Představen bezdrátový HDMI standard

7. 9. 2006 00:35    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Společnosti Tzero Technologies a Analog Devices dnes oznámili vyvinutí nového řešení umožňujícího přenášet <a target=_blank href=" http://notebook.cz/__/,clanky,technologie,2006,HDMI,index.html">High-Definition video signál</a> bezdrátově.

Představen bezdrátový HDMI standard

Řešení těchto dvou společností jsou kompatibilní se standardem HDMI v1.2a. Skládá se z vysílače, který zpracovává a komprimuje HDMI signál a přijímače, který signál opět dekomprimuje.

Na přenos je využitá UWB bezdrátová technologie Tzero Technologies s maximální rychlostí přenosu 480 Mb/s. UWB se využívá například i v připravovaném bezdrátovém USB a počítá se s ním i v budoucí verzi Bluetooth.

Zpracovávání signálu a jeho komprimování zabezpečuje technologie společnosti Analog Devices pomocí čipu ADV202, který dokáže v reálném čase zpracovat a komprimovat 1080i a 720p video signál. Video je přitom provázané do sekvence obrázků ve formátu JPEG 2000, který podporuje také bezztrátovou kompresi na rozdíl od současné používané verze JPEG.

Komprimované je zároveň audio a bezdrátově přenášené data jsou automaticky kryptované. Technologie podporuje HDCP standard a v současnosti je dostupná výrobcům koncových zařízení.

zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse