě, ale řádově se jedná o podobná čísla), u Optane je možno přepsat 1 GB více jak 11 tisíc krát (16 GB verze). Takový rozdíl je potřeba k tomu, aby mohla fungovat podstata myšlenky Optane, které má navíc výrazně nižší kapacitu než běžné SSD.

Intel Optane Memory má uvedenou životnost 182.5 TBW, což v přepočtu vychází na 100 GB zápisu denně, při běžném využití by to mělo vystačit na celých 5 let záruky. Pokud dojde k vyčerpání TBW dříve než za 5 let, záruka končí, to je podobné jako u ostatních SSD. Intel aktuálně nabízí dvě kapacity, 16 a 32 GB, u obou je uváděné kupodivu stejné TBW, takže u větší varianty (32 GB) můžete přepsat každé 1 GB ''jen'' 5.703 krát. A hra pokračuje dál. Na trhu jsou také M.2 moduly s označením Intel Optane SSD 800P, v kapacitách 58 a 118 GB (60 a 120 GB), jejich udaná životnost je 365 TBW, což znamená 6293 přepsání jednoho GB u menší celkové kapacity a 3093 přepsání u větší kapacity. V přepočtu na dny to vychází na 200 GB za každý den záruky, která je 5 let.

POZNÁMKA: Některé e-shopy uvádějí (u notebooků) Optane jako doplnění RAM (např. 4 GB RAM + 16 GB Optane, celkem 20 GB), což je zavádějící informace. Na rozdíl od RAM, kde se po vypnutí notebooku ztratí data uložená v paměti, se Optane chová podobně jako SSD a zapsaná data uchovává i bez elektrické energie, správnější spojení specifikace je tedy HDD + Optane. Za tento ''nepořádek'' může do značné míry sám Intel, protože menší moduly do 32 GB, označuje jako ''Memory'' a větší jako ''SSD'', velmi pravděpodobně z marketingových důvodů.

Recenze . Technologie

Diskuse