Úsporný displej zajistí notebookům až 40 hodin výdrže

3. 12. 2008 00:25    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Vědkyně Mary Lou Jepsen oznámila, že v současnosti pracuje na velmi úsporné technologii displejů, která umožní prodloužení výdrže notebooků s běžnou baterií na 20 až 40 hodin práce bez nutnosti nabíjení.

Úsporný displej zajistí notebookům až 40 hodin výdrže

Jepsen byla dříve zaměstnána u obrazové divize Intelu a posléze na obdobné funkci u OLPC. Pak odešla a založila vlastní firmu Pixel Qi, zabývající se vývojem displejů. Připravovaná obrazovka nabídne bezproblémové čtení na slunci a přitom bude schopna zobrazovat v barevné HDTV kvalitě. Prvních kusů bychom se měli dočkat v druhé polovině roku 2009, přičemž cena bude tvořit třetinu současných mobilních LCD. Kromě notebooků se nové displeje objeví také v elektronických knihách.

Pixel Qi postupně plánuje vytvořit kolem svého displeje kompletní velmi úsporný počítač. Firma rovněž spolupracuje s výrobci notebooků a elektronických knih, aby v příštím roce přinesli na trh co největší množství výrobků s dosud nevídaně dlouhou výdrží na baterií. Za zhruba půlroku tedy uvidíme, na kolik se tato odvážná prohlášení podaří splnit.

Zdroj: computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse