Probíjejí i notebooky Apple. Víme proč.

22. 1. 2008 06:13    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Včera jsme informovali o <a target=_blank href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/0119-Dell">probíjejících šasi některých notebooků Dell</a>, na jejichž hliníkovém povrchu lze nalézt napětí okolo 100V. Naší redakci se podařilo zjistit, že problém není ojedinělý pouze u Dellu a podařilo se nám získat vyjádření technika od Apple:

Probíjejí i notebooky Apple. Víme proč.

Podobné problémy s probíjejícími notebooky měla i společnost Apple Inc. Uživatelé profesionálních notebooků MacBook Pro si občas stěžovali na jemné, ale nepříjemné elektrické probíjení, který mělo po naměření hodnoty kolem 80-100V. Toto probíjení není způsobeno špatnou konstrukcí notebooku či špatného adaptéru. Elektrické probíjení způsobují špatně uzemněné elektrické zásuvky nebo celé el. rozvody, který mohou být ve starých bytech a domech. Zabránění tohoto nepříjemného jevu je velmi jednoduché, a to použití kabelu, který má zemnící kolík, který správně a dostatečně uzemní celý notebook.

Tento problém jsem konzultoval přímo s Apple Inc. a doporučili mě výše zmíněné řešení, které se ukázalo jako opravdu funkční. Dokonce je nyní i v manuálech zmínka, že nejlepších výsledků se dosáhne použitím AC power kabelu (má zemnící kolík) zapojený ve správně uzemněné zásuvce. Dá se také použít AC plug, ale ten neobsahuje zemnící kolík a může tak nastat probíjení na šasi notebooku.

"For best result, always use the AC power cord and connect it to a grounded power outlet when one is available. “

Krátké zprávy

Diskuse