Netbooky mají 7% podíl na evropském PC trhu

18. 10. 2008 00:03    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Podle výzkumu agentury IDC zaznamenávají netbooky v Evropě nebývalý úspěch, což dokazuje jejich vysoký podíl na trhu s počítači.

Netbooky mají 7% podíl na evropském PC trhu

Společně s notebooky se zasloužily netbooky za třetí čtvrtletí 2008 o nárůst počítačového segmentu o 27% oproti stejnému období loňského roku. Celkově se v EU prodalo za třetí kvartál letošního roku 27,9 milionů počítačů, z čehož přes 2 miliony byly právě netbooky – tedy mírně přes 7%. Přitom první netbook, ASUS Eee PC 701, se začal prodávat až před koncem loňského roku. Růst zaznamenaly i notebooky, konkrétně o 52% oproti Q3 2007.

Přitom v posledním čtvrtletí 2008 se očekává výrazný nárůst prodejů netbooků, protože své modely uvede do prodeje mnoho výrobců jako LG, Samsung, Toshiba a Fujitsu Siemens. To bude samozřejmě znamenat nápor na současné lídry trhu, společnosti ASUS a Acer. Tito dva výrobci měli v letošním třetím kvartálu 80% podíl na evropském trhu netbooků. Nejvíce netbooků se prodalo přes běžné obchody, ale stále se zvyšují počty prodané mobilními operátory jakožto součást tarifu mobilního internetu.

Zdroj: reghardware.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse